Εργαζόμενοι με δικά τους blogs και social media

Κάποια χρόνια πριν το blogging αποτελούσε ερασιτεχνική απασχόληση. Πολλοί συντάκτες και δημοσιογράφοι καθώς και διαφημιστές το θεωρούσαν ως κοινότητα που μπορεί να γράψει ο καθένας (hubspot, 2016).

Αυτο που κέρδισε στο blogging ήταν η ελευθερία των απόψεων και το γεγονός οτι ο καθένας μπορούσε να αρχίσει το δικό του blog και να αρχίσει να γράφει.

Σήμερα οι ίδιες οι εταιρείες έχουν αρχίσει και αξιοποιούν τη δύναμη που έχουν τα blogs/bloggers/influencers . Πολλές φορές οι ίδιες οι εταιρείες έχουν το δικό τους μπλογκ για να μπορούν να γράφουν τα νέα της εταιρείας ή κάποια άλλα άρθρα. Άλλες έχουν ένα μπλογκ που αφορά την ενδοεπικοινωνία των εργαζομένων .

Τα άρθρα αποτελούν το σημαντικότερο μέσο επικοινωνίας σχεδόν για όλες τις εταιρείες. Γιατί όλες πλεον οι εταιρείες πρέπει να έχουν ένα μπλογκ . Όλες μα όλες. Είναι η ιντερνετική μορφή εππικοινωνίας. Τα κοινωνικά δίκτυα είναι τα μέσα για να κινείται η πληροφορία των μπλογκς. Αντίστοιχης της δια ζώσης επικοινωνίας με πελάτες ειναι και η ιντερνετική επικοινωνία. Σε αυτήν πρωταγωνιστούν οι ιστοσελίδες που εμπεριέχουν εταιρικές πληροφορίες ή ο,τιδήποτε άλλο και βέβαια ένα μπλογκ. Είναι τεράστια και πολύ σημαντική η δουλειά αυτή.

Αλλά τί γίνεται όταν οι ίδιοι οι υπάλληλοι έχουν και οι ίδιοι δικά τους μπλογκ που μπορούν να εκφράζονται; Πόσο κακό ή καλό είναι αυτό για την εταιρεία και το αντίθετο.

Ποιές εταιρείες έχουν νομικές απαγορεύσεις σχετικά με το να έχουν οι εργαζόμενοι μπλογκς και γενικότερα κοινωνικά δίκτυα;

Στο παρελθόν υπήρξαν περιστατικά που εργαζόμενοι άρχισαν να δυσφημούν την ίδια την εταιρεία με κάποιες πράξεις ή σχόλια μέσω των κοινωνικών δικτύων όπως ενός εργαζόμενου στην Domino’s Pizza.

Μαζί με αυτό έχουν σημειωθεί και πολλά άλλα περιστατικά που αντιμετωπίστηκαν ως μεγάλες κρίσεις για τις εκάστοτε εταιρείες. Υπάρχει ειδικός νόμος πλεον σχετικά με τα κοινωνικά δίκτυα και τις εταιρείες όπως θα δείτε στο παρακάτω λινκ

http://www.nolo.com/legal-encyclopedia/employee-posts-facebook-myspace-twitter-32954.html

Το θέμα είναι οτι δεν είναι μόνο οι υπάλληλοι που έχουν τέτοιες συμπεριφορές. Πάμε τώρα να το δούμε και απο την άλλη πλευρά.

Πολλές εταιρείες έχουν νομικες απαγορεύσεις σχετικά με το πώς πρέπει οι εργαζόμενοι να κινουν τα κοινωνικά τους δίκτυα , όπως η Adidas και άλλες .

Γιατί να μην καταλάβουν οι ίδιες οι εταιρείες οτι κάποιος που έχει ένα μπλογκ έχει δύναμη στα χέρια του. Κάποιος που έχει ένα μέσο επικοινωνίας,δεν έχει δύναμη; Για αυτο το λόγο πλέον το γεγονός οτι όλοι μπορουν εύκολα να εκφράσουν κάποιο παράπονο ( αληθινό όχι απλά για εκδίκηση ή ό,τι άλλου είδους πονηρής ενέργειας), να αποκαλύψουν κάτι μέσω ενός σχολίου σε κοινωνικα δίκτυα ή σε μπλογκ αυτομάτως μπορεί να αποτελέσει και ένα είδος κρίσης (social media crisis). Και κατά τη γνώμη μου αυτή είναι η πιο άσχημη και οδυνηρή απο όλες.

Για αυτό η εταιρείες πρέπει να υπολογίζουν πάρα πολύ τον πελάτη και τον εργαζόμενο. Να ανακαλύψουν τις ανάγκες των ανθρώπων και τα ενδιαφέροντά τους.

Πολλές φορές υπάρχουν εταιρείες που οι εργαζόμενοι μεταξύ τους δεν μπορούν να επικοινωνήσουν… Όλα αυτά λοιπόν δείχνουν πολλά…Και ειδκά για τους leaders και managers που πραγματικά δεν πρέπει να τον βλέπουν ως τίτλο αλλά ως μια μεγάλη ευθύνη. Γιατί στα χέρια τους έχουν και την καλή πορεία μιας εταιρείας, και την σωστή διαχείριση των εργασιών και τη σωστή διαχείριση των κρίσεων αλλά κυριότερο τη σωστή διαχείριση όλων των υπαλλήλων. Οφείλουν να εμπνέουν με την καλή και παραγωγική έννοια και όχι με τη χειριστική. Ο σωστός ηγέτης πολλές φορές μπορεί να είναι αυτός με την περισσότερη δουλειά και όχι με τη λιγότερη. Σε αυτό το κεφάλαιο εμπερικλύονται πολλά που δεν φτάνουν να τα αναλύσουμε σε αυτό το άρθρο απλά προσπαθήσαμε γενικά να δώσουμε μια εικόνα του σωστού ηγέτη-μάνατζερ. Και να επιστήσουμε την προσοχή οτι ο τίτλος είναι πολλά υποσχόμενος και πολύ δύσκολος με πολλές ευθύνες. Και όχι απλά ένας τίτλος που φέρει περισσότερα χρήματα ή γόητρο ή ό,τι άλλο φέρνει τελοσπάντων.

Στο χώρο της διαφήμισης οι εταιρείες μπορούν και να εκμεταλλευτούν (με την καλή έννοια) εργαζόμενους που έχουν χρόνια το δικό τους μπλογκ ή τα δικά τους μέσα. Γιατί μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για την προώθηση μιας πληροφορίας. Εάν κάθε εργαζόμενος έκανε το δικό του μπλογκ σε μια εταιρεία για φανταστείτε πώς θα πήγαινε η αλυσίδα….Ο κάθε εργαζόμενος -δικό του community -δικοί του αναγνώστες (οικογένεια, φίλοι , γνωστοί, πελάτες)-γρήγορη μετάδοση πληροφορίας .

Σε πολλές διαφημιστικές δουλεύουν bloggers και οι ίδιοι οι διαφημιστές εμπνέονται απο τη συνεργασία τους με μπλόγκερς. Αυτό είναι πολύ δημιουργικό και πάρα πολύ όμορφο. Με αυτό τον τρόπο φτιάχνουν το δικό τους κοινό και προσελκύουν περισσότερους πελάτες για την επικοινωνία της πληροφορίας.

Η μείξη αυτών των ενεργειών προσφέρει περισσότερο φάσμα των δυνατοτήτων των εργαζόμενων.

ΠΗΓΕΣ

http://www.nolo.com/legal-encyclopedia/employee-posts-facebook-myspace-twitter-32954.html

http://www.nolo.com/legal-encyclopedia/privacy-workplace-faq-29133.html

Leave a Reply