Η ανεργία στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει φέρει αρκετούς νέους ανθρώπους σε σκέψη να φύγουν από την Ελλάδα ή να φτιάξουν τη δική τους ατομική επιχείρηση είτε να δουλέψουν στους γονείς τους εάν έχουν μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση είτε να κάνουν κάποιο επάγγελμα άσχετο με αυτό που σπούδασαν. Ποιό είναι το πρόβλημα επί της ουσίας;
Η ανεργία δεν είναι κατά το πλείστον επιχειρήσεις που έχουν κορεστεί από εργαζόμενους ή δεν υπάρχουν δουλειές. Η ουσία της ανεργίας σύμφωνα με έρευνα σε εργασία σπουδαστή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών έχει να κάνει με επιχειρήσεις που εργάζονται με τον λεγόμενο οικογενειακό ή συγγενικό τρόπο. Οι περισσότερες καλύπτουν θέσεις εκ των έσω, όπως γίνεται και στις δημόσιες υπηρεσίες όχι τώρα αλλά χρόνια τώρα. Οι λεγόμενες πελατειακές σχέσεις. Για να δουλέψει κάποιος σε επιχείρηση πλέον πρέπει να έχει χρόνια προϋπηρεσίας άσχετα με πόσα πτυχία έχει. Ακόμα και διδακτορικό να έχει. Πρέπει να έχει χρόνια προϋπηρεσίας. Πώς θα γίνει αυτό εάν δεν δουλέψει κάποιος. Όλοι ζητάνε προϋπηρεσία και αυτό έχει ερευνηθεί όχι μόνο απο εμάς αλλά και από πολλούς νέους που ζητάνε απασχόληση. Οι περισσότεροι με πτυχία πλέον κάνουν εποχικές δουλειές σε τουριστικά καταλύματα και το χειμώνα δουλεύουν στον τομές της εστίασης σέρβις σε κάποια κέντρα διασκεδάσεως ή καφετέριες. Εάν δεν έχεις κάποιο κονέ δυστυχώς και αυτό το κονέ να σου έχει υποχρέωση ή να είναι σε μεγάλη θέση και καλοπροαίρετος, οι πιθανότητες για απασχόληση είναι ελάχιστες έως μηδαμινές. Υπάρχουν φυσικά και εξαιρέσεις στον κανόνα. Δεν μπορούμε να ισοπεδώνουμε τα πράγματα αλλά αυτές είναι λίγες.

Το άλλο θέμα που θα θίξουμε είναι το θέμα των περίεργων θέσεων εργασίας που αφορούν θέσεις ανούσιες, δηλαδή θέσεις όχι πραγματικές όχι επι της ουσίας που σκοπό έχουν να εκμεταλλευτούν τα νέα παιδιά και όχι μόνο. Εκμεταλλεύονται την απόγνωσή τους για εργασία. Γιατί η εργασία δεν είναι μόνο η διοχέτευση του ταλέντου συνάμα με τις σπουδές. Η εργασία οριοθετεί τη δημιουργία του μέλλοντος, της οικογένειας, της ανεξαρτητοποίησης και τη δημιουργία του ονείρου στα νέα παιδιά να γίνουν πλέον ΄μεγάλοι’ να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια και να προσφέρουν στα παιδιά τους. Πλέον με αυτές τις συνθήκες δεν είναι εύκολο ούτε να κάνεις οικογένεια πόσο μάλλον παιδιά.

Ένα άλλο θέμα που πρέπει να θιχτεί είναι το θέμα του ΟΑΕΔ. Ο ΟΑΕΔ προσφέρει μεν αρκετά επιδόματα αλλά με κάποιους όρους. Εάν δεν πληροίς τους όρους δεν μπορείς να πάρεις επίδομα παρόλο που είσαι άνεργος. Ακόμα και το επίδομα που παίρνεις μετά από 3 μήνες παρουσίας στον ΟΑΕΔ και αυτό είναι υπό προϋποθέσεις.
Τώρα πλέον έχει εμφανιστεί το νέο μοντέλο εργασίας που είναι η εξ’ αποστάσεως εργασία. Κατά τη γνώμη μας έχει αρκετά θετικά στοιχεία. Το πρώτο στοιχείο είναι ότι ο μισθός είναι ακέραιος. Εκεί που θα έδινε κάποιος χρήματα για τις μετακινήσεις του από και προς τη δουλειά του, με την εξ’ αποστάσεως εργασία αυτή η δαπάνη εκλείπει. Ο μισθός είναι ακέραιος. Τα άλλα θετικά είναι η δουλειά γίνεται στο χώρο του καθενός ή από οπουδήποτε επιθυμεί, δε μένει κλεισμένος σε μια εταιρεία. Μπορεί να πάει διακοπές και να εργάζεται από οπουδήποτε. Είσαι ήρεμος στο σπίτι σου , φτιάχνεις τον καφέ σου, τρως όποτε θέλεις και εργάζεσαι. Το αρνητικό σε όλο αυτό είναι οτι πολλές φορές εργάζεσαι πολύ περισσότερο από ότι θα εργαζόσουν στο γραφείο και αυτό είναι κάτι που πολλοί μπορούν να εκμεταλλευτούν.
Ένα άλλο θέμα που είναι αρκετά σοβαρό και περίπλοκο είναι το θέμα του ελεύθερου επαγγελματία. Εάν θέλει κάποιος να γίνει ελεύθερος επαγγελματίας είναι αρκετά δύσκολο καθώς οι εισφορές είναι αρκετά υψηλές και όχι ισάξιες με τα εισοδήματά του. Αυτό αποτελεί τροχοπέδη σε πολλά νέα παιδιά που πραγματικά προσέβλεπαν σε αυτού του είδους την απασχόληση. Για να μπορούν να έχουν και σύνταξη στο μέλλον και ασφάλιση στο παρόν. Ένα άλλο πρόβλημα είναι το γεγονός του άνεργου φιλοξενούμενου στο σπίτι των γονιών του ακόμα και εάν αυτός είναι 30 χρονών και δεν έχει εισόδημα. Ούτε το κοινωνικό μέρισμα δεν δικαιούται αλλά ούτε και κάποιο επίδομα από οπουδήποτε εάν είναι άνεργος κτλ.
Και είναι δυστυχώς και τόσα πολλά που ένα άρθρο δεν μπορεί να τα γεμίσει όλα. Υπάρχουν δηλαδή πολλά κενά στα συστήματα που δυστυχώς δεν έχουν σκεφτεί ή δε θέλουν να τα γεμίσουν. Η χώρα μας είναι γεμάτη νέα παιδιά, τα παιδιά που θα κάνουν, θα δημιουργήσουν το αύριο και η ίδια η χώρα τα αποδυναμώνει και δεν τους δίνει κίνητρα και τη στήριξη που τους χρειάζονται. Τόσα πτυχία και τόσο διάβασμα, τόση ταλαιπωρία αλλά συνάμα και τόσο μεράκι για εργασία και δημιουργικότητα πάνε χαμένα. Δυστυχώς.
Ελπίζουμε ότι όλα αυτά να αλλάξουν και η χώρα μας να δώσει νέα ζωή στους νέους και να γεμίσει τα κενά για να μπορέσουν τα νέα παιδιά με καινούρια φτερά να πετάξουν και να δημιουργήσουν πριν είναι πολύ αργά.