Η αποτυχημένη διαφήμιση της Tiffany & Co 2021

Πολλοί την έχουν θεωρήσει ως η χειρότερη διαφήμιση όλων των εποχών και για πολλούς λόγους.

Το καλοκαίρι τώρα καλέ του 2021 ο μεγάλος οίκος Tiffany & Co ήθελε να κεντρίσει τις νεότερες γυναίκες, να κεντρίσει δηλαδή ένα καινούριο κοινό και σκέφτηκε το σλόγκαν, το μήνυμα δηλαδή της καμπάνιας‘Not your mother’s Tiffany.

Περίμεναν δηλαδή με το μήνυμα αυτό (όχι το tiffany της μητέρας σου ας πούμε) να κεντρίσουν τις νεότερες γυναίκες. Όπως είναι και λογικό όμως είχε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα και οι αρνητικές κριτικές ξεκίνησαν. Οι μεγαλύτερες γυναίκες ένιωσαν προσβολή και όπως ήταν φυσικό αντέδρασαν στα κοινωνικά δίκτυα. Και όχι μόνο αυτό. Όπως αναφέρει το Marketing Week, ο όμιλος LVMH αποχώρησε απο τη συνεργασία που είχε με την Tiffany.

 

 

Μια άλλη διαφήμιση παρόμοια είχε γίνει πριν απο χρόνια με το ίδιο ακριβώς μήνυμα σε ίδιο μοτίβο και απέτυχε. Η διαφήμιση είναι αυτή που βλέπετε στις εικόνες.

 

Πώς γίνεται λοιπόν μια τέτοια βεληνεκούς εταιρεία να μην γνωρίζει και να μη μαθαίνει απο λάθη παρελθόντος; Να μην έχει μελετήσει παρόμοιες καμπάνιες και πώς πήγαν ή να μην καταλαβαίνει οτι με αυτό τον τρόπο θα διώξει τις μεγαλύτερες γυναίκες που ουσιαστικά αυτό είναι και το πιστό κοινό του;

Αυτό που απάντησαν οι περισσότερες γυναίκες είναι οτι αισθάνονται σα να μην τις χρειάζεται ο οίκος ως πελάτες και αυτό ουσιαστικά δείχνει με το σλόγκαν.

Βλέπετε λοιπόν πως ακόμα και τέτοιοι οίκοι που έγιναν εμβλήματα, μπορούν τόσο εύκολα να σκάσουν ειδικά στην εποχή των κοινωνικών δικτύων που είμαστε τώρα;

 

Βιβλιογραφία

The story of “not your father’s Oldsmobile.” Or how some really bad advertising changed the culture forever!

https://www.morningbrew.com/marketing/stories/2021/07/23/not-mothers-tiffany-campaign-sparks-backlash

https://www.creativebloq.com/news/tiffany-ad-campaign

Tiffany’s brand needs an update – in fashion, that means alienating loyal customers

“Not Your Mother’s Tiffany” Campaign Angering Some


Discover more from

Subscribe to get the latest posts to your email.

Leave a Reply