Θέμα 2ου Τεύχους: Βία και bullying σε όλες τις μορφές

Πολλοί απο εμάς έχουμε υποστεί ή ήμασταν μπροστά σε καταστάσεις εκφοβισμού.

Έχουμε ξαναμιλήσει στο περιοδικό για το bullying αλλά τώρα όμως θα το θίξουμε αρκετά γιατί αυτό θα αποτελέσει το ερευνητικό μας πεδίο και το θέμα του επόμενου τεύχους του Life In Media!

Αρχικά είναι έκδηλο οτι αυτά τα γεγονότα υπήρχαν και παλαιότερα αλλά αποτελούσαν μέρος της συνήθειας του κόσμου . Είναι ελπιδοφόρο που αρχίζει αυτό να δημοσιοποιείται.

Σίγουρα έδωσε την αρχή η Σοφία Μπεκατώρου που πραγματικά έκανε κάτι που θέλει αρκετό θάρρος. Γιατί τώρα; Εύκολο να το σκέφτεσαι το γιατί τώρα. Συνήθως κάνουν την ερώτηση άνθρωποι που δεν έχουν περάσει απο αυτή την κατάσταση. Θα το επεξηγήσουμε και πιο κάτω.

Εκτός όμως απο τις σεξουαλικές κακοποιήσεις, παρενοχλήσεις κτλ υπάρχει και η ψυχολογική κακοποίηση, ο ψυχολογικός εκφοβισμός και το ψυχολογικό bullying, το οποίο ονομάζεται mobbing, στον εργασιακό χώρο. Και αυτό θα θίξουμε περισσότερο γιατι; Γιατί δεν έχει ακόμα ακουστεί περισσότερο.

Πλέον έγινε η αρχή και ακούστηκε απο την Ζέτα Δούκα. Έπειτα η Κατερίνα Γερονικολού στάθηκε στο πλευρό της κυρίας Δούκα, η κυρία Μιμή Ντενίση, ο Νίκος Ψαρράς. Επίσης η Άριελ Κωσταντινίδη έθιξε το θέμα της παρενόχλησης στην εργασία και στις δουλειές που είχε.

Γιατί δεν είχαν ειπωθεί αυτά τότε; Όταν κάποιος εργάζεται και είναι υπάλληλος και κάνει τα πρώτα ξεκινήματα σε κάθε δουλειά, δεν μπορεί να βρει το δίκιο του. Δεν ξέρει ποιος θα τον στηρίξει. Γιατί μετά σίγουρα θα γίνει μήνυση απο τον θύτη. Μπορεί να μην έχει τα χρήματα να υποστηρίξει ”το θύμα”, σίγουρα ο δυνατός θα κερδίσει και θα βγει και απο πάνω. Ποιός μπορεί να τα βάλει με εταιρείες, με ανθρώπους που βρίσκονται σε υψηλές θέσεις όταν εξαρτάσαι απο μια δουλειά και δεν έχεις ακόμα τίποτα που να μπορείς να υποστηρίξεις ; Για αυτό λέμε οτι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και ειδικότερα στην εργασία. Και κάποιοι μπορεί να το είπαν να μίλησαν εκείνη τη στιγμή αλλά δεν ασχολιόταν κανείς, ή κάποιοι μπορεί να το άφηναν να περάσει, να μη ήθελαν να ασχοληθούν.

Να σημειώσουμε εδώ μια αλήθεια. Υπάρχει ζήλεια απο κάποιους”ανώτερους” στους νέους ανθρώπους όσο κι αν αυτό φαίνεται τρελό. Και σίγουρα ενυπάρχουν ψυχολογικά προβλήματα. Στον τομέα της εργασίας είναι πολύ δύσκολο και το bullying σε όλες τις μορφές του και πρώτιστα την ψυχολογική την εκδηλώνουν οι άνθρωποι που βρίσκονται σε πιο υψηλές θέσεις ακόμα και προϊστάμενοι ή μάνατζερς ή απλά υπάλληλοι σε κάποιον που κάνει την πρακτική του (εκεί να δείτε τι γίνεται….).

Ειδικά στην πρακτική (που τις περισσότερες φορές είναι αμμισθί) γίνονται χειρότερα τα πράγματα. Και η απάντηση, η δικαιολογία μάλλον είναι οτι εγώ ξέρεις τι έκανα και πόσο δούλευα και πόσο με ταλαιπωρούσαν οι μάνατζερς μου τότε;

Χαίρομαι που πραγματικά ”ξεσκεπάζεται΄’ το θέμα αυτό και θίγεται. Γιατί θα μου πείς, θα γίνει τίποτα; Ναι θα γίνει. Αρκεί που ακούγεται. Ίσως αυτοί οι άνθρωποι σε όλες τις δουλειές να φοβηθούν, να μάθουν να σέβονται τον άνθρωπο. Να σέβονται, να έχουν συναισθηματική ενσυναίσθηση.

Είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο θέμα που πραγματικά θέλεις έκταση για να αναλύσεις αυτό το ζήτημα για αυτό αποφασίσαμε να είναι το θέμα του επόμενου τεύχους του Life In Media.

Θα θέλαμε κι εσείς πριν αρχίσουμε να μας στήριξετε για να ακουστούν περισσότερο. Εάν έχετε δικές σας ιστορίες να μας στείλετε στο info@lifeinmediamagazine.com (και ανώνυμα). Επίσης μπορείτε να πείτε τη γνώμη σας στο #lifeinmediaissue2 και να γράψετε ό,τι θα θέλατε για το θέμα. Όλα αυτά θα τα συλλέξουμε για το επόμενο τεύχος.

Εμείς θα θέλαμε να μείνουμε περισσότερο στο θέμα της ψυχολογικής/λεκτικής βίας στο χώρο της εργασίας. Να προσπαθήσουμε να το βλέπουμε ως μια συνήθεια αλλά ως μια μορφή βίας που πρέπει να εξαλειφθεί. Γιατί οι περισσότεροι απο εμάς εργαζόμαστε για να ζήσουμε και όχι ζούμε για να εργαζόμαστε. Εκεί υπάρχει όλη η ουσία.

Και κάτι τελευταίο. Μέσα απο αυτή την καμπάνια για το επόμενο τεύχος θα ήταν πολύ καλό να επιβραβευτούν οι άνθρωποι που αποτέλεσαν παραδείγματα στην επαγγελματική μας πορεία και σέβονταν εμάς ως ανθρώπους. Και αυτό πρέπει να ακουστεί.

Γιατί άκουσα έναν απο τους πλουσιότερους και πιο πετυχημένους ανθρώπους του κόσμου που ξεκίνησε απο το μηδέν, να λέει το παρακάτω. Δείτε το και πείτε μου.

@successadvice

Career advice from the Jack Ma, Chinese richest man. Do you agree on this? #Jackma #alibaba #china #life #advice #inspirational

♬ original sound – Success Advice

Εάν το είδατε θα ακούσατε αυτό που είπε στην αρχή. Να επιλέξετε όταν είστε νέοι να είστε με έναν καλό ”boss”/αφεντικό/μάνατζερ/προϊστάμενο για να μάθετε μέσα απο αυτόν. Να διδαχθείτε πράγματα τα οποία θα σας είναι χρήσιμα για την εργασία σας.

Σας ερωτώ. Ποιός μαθαίνει πλέον στις πρακτικές; Ποιός κάθεται να μάθει στα παιδιά πλέον που πηγαίνουν αμμισθί ειδικά στο χώρο των εταιρειών; Που για να κάνεις πλέον πρακτική χρειάζεται μέχρι και μεταπτυχιακό και προυπηρεσία; Λοιπόν ας τα βάλουμε όλα κάτω, ας σκεφτούμε απο κάθε πλευρά κι ας αναλογιστούμε λοιπόν όλα αυτά.

Μόνο με το σεβασμό, την αλληλουποστήριξη, την ομαδικότητα μπορούμε να προχωρήσουμε. Και όχι με κάθε είδους βίας και στο κομμάτι της εργασίας που θα δώσουμε περισσότερο βάρος.

Η λίστα κάποιες πλατφόρμες που μπορούν να σας στηρίξουν ΔΩΡΕΑΝ νομικά και όχι μόνο αν θέλετε να καταγγείλετε περιστατικά βίας και παρενόχλησης ή και ψυχολογικής / λεκτικής βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης.

Leave a Reply