Καριέρα στο PR; 14 skills που χρειάζεται να έχεις

«Δεν είναι απλώς το να γράφεις σωστά και η καλή σχέση  με τα μέσα ενημέρωσης», λέει ο Λου Χόφμαν, Διευθύνων Σύμβουλος, The Hoffman Agency.

«Αν και η καλή γραφή είναι απαραίτητη, οι σημερινοί επαγγελματίες δημοσίων σχέσεων αναμένεται να κάνουν πολλά περισσότερα », δήλωσε ο Martin Waxman, Πρόεδρος της Martin Waxman Communications και καθηγητής κοινωνικών μέσων και δημοσίων σχέσεων στο Seneca College. «Οι μαθητές μου μού λένε ότι οι εργοδότες θέλουν να έχουν δεξιότητες σχεδίασης, φωτογραφίας και παραγωγής βίντεο. Πρέπει να χρησιμοποιούν το storytelling»

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν πώς να δημιουργούν και να διαχειρίζονται ιις ψηφιακές πλατφόρμες και να χτίζουν σχέσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσθέτει ο Waxman.

«Και να κατανοούν τη   στρατηγική και του τρόπου σύνδεσης των αποτελεσμάτων  με τους επιχειρηματικούς στόχους», λέει ο Waxman.

Ο Χόφμαν συμφωνεί. «Περισσότερο από το να δημιουργήσουν social media, οι εταιρείες σήμερα θέλουν να δουν τις δημόσιες σχέσεις να κατευθύνονται για την επίλυση συγκεκριμένων επιχειρηματικών προκλήσεων».

Και για να γίνει αυτό, η κριτική σκέψη θα πρέπει να είναι μια βασική δεξιότητα που διαθέτουν όσοι αναζητούν καριέρα στις δημόσιες σχέσεις, λέει ο Hoffman.

. 1: Social advertising copywriting και δημιουργία social media advertising campaigns

Πλέον όχι παντού αλλά παγκοσμίως ένας υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων οφείλει να γνωρίζει τα βασικά αλλά και πέρα απο τα βασικά όσοναφορά στις διαφημίσεις μέσω των social media. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Πρέπει να γνωρίζει να κατανοεί όπως είδαμε και παραπάνω τα KPI’s της εκάστοτε καμπάνιας, να μεταφράζει τις ενέργειες και να καταλαβαίνει τί πρέπει να αλλάξει ή να κρατήσει. Είναι αυτό που δεν γνωρίζει ο υπεύθυνος social media. Ο υπεύθυνος social media μπορεί να είναι η δουλειά του να δημιουργήσει εξαιρετικα΄τις διαφημίσεις αλλά αυτός που χειρίζεται τις δημόσιες σχέσεις τις μεταφράζει ως προς την εικόνα, την ταυτότητα της εταιρείας και ξέρει τί ακριβώς να κάνει και πώς να εξελιχθεί. 

2: Video AND audio production skills

Σίγουρα μέσα στις ικανότητες είναι και αυτές του βίντεο και του ήχου. Πρέπει να ξέρει έστω τα βασικά για να μπορεί να συνεργάζεται με τον video editor εάν υπάρχει αλλιώς πρέπει να χειριστεί ο ίδιος και αυτό το κομμάτι.

3: Να γνωρίζει κάθε νεότερο σχετικά με τα νέα μέσα 

Να είναι συνεχώς σε εγρήγορση με ό,τι αφορά τα νέα μέσα και τις νέες τεχνικές οπότε καταλαβαίνετε οτι αυτή η δουλειά απαιτεί συνεχώς εκμάθηση, σεμινάρια και γενικά διάβασμα και έρευνα. 

4: Nα δημιουργεί αποτελεσματικό περιεχόμενο και να γνωρίζει πλατφόρμες περιεχομένου

Η δημιουργία καλού και αποτελεσματικού περιεχομένου για κάθε brand είναι σίγουρα ένα skill που θα πρέπει να διαθέτει καθώς αποτελεί το βασικό συστατικό για κάθε επιχείρηση, καμπάνια και γενικά για κάθε μήνυμα. 

5: Nα έχει γνώση των παραδοσιακών και των ψηφιακών μέσων

Τα παραδοσιακά μέσα ως τεχνικές δεν έχεουν εκλείψει λόγω των κοινωνικών δικτύων και πολλές φορές η συγχώνευσή τους αποτελεί σημαντική τακτική για τα πλάνα κάποιων εταιρειών που χρειάζονται και τα παραδοσιακά μέσα. 

6: Nα γνωρίζει πώς γίνονται τα publicity reports και κάθε τι που πρέπει ουσιαστικά να δώσει αναφορά στους πελάτες και στην επιχείρηση.

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι να ξέρει πώς γίνονται τα reports. Γιατί και η επιχείρηση πρέπει να έχει γνώση και οι ίδιοι οι πελάτες. Άρα πρέπει να τους κρατά ενήμερους για κάθε βήμα, καμπάνια κτλ. 

7: Η ικανότητα του να έχει γνώση και γνώμη για τα visuals, φωτογραφίες κτλ

Σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι για αυτή τη δουλειά αλλά πολλές εταιρείες δεν έχουν αυτή τη δυνατόητα οπότε το κενό το καλύπτει ο PR manager. Πρέπει να έχει μια visual ικανόητα να ξέρει ποιά φωτογραφία είναι καλύτερη για ποιό σημείο ή ποιό είναι το καλύτερο βίντεο.

8: Nα ξέρει πώς να γράφει σε διαφορετικά κοινά.

Το να γράφεις είναι απλό αλλά το να γράφεις ένα συγκεκριμένο πράγμα σε διαφορετικά κοινά και να ξέρεις πώς να το γράψεις αυτό είναι μια σημαντική ικανότητα. 

9: Nα ξέρει πώς να συνεργάζεται και να επικοινωνεί με influencers, Youtubers, bloggers κτλ.

Θα μου πείτε είναι αυτή ικανότητα; Κι όμως πρέπει να γνωρίζει, να ερευνά να ξέρει πώς να μεταφέρει την ταυτότητα της εταιρείας στους influencers κτλ. Να ξέρει πώς να τους καθοδηγήσει και να γνωρίζει με ποιούς να συνεργαστεί. Όλα αυτά απαιτούν έρευνα και ικανότητα. 

10: Να είναι έτοιμος σε κάθε κρίση 

Oι κρίσεις μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά κάθε επιχείρηση για αυτό ο PR Manager πρέπει να είναι έτοιμος να τις αντιμετωπίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να δώσει κατευθυντήριες γραμμές για να γίνουν πιο σωστές οι κινήσεις. 

11. Esσωτερική Επικοινωνία

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι η εσωτερική επικοινωνία. Οφείλει να επικοινωνεί τα θέματα της εταιρείας, να προσπαθεί να βοηθήσει τους συναδέλφους του, να προσπαθήσει να δημιουργεί ενέργειες είτε ψυχαγωγικές, είτε ενημερωτικές είτε φιλανθρωπικές που θα επηρεάσουν θετικά τη λειτουργία της επιχείρησης. 

12. Nα έχεις την ικανότητα της έρευνας 

Η έρευνα αποτελεί το πρώτο πράγμα για έναν δημοσιοσχετίστα, που τη χρησιμοποιεί για να δημιουργήσει μια καμπάνια, για να σχεδιάσει οποιοδήποτε πλάνο ή να μεταφέρει τα μηνύματα της εταιρείας στους stakeholders. Η όποια κίνηση απαιτεί έρευνα οπότε αυτό είναι ένα στοιχείο που πρέπει να έχει. 

13. Να έχει δημιουργικές ιδέες

Οι ιδέες είναι ο άλλο σημαντικό προσόν που πρέπει να έχει κάποιος που θέλει να ασχοληηθεί με τις δημόσιες σχέσεις. Με την καλή επικοινωνία με τους συνεργάτες σε ένα brainstorming να μπορεί να έχει τις κατάλληλες και τις πιο αποτελεσματικές ιδέες για να μπορεί να τις χρησιμοποιήσει για τα στρατηγικά πλάνα και την επιχείρηση. 

14. Να μπορεί να κάνει παρουσιάσεις 

Οι παρουσιάσεις γίνονται συνεχώς είτε δουλέψει κάποιος σε pr agency είτε είναι ελεύθερος επαγγελματίας, είτε σε εταιρεία. Γιατί κάθε φορά παρουσιάζεις το πλάνο σου ή την πρότασή σου στους υποψήφιους πελάτες ή γενικά στους πελάτες σου και πρέπει να τους πείσεις, για αυτό είπαμε πιο πάνω για τις ιδέες. 

Όλα αυτά λοιπόν αποτελούν κάποια απο τα skills που πρέπει να έχει κάποιος που επιθυμεί να εργαστεί στις δημόσιες σχέσεις. Μα πάνω απο όλα να έχει καλή επικοινωνία με τους συνεργάτες του και ανθρωπιά γιατί δυστυχώς αυτά εκλείπουν απο πολλές εταιρείες. 

Leave a Reply