Ακούστε πραγματικά τί θα σας πώ σε αυτό το άρθρο. Και εσείς οι αναγνώστες αλλά και οι εταιρείες. Οι δουλειές αλλάζουν. Αυτό μας το έδειξε και η καραντίνα αλλά και γενικά επιβεβαιώνεται καθημερινά.
Οι εταιρείες δε θέλουν να το παραδεχτούν, δε θέλουν ακόμα να εκμοντερνιστούν και να μορφωθούν ψηφιακά αλλά ούτε και οι εργαζόμενοι σε υψηλές θέσεις ακόμα και το HR που δεν είναι εκπαιδευμένο πραγματικά για τη δουλειά του να μπορείς να αντιλαμβάνεσαι πραγματικά το εάν ένας άνθρωπος ταιριάζει σε κάποια συγκεκριμένη δουλειά. Νομίζω με κάποιες ερωτήσεις με εξ αποστάσως συνέντευξη για να μην ταλαιπωρούνται οι άνθρωποι, είναι πολύ εύκολο να καταλάβει κάποιος. Ακόμα και απο το βιογραφικό καταλαβαίνεις εάν κάποιος μπορεί να εναρμονιστεί και να βοηθήσει την εταιρεία ή τον οργανισμό. Όλα τα άλλα είναι ταλαιπωρίες για όλους χωρίς κανένα σκοπό.
Επιτέλους αναφέρθηκε ο Άρης Ξυπολιτόπουλος στο epixeiro.gr όπου έγραψε οτι το υπαλληλίκι πέθανε. Και συνεχίζει πολύ σωστά να αναφέρει οτι ο freelancer και γενικά το freelancing είναι το μέλλον. Γιατί; Για δυο αίτια. Για την τεχνολογική ανάπτυξη και για τα δεδομένα των καταστάσεων που δημιουργούνται στον κόσμο. Δηλαδή υπάρχει η τεχνολογία που εξελίσσεται και τα δεδομένα της ζωής όπως η καραντίνα που έφερε την εξέλιξη σε όλες τις ψηφιακές δυνατότητες που αυτές έπρεπε ήδη να είχαν γίνει και στους κρατικούς φορείς. Όλα αυτά λοιπόν δημιουργούν μια νέα κατάσταση που ούτως η άλλως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι αλλά και οι εταιρείες.
Καταρχάς πλέον δουλεύεις απο έναν υπολογιστή. Έτσι λοιπόν μπορείς να δουλέψεις απο οπουδήποτε. Οι περισσότερες δουλειές οφείλουν να είναι hybrid δηλαδή μισές στο σπίτι και μισές remote. Αυτό για τις εταιρείες. Γιατί ο υπάλληλος που παίρνει 700 ευρώ και πλέον αυτός είναι ο μισθός είτε δουλεύεις στον ιδιωτικό τομέα είτε στο δημόσιο με λίγη διαφορά, και όλα να αυξάνονται φαντάσου λοιπόν τί έξοδα και τί κατάσταση υπάρχει. Δε θα ξέρεις πλέον γιατί δουλεύεις. Εκτός εάν έχεις λυμένα τα πράγματα, έχεις σπίτι, γονείς με συντάξεις και αρκετή κληρονομιά οπότε δε σε ενδιαφέρει. Εάν ζεις μόνο απο τη δουλειά σου σε ενοίκιο, κλάυτα Χαράλαμπε!
Γυρίζουμε πάλι στο θέμα του freelancing. Οι εταιρείες λοιπόν για όλες τις εργασίες τους και ειδικά της επικοινωνίας διαλέγουν μεγάλες διαφημιστικές σπαταλώντας μεγάλα ποσά. Μπορούν κάλλιστα να έχουν έναν εξωτερικούς συνεργάτες στα θέματα της επικοινωνίας οι οποίοι να έχουν άμεση σύνδεση με την εταιρεία. Οι εξωτερικοί συνεργάτες μπορεί να έχουν και άλλες εταιρείες που να συνεργάζονται και έτσι μαθαίνουν στην εταιρεία και την αξία του τομέα της επικοινωνίας. Ο freelancer επίσης συνέχεια εξελίσσεται που σημαίνει οτι έχει καλύτερη ψυχοσύνθεση του να εκπαιδεύεται ανάλογα με τις τεχνολογικές εξελίξεις γιατί είναι η δουλειά του για τον εαυτό του. Την αγαπάει κατά το πλείστον, πώς να το πω διαφορετικά. Είναι το μεράκι του και εκείνος κανονίζει εάν θα ξεκουραστεί τώρα, και θα αρχίσει σε 10 λεπτά, ή εάν θα πάει την κόρη του, το γιό του σε σημαντική κατάσταση και μετά θα γυρίσει να συνεχίσει. Ενώ ο υπάλληλος έχει να αντιμετωπίσει όλη την ταλαιπωρία πρώτον της μετακίνησης, των συναδέλφων που πολλές φορές είναι καλύτερα να είσαι και απο μακριά, (έχουν χαθεί οι πραγματικές σχέσεις, να μιλάμε με πραγματικά χαρτιά τώρα). Επίσης οι τοξικοί μάνατζερς, στην πλειονότητα υπάρχουν, το mobbing και πολλά άλλα όπως οι μη πληρωμένες υπερωρίες πολλά. Θα μου πεις και απο το σπιτι σου δεν δουλεύεεις περισσότερο.
Ναι αλλά είναι αλλιώς να είσαι στο σπίτι σου. Αλλάζουν όλα αυτά όταν μιλάμε για σωστή εργασία, μη τοξική ατμόσφαιρα, και όλα όμορφα. Εκεί φυσικά και προτιμάς να είσαι στο χώρο της δουλειάς.
Θα ήθελα να προσθέσω επίσης και το εύρος των νέων επαγγελματιών οι οποίοι έχουν τόσες δεξιότητες και πραγματικά δεν μπορούν να τις αξιοποιήσουν σε μια εταιρεία.
Είναι πολλά ακόμα οι λόγοι του να προτιμήσεις έναν freelancer ή έναν εξωτερικό συνεργάτη. Είναι πολλοί ακόμα οι λόγοι που οι δουλειές πρέπει να αλλάξουν και να εκμοντερνιστούν. Όταν γύρω σου όλα αλλάζουν πρέπει να αλλάξει προς το καλύτερο και ο τρόπος που δουλεύεις για να μειωθούν οι ταλαιπωρίες, οι τοξικότητες και οι αρνητισμοί και να ανέβουν η παραγωγικότητα, οι ευκαιρίες, οι νέες εργασίες.
Στην Αμερική αυτά γίνονται και για αυτό υπάρχουν και οι αυτοδημιούργητοι επιχειρηματίες. Οι νέοι άνθρωποι που με νέες μεθόδους, με τα κοινωνικά δίκτυα, με τη δημιουργία personal brands στον τομέα τους μπορούν και δημιουργούν και επιτυγχάνουν!