Διανύουμε μια εποχή που σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα επικρατεί ένα χάος και ένας κορεσμός. Αυτό είναι έκδηλο στους περισσότερους και σίγουρα θα έχετε νιώσει οτι κάτι δεν πάει καλά, τουλάχιστον όπως πήγαινε. Δεν είναι ο Έλον Μασκ που έφερε την αλλαγή στο twitter γιατί αυτό γίνεται σε όλα τα social media.
Στο twitter λοιπόν επικρατεί μια αλλαγή που ακόμα δεν έχει φανεί εάν είναι επιτυχημένη ή όχι. Μέχρι στιγμής εκτός απο κάποιους αρνητές του Έλον ή απο κάποιους που έχουν άρνηση να πληρώσουν τα 8$ το μήνα ή για κάποια άλλα θέματα που πραγματικά να σας πω την αλήθεια δε μας ενδιαφέρουν και πολύ. Ούτως η άλλως το twitter δεν ήταν για μικρές επιχειρήσεις ή ακόμα για επιχειρήσεις για την εξεύρεση πελατών κτλ αλλά για δημοσιογράφους, άμεση ενημέρωση για ειδησεογραφία και κάθε νεότερο και για ακαδημαϊκούς κτλ. Οι ακαδημαϊκοί επίσης δεν περιμένουν μέσω απο το twitter να αυξήσουν καμία πώληση, απλά το χρησιμοποιούν για κάποια αναγνωρισιμότητα αλλά είμαστε σίγουροι οτι το καταφέρνουν τελικά; Το μόνο που έχει επιτυχία μέσα απο το twitter είναι ο λόγος για θέματα της επικαιρότητας. Όσο είσαι αιχμηρός, τόσο περισσότερο θα έχεις σχόλια κτλ. Αλλά και πάλι ποιός είναι ο λόγος που θέλεις να έχεις σχόλια. Σίγουρα όχι για πελάτες. Θα κερδίσεις δηλαδή κάτι απο αυτό; Μόνο η ενημέρωση εάν είσαι δημόσιο πρόσωπο όπως οι πολιτικοί.
Το Facebook απο την άλλη πλευρά έχει νεκρώσει όλο το οργανικό concept εδώ και αρκετό καιρό με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένα μεγάλο όφελος παρά μόνο μια αναγνωρισιμότητα μέχρι ενός σημείου. Δηλαδή μέχρι το σημείο που θα τοποθετείς διαφημίσεις. Στο Facebook το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι εάν έχεις προφιλ με αρκετούς φίλους και pages να προωθείς και οι φίλοι σου να το προωθούν και να γίνεται engagement. Δηλαδή ως εταιρεία μάρκετινγκ εάν θέλεις να βοηθήσεις έναν πελάτη τί θα του πεις πλέον; Δεν μπορούν και δεν έχουν budget όλοι να διατηρούν διαφημίσεις. Και απο τις διαφημίσεις πόσοι απο αυτούς θα είναι πραγματικοί πελάτες; Γιατί πολλοί μπορεί να αγοράσουν και μετά να μην το ξαναθυμηθούν, οπότε έχεις δώσει χρήματα παρά βγάζεις κέρδος.
Το Instagram απο την άλλη, έχει τον τεράστιο κορεσμό που δεν αντέχει άλλο η πλατφόρμα. Ο υπεύθυνος του Instagram, Μosseri, είχε πει οτι θα αναδεικνυει τους small creators αλλά χωρίς διαφημίσεις ό,τι και να κάνεις δε θα αναδειχθείς σε παραπάνω κοινό. Και οι διαφημίσεις πρέπει να διατηρούνται όσο γίνεται. Αυτό φέρνει σε δυσκολία αρκετές μικρές επιχειρήσεις. Το άλλο αρνητικό πλέον είναι ο κορεσμός με το ίδιο περιεχόμενο σε όλα τα προφίλ. Όλα τα προφίλ έχουν τρελαθεί με το ενδιαφέρον περιεχόμενο, με τα καρουζέλ, με τα στημένα βίντεο, με τους υπότιτλους. Μέχρι ενός σημείου όλο αυτό. Είναι τρέλα και εμμονή. Πάει αλλού αυτό. Είπαμε να έχεις ένα πρόγραμμα αλλά τα κοινωνικά δίκτυα ΔΕΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ. Διαχειρίζονται ως εργαλείο του marketing plan ή του PR plan. Το έχω ξαναπει χιλιάδες φορές. Το τρίτο αρνητικό στοιχείο είναι το οτι το Instagram έχει τρελαθεί να αντιγράφει το tiktok. Δεν υπάρχει διαφορετικότητα, USP πλέον και αυτό δεν είναι καθόλου καλό. Τέλος, εάν κάποιος τώρα δημιουργήσει ένα νέο Instagram που να πληροί όλα αυτά παραπάνω, τότε θα γίνει δισεκατομμυριούχος. Θα το έκανα εγώ αλλά δεν είμαι προγραμματιστής.
Το Tik Tok απο την άλλη, είναι το μόνο που έχει μείνει αλλά βλέπετε σιγά σιγά οτι αρχίζει και φεύγει απο το οργανικό περιεχόμενο. Δεν προωθεί τα βίντεο όπως τα προωθούσε παλαιότερα. Όλοι πλέον ασχολούνται με το tik tok και καλά κάνουν και παίρνουν απο εκεί τα βίντεο και τα βάζουν στα σόσιαλ, στο Instagram, στο Facebook κτλ. Και αυτό είναι σωστό. Αλλά ως πότε αυτό θα κρατήσει; Κάποια στιγμή θα ξεθωριάσει. Πολλοί λένε πολλά, κάνε εκείνο, κάνε το άλλο, μη βάζεις με watermark του Tiktok στο Instagram. Και μετά βλέπεις μεγάλους λογαριασμούς με αρκετά likes σε τέτοια βίντεο και λες δεν ισχύει αυτό.
Έχουν βγει τόσοι άνθρωποι και καλά κάνουν αλλά βλέπουν μονομερώς. Δε βλέπουν μια ολοκληρωμένη κατάσταση. Τα social media είναι εργαλεία δεν είναι αυτή καθαυτή η κατάσταση. Μπορεί αύριο να κλείσουν, τι θα κάνεις; Εδώ λοιπόν έρχεται η ουσία του blog,ή του site. Για αυτό εμείς έχουμε αυτά τα courses και τα ολοκληρωμένα πακέτα εκμάθησης PR, blogging κτλ. Δε χρειάζεται να δημιουργήσεις ένα site με κώδικα αφού μπορείς μέσω wordpress.com να το κάνεις επαγγελματικά με 33 ευρώ το μήνα ή 180 το χρόνο στην wordpress ή ακόμα και με το δωρεάν πλάνο μπορείς να δημιουργήσεις και να επεξεργαστείς ένα καθώς πρέπει blog/site. Αυτό στο μαθαίνουμε εμείς στο blogging course και στο blogging seminar που δημιουργούμε μαζί το blog σου.
To LinkedIn και αυτό έχει αρχίσει να μη μας τα λέει καλά, έχει αρχίσει και λειτουργεί τις διαφημίσεις που αποτελούν κομμάτι σημαντικό πλέον. Και οι διαφημίσεις του linkein είναι ακριβές δεν είναι φθηνές. Επίσης έχει αρχίσει να έχει αρκετούς κανόνες του στυλ να μην μπορείς να κάνεις εύκολα πρόσθεση χρηστών εάν δεν τους γνωρίζεις, αλλάζει συνέχεια και τροποποιεί πράγματα που φέρνουν σύγχυση και άλλα πολλά. Αυτό που εξυπηρετεί περισσότερο το linkedin είναι τους recruiters για να ανεβάζουν βιογραφικά και να υπάρχει άμεση ανταπόκριση απο τους χρήστες. Κατά τα άλλα δεν αφήνει περιθώρια να μπορεί να διαμορφώσει ο χρήστης, η εταιρεία τον κύκλο της, τους πελάτες της φοβούμενη μήπως το προφίλ της γίνει suspended. Αυτά δεν υπήρχαν πριν και όταν λέω πριν εννοώ πριν απο 5 χρόνια.
Τέλος όλα τα παραπάνω αποτελούν τροφή για σκέψη σε μια εποχή πιστεύω αλλαγής ή πτώσης. Ή θα αλλάξουν προς το καλύτερο ή θα έχουμε πτώση των κοινωνικών δικτύων και θα ανατρέξουμε σε πιο ΄΄παραδοσιακές” μεθόδους. Να είστε έτοιμοι για αυτό. Επίσης, είτε είστε personal brand, μικρή επιχείρηση, επιχειρήση, πρώτα πλέον διατηρήστε το site σας, να ανεβάζετε εκεί περιεχόμενο και έπειτα το περιεχόμενο αυτό να μπαίνει με τη μορφή που λειτουργεί το κάθε κοινωνικό δίκτυο γιατί μην ξεχνάτε ΄΄το μέσο είναι το μήνυμα΄΄.
https://www.theatlantic.com/technology/archive/2022/11/twitter-facebook-social-media-decline/672074/
https://www.vice.com/en/article/pkgv79/social-media-is-dead
Click to access milgram67smallworld.pdf
https://artreview.com/twitter-may-not-be-dead-yet-but-social-media-is/
https://digitallway.com/digitallway-blog/is-organic-reach-on-social-media-nearly-to-dead/