Ο Μπαμπινιώτης «διορθώνει» τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ για το Meta. Ποιος είναι ο ακριβής ορισμός της λέξης…

Ο Έλληνας γλωσσολόγος δίνει την ακριβή ερμηνεία της λέξης «μετά», από την οποία εμπνεύστηκε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ το νέο όνομα του τεχνολογικού κολοσσού που μέχρι χθες αποκαλούνταν Facebook….

Μεταξύ όλων των άλλων, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ τόνισε πως εμπνεύστηκε το Meta, ως ναυαρχίδα της επιχείρησής του, από την ελληνική λέξη «μετά»….

Ο Αμερικανός αποκάλυψε πως, έχοντας ακολουθήσει κλασικές σπουδές στο παρελθόν, γνωρίζει πως η ελληνική λέξη «μετά» ερμηνεύεται ως «πέρα από» (χρησιμοποίησε τη λέξη «beyond»). Ο Μπαμπινιώτης διορθώνει τον Ζούκερμπεργκ Με μια σύντομη ανάρτησή του, ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης δίνει την ακριβή σημασία της λέξης, η οποία μάλλον δεν ερμηνεύεται τόσο απλοϊκά, όσο πιστεύει ο Αμερικανός. «Όλα ξεκίνησαν από την ΜΕΤΑ-ΦΥΣΙΚΗ στην φιλοσοφία, που εξετάζει ό,τι είναι «πέρα από” την εμπειρική πραγματικότητα και τον αισθητό κόσμο, την μετάβαση σε έναν υπερβατικό κόσμο, τον κόσμο τής «πρώτης φιλοσοφίας» που μελετά το «εἶναι», την ουσία των όντων. Ο όρος μεταφυσική προέκυψε τυχαία από τον Ανδρόνικο τον Ρόδιο, σχολάρχη τού Περιπάτου, τής Αριστοτελικής Σχολής που το 70 π.Χ. κατέταξε «την πρώτη φιλοσοφία» μετά το έργο που έφερε τον τίτλο «Φυσικά». Πρώτοι οι Νεοπλατωνικοί χρησιμοποίησαν τον όρο «τὰ μετὰ τὰ Φυσικὰ», απ’ όπου η μεταφυσική» γράφει ο καθηγητής. …

«Από την φιλοσοφική έννοια τής μετα-φυσικής αποσπάστηκε το μετά να δηλώνει ως α΄συνθετικό ό,τι είναι «πέρα από», ό,τι «υπερβαίνει» κάτι ή και ό,τι «εστιάζει» το ενδιαφέρον σε κάτι (μετα-μοντέρνος, μετα-δομισμός, μετα-λογική, μετα-γλώσσα, μετα-μαθηματικά, μετα-νεοτερικότητα κ.ά.)» προσθέτει….

«Από το Λεξικό μου: μετα- […] 5. (α) υπέρβαση ή κριτική σε επιστήμη, μέθοδο κ.ά.: μετα-μοντερνισμός, μετα-ηθική (β) σχέση ή ενασχόληση με κάτι: μετα-γλώσσα, μετα-λεξικογραφία» είναι η απόδοση της έννοιας της λέξης μετά, σύμφωνα με το λεξικό Μπαμπνιώτη. Στην περίπτωση του νέου ονόματος της Facebook, το μετά έρχεται να προστεθεί μπροστά από τη λέξη διάστημα για να αποτυπώσει τον όρο μεταδιάστημα (metaverse). Με αυτόν, οι ειδικοί της ψηφιακής τεχνολογίας συνοψίζουν τη νέα εποχή, κατά την οποία κανείς μπορεί να αλληλεπιδρά, να διασκεδάζει, να τηλεμεταφέρεται και να εργάζεται στα πλαίσια της επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας….

Πηγή: Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/o-mpampiniotis-diorthonei-ton-mark-zoykermpergk-gia-to-meta-poios-einai-o-akrivis-orismos-tis-lexis/

Leave a Reply