Ο ορισμός και η δημιουργία των νέων stars και απομυθοποίηση του παλιού.

Μια φορά και έναν καιρό ήταν μια πριγκίπισσα, και ένας πρίγκιπας. Στην εποχή της ανάγκης των ανθρώπων για ανθρώπους stars, πρωταγωνιστούσε το Hollywood και πρόσωπα όπως η Marilyn Monroe και εδώ η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Μπριζίτ Μπαρντότ κτλ ήταν τα κεντρικά πρόσωπα σε κάθε δεκαετία και πλαισίωναν τα ονειρεμένα νιάτα και ό,τι ο καθένας ονειρευόταν.


Δημιουργήθηκαν πρότυπα σε κάθε γενιά. Υπηρχε όμως μια ομαδα ανθρωπων που δούλευαν για την εικόνα του εκάστοτε σταρ.

Υπηρχε μονο ο κινηματογραφος, που ηταν τοτε το πιο δυνατο μεσο και πιο μετα η τηλεόραση που και αυτό έγινε αρκετά δυνατό μέσο καθώς τα κανάλια ήταν συγκεκριμένα και δεν μπορεί ο καθένας να δημιουργήσει κανάλι στην τηλεόραση.

source:the hollywood reporter

Επίσης, stars οπως η Μέρλιν Μονρόε, η Μπριζίτ Μπαρντο όπως και άλλοι σταρ έγιναν μεσα απο μια οθόνη παρουσιάζοντας την ομορφιά τους, σε χορούς, σε ανάλαφρα πράγματα και το να τους συναντήσεις φάνταζε ουτοπία. Μια συνέντευξη τους σε περιοδικά που ήταν το μόνο μέσο το οποιο αισθανόμουν οτι ερχόσουν λίγο πιο κοντά τους καθώς και διάφορες συναυλίες εάν ο αγαπημένος σου σταρ ήταν τραγουδιστής.

Η εποχή της Britney, του Michael Jackson, του Elvis αποτέλεσαν ορόσημα για την αποθέωση των σταρς και φυσικά του Χόλιγουντ.

Με την έλευση των κοινωνικών δικτύων πλέον οι σταρς γίνονται πιο προσιτοί στο κοινο με αποτελεσμα να εχει χαθει αυτο το παλιο σταρ συστεμ. Δεν υπαρχουν σταρ με την έννοια αυτη αλλα διάσημοι όπως η οικογένεια Καρντάσιαν.

Η εποχή του Ρουβά στην Ελλάδα ήταν και αυτή ορόσημο της δημιουργίας του star system. Δημιουργήθηκε ένα image γύρω απο τον τραγουδιστή το οποίο το έφτιαξε ο Ψινάκης με αρκετή δεξιότητα.

Ολο το παγκόσμιο σταρ συστεμ εχει αρχισει και ξεθωριάζει και εκείνοι που κάποτε ηταν σταρ, πλέον με την πάροδο του χρόνο ξεθώριασε λες και έπεσαν οι καθρέφτες.
Γιατί; Γιατί παρόλο που γενικά τα σοσιαλ αποτελούν μια ψεύτικη πραγματικοτητα, στην περιπτωση των σταρς που τα χρησιμοποιήσαν (και δε γινεται πλεον να μην τα χρησιμοποιούν) φαίνεται να έπεσε οπως στην περιπτωση και της Britney όπως και άλλων. Φανταστείτε εάν υπήρχαν απο τότε τα σοσιαλ.

Πιστεύω οτι έχει να κάνει και με την ομάδα, τους ανθρώπους που δουλεύουν. Παλιά είχαμε όμορφες ταινίες όπως των αδελφών όλσεν, της Hilary Duff, της Lindsay Lohan. Μετά το 2009 αυτά τελείωσαν.

Δεν ξέρω γιατί. Δεν υπήρχαν άλλοι νέοι που θα μπορούσαν να πλαισιωθούν στην τώρα εποχή; Δεν ξέρω… και πάλι έχει να κάνει μάλλον με τους ανθρώπους. Δεν θέλουν πλέον να δουλεύουν για να κάνουν άλλους διάσημους. Δεν ξέρω και εάν πλέον υπάρχουν και οι scouters που παλιά έβλεπαν κάποιον/α και της έλεγαν εσύ κάνεις για μόντελινγκ, για ηθοποιός και της έκαναν πρόταση. Τώρα μακριά από αυτόν που θα στο πει.

Πολλοί που αποθέωναν σταρς τότε τωρα δεν τους φαίνονται τπτ. Απλοί άνθρωποι και ταλαίπωροι.

Με την εμφάνιση των κοινωνικών δικτύων έπεσε και το σταρ συστεμ. Το παλιό το οποιο έφτιαχνε σταρς που ειχαν τετοια αίγλη γιατι δεν υπηρχαν τα σοσιαλ.

Πολλές φορές τα κοινωνικά δίκτυα απογυμνώνουν τους λεγόμενους διάσημους και δημιουργούν φυσικά ένα νέο είδος star system και όχι το παλιό.

Ο λογος ηταν οτι ο κοσμος μάλλον τα ειχε βαρεθεί οποτε αναζητούσε νεους σταρς ή έκανε τον εαυτο του εναν λεγόμενο διάσημο, τον νεο ειδος διάσημου, τον λεγόμενο influencer. Ο πρώτος λοιπον ορος ηταν ο fashion blogger και έπειτα ο κατακερματισμός των bloggers σε tourism, food κτλ. Η αρχή των blogs όμως έγιναν απο το χώρο της μόδας και συγκεκριμένα απο ανθρώπους της διπλανής πόρτας που αγαπούσαν τη μοδα. Εκει αρχισε ολο το θεμα. Μετα εγινε ο κατακερματισμός. Δλδ η εξαφάνιση του blogger κάθε τομέα, lifestyle, food, travel κτλ.

Πάντως είναι πολύ ενδιαφέρον να εξετάσουμε τον παλιό όρο του star system και πόσο αλλιώς θα ήταν εάν υπήρχαν τότε κοινωνικά δίκτυα και πώς τώρα εάν υπήρχαν αυτοί οι σταρς. Καμία σχέση. Μπορεί να απομυθοποιούνταν τελείως. Μια σκέψη κάνω.

Leave a Reply