Πώς αντιμετωπίζεις μια κρίση στην επιχείρησή σου;



Subscription Plan Free Plan
Status Active
Start Date October 14, 2021
Expiration Date Unlimited
Actions UpgradeCancelAbandon

Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Τα χρησιμοποιούν πολλές επιχειρήσεις και πρέπει να τα χρησιμοποιούν για να προωθούν είτε οργανικά είτε με διαφημίσεις τα προϊόντα τους και γενικά την εικόνα τους.
Αυτό όμως που μερικές επιχειρήσεις δεν είναι έτοιμες και συγκεκριμένα οι μικρές επιχειρήσεις είναι τα αρνητικά σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα που μπορούν να αποβούν μοιραία και σε κρίση για την εικόνα της επιχείρησης. Και αυτό γιατί δεν έχουν τμήμα δημοσίων σχέσεων ή δε γνωρίζουν απο πραγματικές δημόσιες σχέσεις. Μια επιχείρηση αρχικά πρέπει να είναι έτοιμη για οποιαδήποτε κρίση και να δημιουργεί το συγκεριμένο πλάνο κρίσης crisis communication plan.
Να ορίζει κάποιον υπέυθυνο για τη στιγμή αυτή, είτε είναι ο ιδιοκτήτης εάν πρόκειται για μικρή επιχείρηση είτε ο υπεύθυνος επικοινωνίας τις περισσότερες φορές. Αυτό που βλέπω πλέον είναι οτι πχ τα ξενοδοχεία δεν έχουν πλάνο κρίσης που περιλαμβάνει τα πάντα, απο φωτιά, σεισμό ακόμα και κρίση στα κοινωνικά δίκτυα. Και αυτό όπως είπαμε παραπάνω γίνεται γιατί δεν δίνουν βάση στις δημόσιες σχέσεις.

Για να δούμε λοιπόν πώς αντιμετωπίζεται μια κρίση πρέπει να έχουμε στο νου μας τις τεχνικές που υπάρχουν. Η πιο σίγουρη τακτική είναι όχι σίγουρα η σιωπή. Οφείλει η επιχείρηση για να έχει αξιοπιστία να προβαίνει σε ειλικρινή δήλωση σε όποια κατάσταση και να έχει συμβει.
Δεν πρέπει να έχει εγωισμό και να κρίνει λάθος κάτι ας πούμε που έγινε και είνια γεγονός, πχ μια δηλητηρίαση απο ένα κοτόπουλο το οποίο όντως δεν είχε ψηθεί σωστά. Οφείλει να πάρει ευθύνη και να προσέχει. Και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν συγκεκριμένες τακτικές που έχουν γίνει απο πολυεθνικές εταιρείες για την κατάσταση αυτή.
Στο PR PLAN COURSE αναλύουμε κάθε τακτική που μπορείς να κάνει στις περισσότερες σημαντικές περιπτώσεις. Οι τακτικές λοιπόν χωρίζονται σε τρία μέρη, στις τακτικές πριν την κρίση, κατά τη διάρκεια της κρίσης και μετά απο την κρίση.

Να έχουμε στο μυαλό μας λοιπόν οτι μπορεί η κρίση να μην έρθει αλλά μπορεί και να έρθει. Οπότε πρέπει να είμαστε έτοιμοι και να πράξουμε με επαγγελματισμό και ευθύτητα για να σώσουμε ή και να καλυτερέψουμε το brand μας εκμεταλλευόμενοι το γεγονός. Ναι καλά ακούσατε μπορούμε να εκμεταλλευτούμε το γεγονός και να έρθουμε δριμύτεροι με rebranding όπως έκανε και η lidl. Με πολύ καλό επικοινωνιακό πλάνο όχι μόνο χειρίστηκε την κρίση στα προϊόντα πριν απο κάποια χρόνια αλλά εκμεταλλεύτηκε το γεγονός και ήρθε δριμύτερη.
Για αυτό δεν πρέπει να αφήνουμε τις δημόσιες σχέσεις γιατί οι δημόσιες σχέσεις είναι η βάση και έπειτα το μάρκετινγκ για το κέρδος της επιχείρησης. Αλλά η εικόνα που θα χτίσουμε και η ταυτότητα του brand μας για να κρατήσει στο χρόνο θέλει τις δημόσιες σχέσεις. Και οι δημόσιες σχέσεις δεν είναι επικοινωνώ με όλους και είμαι επικοινωνιακός. Έχει να κάνει με ιδέες, με brainstorming και με στρατηγική!

Leave a Reply