Είναι βέβαιο πως οι κρίσεις όποιες και να είναι μέσα στην επιχείρηση είτε είναι μικρή επιχείρηση είτε είναι μεγάλη είτε ακόμα μιλάμε για ένα personal brand αποτελούν ένα κομμάτι που χρειάζεται προσοχή.
Πολλές φορές έχουμε δει επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν πλάνο κρίσεων που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των δημοσίων σχέσεων. Και αυτό γιατί πολλοί επιχειρηματίες δεν θέλουν να σκεφτούν τις πιθανότητες αυτές ή δεν θέλουν να μιλάνε για κάποια πράγματα που ίσως συμβούν.
Ένα καλό παράδειγμα για να το καταλάβετε είναι τα ξενοδοχεία. τα ξενοδοχεία ως επιχειρήσεις άσχετα με το πλάνο επικοινωνίας που οπωσδήποτε πρέπει να διαθέτουν και αυτό να αλλάζει και να προσαρμόζεται ανάλογα με το χρονοδιάγραμμα, χρειάζεται οπωσδήποτε και ένα πλάνο επικοινωνιακής στρατηγικής κρίσεων.
Αυτό λοιπόν είναι ένα βιβλίο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση κρίσης όπως φυσικών καταστροφών, είτε εσωτερικής επικοινωνίας είτε εξωτερικής επικοινωνίας. Ακόμα και ένας εκπαιδευτικός οργανισμός, το πώς θα διαχειριστεί επικοινωνιακά μια κρίση, όπως πχ γίνεται ένα μικρό ατύχημα με το σχολικό ή γίνεται μια μικρή πυρκαγιά μέσα στο σχολείο, ή υπάρχει bullying μεταξύ των μαθητών που μπορεί να ξεπεράσει τη φυσιολογική κατάσταση.
Η κρίση δεν παραπέμπει μόνο σε καταστάσεις εξωτερικές αλλά μπορεί να υφίσταται και στο διαδίκτυο.
Εκεί λοιπόν χρειάζεται προσοχή στο πώς πρέπει να διαχειριστεί η κάθε επιχείρηση αυτό τον τομέα. Χρειάζεται ο επικοινωνιολόγος να γνωρίζει πώς να το διαχειριστεί και δεν είναι δουλειά μόνο διαχειριστή κοινωνικών δικτύων αλλά και επικοινωνιολόγου δηλαδή υπεύθυνου επικοινωνία και δημοσίων σχέσεων.
Ο επικοινωνιολόγος είναι εκείνος που διαθέτει τη γνώση και μαζί με τον Social media manager αλλά και με άλλους συναδέλφους εάν χρειαστεί μπορούν να λύσουν το περιστατικό και όλα αυτά δηλαδή τα περιστατικά.
Ουσιαστικά το πλάνο κρίσης καλύπτει όλες τις πιθανές κρίσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει μια επιχείρηση και τους τρόπους επικοινωνίας. Έχει έτοιμα δελτία τύπου για κάθε περίπτωση, έγγραφα κτλ καθώς και την ομάδα που θα είναι υπεύθυνη για το κάθε ενδεχόμενο να μιλήσει στα ΜΜΕ κτλ.
Έχουμε διαπιστώσει πως όποιες επιχειρήσεις δεν διαθέτουν τέτοια στρατηγική, οι ενέργειες που κάνουν φαίνονται ότι είναι ”άγαρμπες” με αποτέλεσμα να δυσφημείται η επιχείρηση και ακόμα να αντιμετωπίσει και οικονομική καταστροφή. Εγώ ως επικοινωνιολόγος καταλαβαίνω αμέσως ποια επιχείρηση έχει πλάνο κρίσης και ποια δεν έχει από τις απαντήσεις και τις ενέργειες.
Επιπρόσθετα, έχει διαπιστωθεί ότι όσες επιχειρήσεις έχουν πλάνο κρίσεων διαχειρίζονται ευκολότερα μια κρίση και μπορούν να την αντιμετωπίζουν με αποτέλεσμα να γλιτώνουν ακόμα και από οικονομική καταστροφή.
Δεν είναι εύκολο ούτε για εμάς τους επικοινωνιολόγους η δημιουργία του πλάνου. Είναι μια αρκετά δύσκολη διεργασία αλλά απαραίτητη για μια επιχείρηση.
Στα σεμινάρια που διαθέτουμε εδώ στο Life In Media, οι εκπαιδευόμενοι παίρνουν όλη τη γνώση σχετικά με το πώς να διαχειριστούν μια κρίση. Σε μικρότερη έκταση στο PR plan course και αναλυτικότερα στο masterclass που έχουμε είτε σε σύγχρονη μέθοδο είτε σε ασύγχρονη μέθοδο.