Τί είναι το brand positioning και γιατί οι επιχειρήσεις πρέπει να εστιάσουν σε αυτό;

Το ψηφιακό μάρκετινγκ και η ανάπτυξη διαφορετικών τεχνολογιών έχουν καταστήσει ευκολότερο για τις επωνυμίες  να εμπορεύονται τον εαυτό τους σε μεγαλύτερο κοινό.

Αυτό έχει οδηγήσει σε έναν εξαιρετικά ανταγωνιστικό χώρο.

 Ως εκ τούτου, η σωστή τοποθέτηση της επωνυμίας είναι το κλειδί για να διαφοροποιηθούν οι επωνυμίες από την υπόλοιπη αγορά και να εξασφαλίσουν την προσοχή των μέσων ενημέρωσης και των πελατών.

Tί είναι το brand positioning;

Ορίζουμε την τοποθέτηση της επωνυμίας (Brand Positioning) ως τη στρατηγική που στοχεύει να ενσταλάξει μια ισχυρή εντύπωση στο μυαλό των πελατών-στόχων. Η τοποθέτηση της επωνυμίας είναι το θεμέλιο για όλες τις μελλοντικές προσπάθειες marketing και δημοσίων σχέσεων.

Brand positioning = Market landscape + value proposition

To brand positioning εμπερικλείει όλα τα μηνύματά σας, την εικόνα σας προς τα έξω.

Ξεκινήστε με το positioning audit (έλεγχο τοποθέτησης)

Προκειμένου να βελτιωθεί η θέση της επωνυμίας, το πρώτο βήμα είναι να κατανοήσουμε την τρέχουσα ρύθμιση, τόσο εσωτερικά όσο και όσον αφορά την αντίληψη του κοινού.

  • Mission statement (Αποστολή εταιρείας)
  • Core values
  • Value proposition
  • Brand persona

Η επανεξέταση (ή ο επαναπροσδιορισμός, εάν είναι απαραίτητο) αυτών των βασικών στοιχείων σάς επιτρέπει να δημιουργήσετε μια στρατηγική τοποθέτησης σχετική με το κοινό-στόχο σας.

Η επανεξέταση (ή ο επαναπροσδιορισμός, εάν είναι απαραίτητο) αυτών των βασικών στοιχείων σάς επιτρέπει να δημιουργήσετε μια στρατηγική τοποθέτησης σχετική με το κοινό-στόχο σας.

Επισκεφτείτε τα προφίλ του κοινού-στόχος 

Επανεξετάστε τα οφέλη και την επωνυμία προϊόντων σε σύγκριση με τις πωλήσεις και τα σχόλια των πελατών.

Ίσως είναι καιρός να γίνετε λίγο πιο εξελιγμένοι, ανάλογα με τα τρέχοντα χαρακτηριστικά της επωνυμίας. Ένας γρήγορος τρόπος για να αρχίσετε να αναπτύσσετε περισσότερη τμηματοποίηση είναι να εξετάσετε την τοποθεσία, τον τρόπο ζωής και την αγοραστική συμπεριφορά των πιο αφοσιωμένων ακολούθων σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μόλις κατανοήσετε το κοινό σας, σκεφτείτε ποια οφέλη του προϊόντος έχουν μεγαλύτερη απήχηση σε αυτά. Είναι η τιμή, η λειτουργία, η αυθεντικότητα ή το συναίσθημα; Πώς εκφράζεται αυτό μέσω των μηνυμάτων;

Εξετάστε τους ανταγωνιστές σας

Συγκρίνετε τη θέση της επωνυμίας, τα προϊόντα σας, τη λειτουργικότητα του ιστότοπου κ.λπ., λαμβάνοντας υπόψη τα δυνατά σημεία, τις αδυναμίες, το κοινό, τα μηνύματα.

Τι κάνουν καλύτερα απο εσάς;

Τί κενό μπορείτε εσείς να εκμεταλλευτείτε;

Ξεκινήστε να δημιουργήσετε το brand positioning σας έχοντας όλα αυτά τα στοιχεία με την δημιουργία ενός μηνύματος. 

Σε αντίθεση με τα σλόγκαν ή τα taglines που έχουν δημιουργηθεί για το κοινό, η δήλωση θέσης επωνυμίας είναι μια εσωτερική πυξίδα για την ανάπτυξη της επωνυμίας. Αν και υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να γράψετε τη δήλωσή σας, είναι συνήθως περίπου 2 προτάσεις και ενσωματώνει τα ακόλουθα:

  • Target audience-Στοχευμένο κοινό
  • Market definition-Ορισμός αγοράς
  • Differentiating factor /unique value proposition-Συντελεστής διαφοροποίησης /μοναδική πρόταση αξίας
  • Reason to believe-Λόγος για να πιστέψεις

Αυτό σας επιτρέπει να δημιουργήσετε στόχους S.M.A.R.T (Συγκεκριμένοι, Μετρήσιμοι, Εφικτοί, βάσει αποτελεσμάτων, χρονικά δεσμευμένοι) με επίκεντρο τόσο τη δήλωση θέσης όσο και το σχέδιο της στρατηγικής σας.

Μια στρατηγική τοποθέτησης επιτρέπει στην επωνυμία σας να αποκτήσει το δικό σας τμήμα στην αγορά.

1 Comment

  1. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο!

Leave a Reply