Αυτό το άρθρο έχει σκοπό να αναδείξει τη σχέση που έχει η τεχνητή νοημοσύνη με τις δημόσιες σχέσεις. Πώς μπορεί το PR να χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη.
Τί είναι η τεχνητή νοημοσύνη;
Με απλά λόγια, η τεχνητή νοημοσύνη αναφέρεται σε συστήματα ή μηχανές που μιμούνται την ανθρώπινη νοημοσύνη για την εκτέλεση εργασιών και μπορούν να βελτιωθούν με βάση τις πληροφορίες που συλλέγουν. Το AI δεν προορίζεται να αντικαταστήσει τους ανθρώπους. Προορίζεται να ενισχύσει σημαντικά τις ανθρώπινες ικανότητες και συνεισφορές, καθιστώντας το ένα πολύτιμο επιχειρηματικό στοιχείο.
Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά προγράμματα και στο ερευνητικό κέντρο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος που πολλοί ερευνητές καταπιάνονται με το AI και ερευνούν τον τομέα αυτό.
Ο Δρ.Iωάννης Τασιούλας έχει ερευνήσει το πεδίο των humanistic ethics στο κομμάτι της Τεχνητής Νοημοσύνης και εάν παρακολουθήσετε αυτό το βίντεο απο την ομιλία του το οποίο είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον θα καταλάβετε τη σχέση των ethics με την τεχνητή νοημοσύνη.
Κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου που οργάνωσε η Επιτροπή Έρευνας Ηθικής του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος με τίτλο Artificial Intelligence: Applications and Ethical Challenges ήταν ο John Tasioulas, Καθηγητής Ηθικής και Νομικής Φιλοσοφίας, Διευθυντής του Institute for Ethics in AI, University of Oxford με την ομιλία του με τίτλο Towards a humanistic ethics of AI.
Τεχνητή νοημοσύνη και άλλοι τομείς
Η τενητή νοημοσύνη έχει ξεκινήσει να αναπτύσσεται και σε άλλους τομείς όπως και στη μόδα τα τελευταία χρόνια με διάφορα προγράμματα και πλατφόρμες όπως για την πρόβλεψη των τάσεων της μόδας, για προγράμματα εικόνικής παρουσίασης ρούχων με σκοπό την μείωση των επιστροφών, την εικονική εξυπηρέτηση και άλλα (πηγή, ΑΠΕ-ΜΠΕ).
Από τον Οκτώβριο του 2019 όταν και λανσαρίστηκε η καινοτόμος τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης «αναζήτηση βάσει εικόνας» και μετά από σχεδόν ένα χρόνο, η μόδα έχει γίνει… AI (Artificial Intelligence). Xιλιάδες είναι οι αναζητήσεις του ελληνικού καταναλωτικού κοινού που ενεργά ψάχνει πλέον με βάση τις φωτογραφίες στο GLAMI.
Συγκρίνοντας το τελευταίο τρίμηνο του 2019 με το τρίτο τρίμηνο του 2020, οι αναζητήσεις βάση εικόνας κατέγραψαν αύξηση κατά 43,3%.
Τα τελευταία χρόνια και στη δημοσιογραφία έχει κάνει την εμφάνισή της η τεχνητή νοημοσύνη με έρευνα προγραμμάτων σχετικά με την παραγωγή των ειδήσεων, τη συλλογή και τη διανομή των ειδήσεων.
Χαρακτηριστικά να αναφέρω ένα περιστατικό κάποια χρόνια πριν το 2014 όπου το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press «συνεργάστηκε» με το «Wordsmith», ένα εργαλείο δημιουργίας φυσικής γλώσσας – αγγλιστί Natural Language Generation (NLG) – της εταιρείας Automated Insights. Το Wordsmith «προσελήφθη» με σκοπό τη συγγραφή άρθρων και παρότι στην αρχή τα άρθρα ελέγχονταν, έπειτα δεν ήταν απαραίτητο καθώς η πιθανότητα του λάθους ήταν μικρή (πηγή 2024.gr)
Την ίδια χρονιά στην άλλη άκρη του Ατλαντικού οι Los Angeles Times δημοσίευσαν την είδηση ενός σεισμού τρία μόλις λεπτά αφότου πραγματοποιήθηκε, χάρη στο Quakebot, ένα bot που έγραφε αυτόματα κείμενα αναλύοντας τα δεδομένα του Αμερικανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου (πηγή 2024.gr).
H εφημερίδα New York Times έχει συγκεκριμένη ομάδα ΕΔΩ για να μπορέσει να ερευνήσε τον νέο τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.
Και ένα τελευταίο όσοναφορά στη δημοσιογραφία θα αφήσω εδώ ένα άρθρο εδώ που αποτελεί το πρώτο άρθρο που γράφτηκε απο robot.
Η τεχνητή νοημοσύνη έχει προχωρήσει και στη λογοτεχνία και εδώ θα διαβάσετε το πρώτη μικρή νουβέλα-βιβλίο απο bot.
Στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ, στο τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ήδη υπάρχει ένα εργαστήριο που ερευνά την τεχνητή νοημοσύνη στη δημοσιογραφία.
Η τεχνητή νοημοσύνη εισέρχεται και στα αυτοκίνητα, και στον τομέα της γεωργίας, της εκπαίδευσης, στον αθλητισμό, στα παιχνίδια. Κια φυσικά και στον τομέα των δημοσίων σχέσεων.
Artificial Intelligence και PR: Τί γίνεται;
Οι δημόσιες σχέσεις στο εξωτερικό έχουν ήδη υιοθετήσει προγράμματα σχετκά με την τεχνητή νοημοσύνη για την εξυπηρέτηση στις ανάλογες υπηρεσίες τους, ειδικά τα PR agencies.
H έρευνα απο το USC 2019 Global Communications Report έδειξε οτι το 86% των επαγγελματιών του PR και γενικά και οι φοιτητές δεν γνωρίζουν το πώς εφαρμόζεται η τεχνητή νοημοσύνη στην επικοινωνία. Παρόλα αυτά υπάρχει μεγάλο μέρος των επαγγελματιών του τομέα που χειρίζονται τέτοια τεχνολογία.
Το 2018 το Chartered Institute for Public Relations (CIPR) ίδρυσε το #AIinPR panel με σκοπό να ερευνήσει την AI στις δημόσιες σχέσεις και γενικά στην επιχειρηματικότητα. Το PRSA LA δημούργησε το συνέδριο με θέμα “AI, Tech and the Future of Public Relations” όπου συζητήθηκε η τότε κατάσταση της τεχνολογίας στο PR και οι μύθοι γύρω απο αυτό καθώς και το μέλλον της τεχνολογίας στις δημόσιες σχέσεις. Ακόμα και πολλά pr agencies έχουν αρχίσει να διεξάγουν απο μόνες τους έρευνες σχετικά με αυτό με παραδείγματα τα παρακάτω. FleishmanHillard’s “Artificial Intelligence & Communications: The Fads, the Fears, the Future” και Edelman’s “2019 Edelman AI Survey.”
Ένα άλλο παράδειγμα είναι ένα άρθρο απο το διάσημο agency Hill and Knowlton. (Are AI & Automation a Threat to Public Relations?). Επισης υπάρχει και έχει εκδοθεί το ethics guide για τις δημόσιες σχέσεις σχετικα με το AI.
Πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να βοηθήσει το PR;
Τα PR agencies χρησιμοποιούν προγράμματα σχετικά με τα publicity reports, media coverage, για την ερευνα της πληροφορίες και τη συγκέντρωση δεδομένων. Σε μερικές περιπτώσεις έχει ξεκινήσει ακόμα και γραφή δελτίων τύπου απο πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης. Ενδιαφέρον έχει και το πρώτο δελτίο τύπου που γράφτηκε απο ένα bot.
Στα κοινωνικά δίκτα η AI έχει εισχωρήσει με πλατφόρμες όπως η copy.ai που σε βοηθάει να γράψεις υλικό ακόμα και για κοινωνικά δίκτυα καθώς σου δίνει αμέτρητες παραλλαγές της πρότασής σου ή του κειμένου που θέλεις να γράψεις.
Συστήματα machine learning έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν όσοαναφορά στα data και στη βοήθεια εξόρυξής τους. Επιπρόσθετα θα βοηθήσει σημαντικά στα στατιστικά, ωστε να συμβάλει στην πιο σωστή εργασία των PR specialists.
Το παρακάτω γράφημα δηλώνει τις ικανότητες, τις εφαρμογές, τα πλεονεκτήματα που έχει ο τομέας της επικοινωνίας χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη (see fig. 1).

Σύμφωνα με τον AI marketing expert Christopher Penn, η τεχνητή νοημοσύνη έφερε 3 ευκαιρίες για τους επαγγελματίες των δημοσίων σχέσεων : automation, acceleration and accuracy.
Automation: H AI επιτρέπει επιτρέπει στους επαγγελματίες δημοσίων σχέσεων να αυτοματοποιούν επαναλαμβανόμενες εργασίες, όπως η παρακολούθηση της κάλυψης μέσων. Ο αυτοματισμός όχι μόνο αναλαμβάνει μέρος της πολυάσχολης δουλειάς που συνοδεύει την πρακτική των δημοσίων σχέσεων, αλλά αυξάνει επίσης την ικανότητα των επαγγελματιών δημοσίων σχέσεων να αποκτούν γνώσεις μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
Acceleration: Η τεχνητή νοημοσύνη δίνει τη δυνατότητα στους επαγγελματίες δημοσίων σχέσεων να αποκτήσουν πληροφορίες από τον ψηφιακό κόσμο σε πραγματικό χρόνο. Αυτό το όφελος μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας κατά τη διάρκεια ενός μποϊκοτάζ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για παράδειγμα, όταν οι συζητήσεις εξαπλώνονται γρήγορα και ο χρόνος μπορεί να είναι το πιο πολύτιμο πλεονέκτημά.
Accuracy: Η τεχνητή νοημοσύνη επιτρέπει στους επαγγελματίες δημοσίων σχέσεων να ποσοτικοποιούν με ακρίβεια τα συναισθήματα και τις απόψεις των ανθρώπων για μια επωνυμία και να συγκρίνουν αυτό το συναίσθημα με άλλες μετρήσεις όπως η αφοσίωση, η τιμή της μετοχής ή οι πωλήσεις.
Ποιά είναι τα προγράμματα που υπάρχουν και είναι διαθέσιμα;
Σχετικά με το PR, υπάρχουν τεχνολογικά προγράμματα για δελτία τύπου, για δημιουργία media lists, για μετατροπή audio/video σε text, για πρόβλεψη media trends, για monitoring των social media, για αναγνώριση influencers με αξιοπιστία, στατιστικά, στο περιεχόμενο των σόσιαλ και στην αποφυγή crisis.
Μερικά απο τα προγράμματα/πλατφόρμες που υπάρχουν
- HubSpot: Blog Ideas Generator
- QuillBot: AI Paraphrasing Tool
- Portent: Create Catchy Headlines
- Free CoSchedules Headline Analyzer
- Grammarly and ProWritingAid
- Copy.ai
Σύνοψη
Ο αυτοματισμός, η επιτάχυνση και η πρόσβαση σε πιο ακριβείς μετρήσεις, όπως το εύρος της προσέγγισης, το συναίσθημα και τα ποσοστά αφοσίωσης, με τη βοήθεια πλατφορμών που υποστηρίζονται από AI, μεταμορφώνουν τον κλάδο των δημοσίων σχέσεων.
Από τη μία πλευρά, χρειάζονται νέοι τύποι δεξιοτήτων: η ανάλυση μεγάλων δεδομένων, η εμπειρία χρήστη και η προγνωστική τεχνητή νοημοσύνη είναι όλες οι ικανότητες που απαιτούνται για να ανταγωνιστούν το μάρκετινγκ και τη διαφήμιση και να δικαιολογήσουν την αξία και την αποτελεσματικότητα του κλάδου δημοσίων σχέσεων.
Από την άλλη πλευρά, η φθηνότερη, ταχύτερη και καλύτερη πρόσβαση σε σχετικές πληροφορίες δίνει στους επαγγελματίες δημοσίων σχέσεων τη δυνατότητα να επικεντρωθούν σε άλλες δραστηριότητες όπως η δημιουργική σκέψη, ο στρατηγικός σχεδιασμός και το ένστικτο – όλα τα βασικά χαρακτηριστικά των επαγγελματιών της επικοινωνίας που καμία μηχανή δεν θα προσφέρει ποτέ στις ζωές μας.
Βιβλιογραφία
Paul Fitzgerald, August 1, 2021 How to Leverage Artificial Intelligence in Public Relations
https://www.entrepreneur.com/article/376764
Manuelita Maldonado
https://www.mckinsey.com/featured-insights/artificial-intelligence/five-fifty-real-world-ai
https://cipr.co.uk/CIPR/Our_work/Policy/AI_in_PR.aspx
https://www.mckinsey.com/featured-insights/artificial-intelligence/five-fifty-real-world-ai
business2community.com/public-relations/artificial-intelligence-pr-need-know-01969903