Το Εγώ είναι ο εχθρός του σωστού leadership

Ο διογκωμένος εγωισμός που έρχεται με την επιτυχία – ο μεγαλύτερος μισθός, το καλύτερο γραφείο – κάνουν συχνά τους ανθρώπους να νιώθουν υπεροχή.

Μαζί με την υπεροχή έρχεται και η υπερηφάνεια και ο εγωισμός τα οποία είναι επικίνδυνα όχι μόνο για τον ίδιο τον άνθρωπο αλλά και για την επιχείρηση.

Είναι λες και ταυτόχρονα γίνεται αυτός ο άνθρωπος και ηγέτης. Αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Ένα διογκωμένο εγώ μάς κάνει επιρρεπείς σε χειραγώγηση. Περιορίζει το οπτικό μας πεδίο και διαφθείρει τη συμπεριφορά μας, συχνά αναγκάζοντας μας να ενεργούμε ενάντια στις αξίες μας.

Η απελευθέρωση από ένα υπερβολικά προστατευτικό ή διογκωμένο εγώ και η αποφυγή της φούσκας της ηγεσίας είναι μια σημαντική και προκλητική δουλειά που απαιτεί ανιδιοτέλεια, προβληματισμό και θάρρος.

Ο ηγέτης είναι αυτός που στο λεξιλόγιό του δεν υπάρχει το εγώ αλλά το εμείς. Έχω ξαναπει πολλές φορές οτι οι θέσεις ευθύνης δεν είναι για όλους τους ανθρώπους. Δεν πας σε μια θέση για να είσαι διευθυντής ή για να έχεις το γόητρο. Αυτό είναι λάθος και δυστυχώς δε θα έχει καλή κατάληξη. Οι θέσεις εξουσίας έχουν τεράστιες ευθύνες και το θέμα είναι να γνωρίσεις τι μπορεί να προσφέρεις.

Η ηγεσία επιτελεί προσφορά όχι το αντίθετο. Επιτελεί προσφορά, έμπνευση, καθοδήγηση στους εργαζόμενους, στην ομάδα και επίλυση διαφορών με δικαιοσύνη αλλά και κριτική ικανότητα.

Όπως βλέπεις έχει πολλά η θέση του ηγέτη. Το leadership περιέχει πολλά στοιχεία τα οποία δεν είναι εύκολα για όλους που δεν έχουν εδραιώσει έναν χαρακτήρα ή μια προσωπικότητα έτοιμη να μπορεί να σταθεί σε αυτό.

Άρα τώρα πρέπει να διαλέξεις εάν θα είσαι διευθυντής ή ηγέτης και εάν θες να γίνεις ηγέτης πρέπει να γνωρίσεις τις αρετές και τις αξίες που διέπουν τον ηγέτη και την ηγεσία. Μια καλή αρχή είναι να αναπτύξεις τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες και αυτό μπορείς να το κάνεις μέσω σεμιναρίων όπως το σεμινάριο του ΕΚΠΑ Εσωτερική Επιχειρησιακή Επικοινωνία: Εργασιακές Δεξιότητες

photo sources: google, breathehr.com

Leave a Reply