Το πλάνο επικοινωνίας για κάθε περίσταση επιχείρησης

Το πλάνο επικοινωνίας ή αλλιώς PR plan ή communications strategic plan αποτελεί τη βάση των δημοσίων σχέσεων.

Το να γνωρίζεις πώς να δημιουργείς ένα πλάνο δημοσίων σχέσεων είναι αυτό που καθιστά τον καλό επικοινωνιολόγο.

Πλάνο δημιουργούμε σε κάθε περίσταση που είναι η επιχείρησή μας ή αυτή που είμαστε υπεύθυνοι. Υπάρχει μια βάση και έπειτα την εξελίσσουμε είτε αναφερόμαστε σε μικρή, μεγάλη επιχείρηση.

Σε περίπτωση re-branding αλλάζει λίγο η εξέλιξη και οι τεχνικές που θα δημιουργήσουμε. Εάν πάλι η επιχείρησή μας είναι καινούρια, εκεί πάλι αλλάζει το περιεχόμενο του πλάνου επικοινωνίας. Επίσης ένα πράγμα που πρέπει να προσέξουμε είναι οτι δε γίνεται μόνο ένα πλάνο στην αρχή και αυτό ήταν. Όχι! Ανανεώνεται το πλάνο όταν περάσουν οι καθορισμένοι μήνες, βλέπουμε που είμαστε και συνεχίζουμε να δημιουργούμε ένα νέο πλάνο με τους επόμενούς μας στόχους.

Βλέπετε λοιπόν οτι η έρευνα που υπάρχει στο πρώτο κομμάτι του πλάνου είναι καθοριστική. Για αυτό ο δημοσιοσχετίστας όταν προσλαμβάνεται σε μια νέα επιχείρηση, διεξάγει έρευνα, μελετάει την πορεία της επιχείρησης, τα στοιχεία της, τα πάντα για να μπορέσει να δημιουργήσει το τέλειο πλάνο.

Ένα άλλο παράδειγμα για να το καταλάβουμε καλύτερα είναι οι ΜΚΟ. Στις ΜΚΟ συνήθως; οι στόχοι είναι ή εύρεση χορηγιών είτε εύρεση εθελοντών άρα εκεί το πλάνο μας διαμορφώνεται ανάλογα. Και φυσικά τί τεχνικές θα ακολουθήσουμε.

Ένα πολύ μεγάλο ατού θα λέγαμε για τον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας είναι οι ιδέες, να μπορεί να ξέρει τι να κάνει σε κάθε ενδεχόμενο, να έχει ιδέες και να είναι κοντά στην εποχή του. Αυτό είναι ένα μεγάλο προσόν για κάποιον που θέλει να ακολιουθήσει αυτό το επάγγελμα.

Το πλάνο που χρησιμοποείται περισσότερο και είναι πιο σύνηθες είναι το integrated marketing communications plan., δηλαδή ένα ολοκληρωμένο πλάνο επικοινωνίας που εμπεριέχει και μάρκετινγκ τεχνικές.

Έχοντας λοιπόν όλα αυτά τα στοιχεία στο μυαλό μας καταλαβαίνουμε οτι οι δημοσιες σχέσεις δεν είναι αυτό που πολλές φορές ακούμε αλλά αποτελούν μια πληθώρα πραγμάτων, τεχνικών και γνώσεων για να μπορέσει κάποιος να ακοαλουθήσει αυτό το δρόμο και να κάνει επιτυχημένες δουλειές. Στο σεμινάριο PR PLAN μπορείτε να μάθετε όλα αυτά τα στοιχεία που απαρτίζουν τις δημόσιες σχέσεις. Απο το θεωρητικό και ιστορικό πλαίσιο μέχρι τις πρακτικές μεθόδους, το πλάνο και όλα όσα καλύπτουν την επιστήμη αυτή.

Εάν θέλεις να ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση και θέλεις συμβουλή ή θέλεις κάποιον να σου φτιάξει το δικό σου πλάνο, μπορείς να μας στείλεις στο courses@lifeinmediamagazine.com.

Leave a Reply