Το blogging πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία. Και να το γιατί.

Ο ψηφιακός κόσμος ολοένα και μεγαλώνει όπως και οι εφαρμογές του.

To blogging αποτελεί μια τάση που εξελίχθηκε εδώ και μια δεκαετία ίσως και περισσότερο στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία το blogging άρχισε από το χώρο της μόδας με τους διαδεδομένους fashion bloggers και έπειτα εξελίχθηκε. Πλέον το blogging εξελίχθηκε σε ένα έργαλείο. Οι fashion-lifestyle bloggers εξελίχθηκαν σε influencers οπότε το blogging έχει πάρει ένα δρόμο personal branding σε όλα τα επαγγέλματα και όχι μόνο.

Διάβαζα ένα άρθρο της προάλλες και to βρήκα ενδιαφέρον το οποίο υποστηρίζει την εκμάθηση του blogging στα σχολεία. Η αλήθεια είναι οτι το blogging είναι πολύ σημαντικό σε όλες τις δουλειές πλέον και συνεχίζει και εξελίσσεται. Το blogging δίνει αυτό το push up που χρειάζεται κάποιος για να δημιουργήσει, για να μπορέσει να κτίσει ακόμα και την καρίερα του ή να φτιάξει ένα portfolio. Γιατί λοιπόν να μην μπορεί ο καθένας εάν επιθυμεί να μπορεί να μάθει τί είναι μπλογκ και πώς μπορεί να φτιάξει ένα μπλογκ και πώς να γράφει σε ένα μπλογκ. Και δε μιλάω για προγραμματιστικές μεθόδους. Γιατί άνετα μπορείς να φτιάξεις ένα μπλογκ ”πιο απλά” μέσω πλατφόρμας δωρεάν. Υπάρχουν πολλοί που κάνουν μεταπτυχιακά, και σε εργασίες τους ζητείται η κατασκευή ενός μπλογκ και δε γνωρίζουν πώς να το δημιουργήσουν. #startablog #bloggingforbeginners

Το blogging έχει εισχωρήσει πλέον σε όλους τους τομείς των επαγγελμάτων. Αρχικά στη δημοσιογραφία. Αποτελεί το νέο τρόπο γραφής. Η ίδια η δημοσιογραφία έχει αλλάξει εφόσον πλέον είναι κατά το πλείστον διαδικτυακή και το ερώτημα εάν ο μπλόγκερ είναι δημοσιογράφος θέλει μεγάλη ανάλυση. Κατά μία έννοια ο μπλόγκερ είναι σχολιαστής. Ο δημοσιογράφος δε σχολιάζει. Η πιο ποιοτική -εάν θέλουμε να πούμε- δημοσιογραφία για ένα θέμα είναι η ερευνητική, η ακαδημαϊκή. Για αυτό χρειάζεται οι δημοσιογράφοι να είναι απο Πανεπιστήμια δημοσιογραφίας. Διοτί εκεί διδάσκεται η ερευνητική, ακαδημαϊκή δημοσιογραφία. Όχι οτι αυτό είναι κανόνας διότι υπάρχουν και ιδιωτικές άρτιες σχολές που διδάσκουν περισσότερο την τεχνική κατάρτιση της δημοσιογραφίας.

Στο χώρο του μάρκετινγκ σχεδόν όλες οι εταιρείες πλέον προωθούν το ψηφιακό τρόπο του μάρκετινγκ. Στο χώρο της επικοινωνίας οι περισσότερες καμπάνιες είναι ψηφιακές. Ακολουθούν βέβαια το ολοκληρωμένο τρόπο επικοινωνίες (integrated communication plan).

Σχετικά με το πώς πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία και σε όλα τα πανεπιστήμια;

Αυτή είναι μια πολύ ωραία ερώτηση. Όλοι ξέρουμε πως τώρα πλέον κυριαρχεί η διαδικτυακή εκπαίδευση και πολλοί εργαζόμενοι και μαθητές χρησιμοποιούν το ίντερνετ για τη διεκπεραίωσή της. Στα σχολεία υπάρχει αυτός που διαχειρίζεται το μπλογκ του σχολείου και συνήθως είναι ο καθηγητής πληροφορικής.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ Pat Thomson (2015), το blogging προσδίδει το κίνητρο του πειραματισμού πολλών τρόπων γραφής, αποκτάς άποψη και μπορείς να την εξωτερικεύσεις, είναι δημιουργικό και έχει πολλά πλεονεκτήματα τόσο στους μαθητές όσο και στους δασκάλους και καθηγητές. Οι μαθητές μέσω του μπλογκ μαθαίνουν την έρευνα, γράφουν το δικό τους άρθρο και το δημοσιεύουν.Τα blogs μπορεί να χρησιμοποιηθούν για διάφορα projects των μαθητών και έχουν να προσφέρουν πολλά στην εκπαίδευση (Downes, S. (2004).

Σύμφωνα με το LSE πολλοί ακαδημαϊκοί πλέον έχουν το δικό τους μπλογκ και το χρησιμοποιούν για δημοσιοποίηση δειγμάτων της δουλειάς τους καθώς και για επικοινωνία με εργασίες φοιτητών.

Ένα άλλο θετικό της εκπαίδευσης του blogging στους μαθητές αποτελεί και η εκμάθησ η της σωστής χρήσης τους διαδικτύου. Οι μαθητές πλέον έρχονται σε ένα πιο δημιουργικό τρόπο μαθήματος. Σύμφωνα με την Καθημερινή οι μαθητές πρέπει να διδάσκονται το πώς να είναι ασφαλείς μέσω διαδικτύου και αυτό και μόνο είναι πολύ σημαντικό.

Όλα αυτά έχουν να προσφέρουν μια διαφορά στην εκμάθηση.

Bιβλιογραφία

Pat Thomson (2015) Blogging helps academic writing, Aνακτήθηκε απο https://patthomson.net/2015/12/07/blogging-helps-academic-writing/

Downes, S. (2004). Educational blogging. EDUCAUSE Review, 39(5), 14-26

Καθημερινή (2012) Η σωστή χρήση του διαδικτύου πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία, Ανακτήθηκε απο https://www.kathimerini.gr/77330/article/epikairothta/episthmh/h-swsth-xrhsh-toy-diadiktyoy-prepei-na-didasketai-sta-sxoleia

LSE (2011) Academics and universities should embrace blogging as a vital tool of academic communication and impact Ανακτήθηκε απο https://blogs.lse.ac.uk/impactofsocialsciences/2011/06/20/academics-blogging-vital-tool-for-academic-communication-impact/

Leave a Reply