Το «catcalling» δεν είναι φλερτ.

Απο την Αιμιλία Κούλη

Σφυρίγματα, άσεμνες χειρονομίες και βλέμματα που σε κάνουν να νιώθεις άβολα είναι κάποια από τα περιστατικά που έχουν τύχει σε όλες τις γυναίκες όλων των ηλικιών όταν εκείνες περπατούν στον δρόμο. Στον δρόμο για την δουλειά, για να κάνουν την βόλτα τους ή ακόμα και όταν πάνε να πετάξουν τα σκουπίδια. Πώς μπορεί κανείς να εξηγήσει αυτό το φαινόμενο;

Ο όρος που στην αγγλική γλώσσα έχει τις ρίζες του στα μέσα του 17ου αιώνα, είναι μια μορφή παρενόχλησης στο δρόμο, κυρίως σεξουαλικής παρενόχλησης, που αποτελείται από ανεπιθύμητα ερωτικά σχόλια, προκλητικές χειρονομίες, φωνές, επιφωνήματα, σφυρίγματα από ξένους κι όλα αυτά σε δημόσιους χώρους. Σαν κοπέλα που μου έχει τύχει αναρίθμητες φορές, το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό, είναι το γνωστό σε όλες μας «Ψιτ!». Ψιτ, όπως λέμε στις γάτες για να τους τραβήξουμε την προσοχή. Έτσι επιλέγουν -κυρίως οι άντρες- να αποσπάσουν την προσοχή ενός κοριτσιού, μιας κοπέλας, μιας κυρίας. Θα έλεγε κανείς ότι είναι ένας τρόπος επιβεβαίωσης του αντρισμού τους, καθώς δεν μπορεί να πιστεύεται ότι έτσι θα προσεγγίσουν μια γυναίκα ερωτικά.


Είναι τόσες οι απαντήσεις, φαντάζομαι, που έχουμε για να δώσουμε εκείνη την στιγμή. Παρ’ όλα αυτά τα στερεότυπα που έχουν καλλιεργηθεί μέσα μας σχετικά με την θέση και την υπεροχή του άντρα «κυνηγού» να «κάνει το πρώτο βήμα» μας σταματάνε. Ο φόβος για την σωματική σου ακεραιότητα εκείνη την στιγμή σε σταματάει καθώς δεν ξέρεις πως θα αντιδράσει αυτός που με θράσος, θα έλεγε κανείς, σε φέρνει σε δύσκολη θέση νομίζοντας ότι σε φλερτάρει. Και ως γνωστών, αν είναι συνομήλικος σου, ωραίος και γοητευτικός τότε θεωρείται «φλερτ», αν από την άλλη είναι 20 χρόνια μεγαλύτερος και γενικά όχι του γούστου σου είναι catcalling. Το φλερτ είναι κάτι υπέροχο και δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να παρομοιάζεται με το catcalling.


Το περίεργο σε όλη αυτή την κατάσταση είναι πως αν προσπαθήσεις να υπερασπιστείς τον εαυτό σου θα σε χαρακτηρίσουν «υπερβολική» και ότι δεν δέχεσαι κομπλιμέντα. Από πότε το να απαντάς σε σχόλια που σε φέρνουν σε δύσκολη θέση είναι κατακριτέο; Μάλλον από τότε που όσοι κάνουν catcalling νομίζουν ότι αυτό είναι κάτι «ωραίο» για μια γυναίκα. Δεν θα πρέπει να μάθουμε στα κορίτσια να προσέχουν όταν περπατάνε έξω, αλλά στα αγόρια να σέβονται τις γυναίκες και να τις προσεγγίζουν με ωραίο τρόπο.

Λίγα λόγια για το νέο μέλος στη συντακτική ομάδα του Life In Media

Αιμιλία Κούλη

Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε οικονομικά. Μεγάλη φαν της ειλικρίνειας, του ηλιοβασιλέματος και της φωτογραφίας. Υιοθετεί τις τάσεις της μόδας αλλά πάντα με την δική της προσωπική πινελιά. Τα πάντα μπορούν να επιτευχθούν με ένα φρέντο εσπρέσο σκέτο και την συντροφιά ενός σκύλού. Το μότο της είναι “Be yourself, everyone else is already taken”


Leave a Reply