Όταν εμείς δίνουμε σωστές συμβουλές στους άλλους, αλλά όχι στον εαυτό μας

Δε σας έχει τύχει να δίνεται συμβουλές σε φίλες σας, σε φίλους σας στα προβλήματά τους και στα δικά σας θέματα δεν μπορείτε ούτε καν να σκεφτείτε τι πρέπει να κάνετε;

Θυμάμαι σε όλες μου τις φίλες και τους φίλους απο το σχολείο μέχρι το πανεπιστήμιο ήμουν δίπλα τους, τους συμπαραστάθηκα σε πολλά και προσπαθούσα να τους δώσω συμβουλές σύμφωνα με τη δική μου άποψη για την ανάγκη τους για το καλό τους όμως. Και πόσες φορές μου έλεγαν

-Μπράβο ρε συ δεν το είχα σκεφτεί αυτό, αυτό θα κάνω.

Ή να προστατέψω απο μια κατάσταση που έβλεπα οτι θα ερχόταν. Στον εαυτό μου όμως τίποτα λες και δεν μπορώ να σκεφτώ ένα πράγμα.

Γιατί όμως γίνεται αυτό; 

Έρευνες λένε οτι στις περιπτώσεις που δίνουμε εμείς συμβουλές στους άλλους συμβαίνει γιατί λειτουργούμε ως εξωτερικοί παρατηρητές στα προβλήματα των άλλων και έτσι μπορούμε να τα βλέπουμε και να αντιδρούμε απο άλλη οπτική γωνία. 

Εμείς τις περισσότερες φορές αρνούμαστε να δούμε τα προβλήματά μας. Αν παραδείγματος χάριν κάποια φίλη μας είναι τοξική ή μας ζηλεύει ή ο φίλος μας, αρνούμαστε να το δούμε γιατί η συναισθηματική μας σχέση υπερέχει της λογικής. Νομίζουμε οτι δεν είναι τόσο σοβαρά και οτι θα περάσουν απο μόνα τους. 

Σίγουρα υπάρχουν και εξαιρέσεις και οι περιπτώσεις κάθε φορά είναι διαφορετικές. Όπως πχ μια φίλη σου ή φίλος σου σου δίνει συμβουλές που δεν είναι σωστές. Εκεί πρέπει να ξέρεις τι να κάνεις, να μπορείς να είσαι δυνατός στην ψυχολογία σου και να βλέπεις ποιοί άνθρωποι θέλουν το καλό σου και ποιοί σε χρησιμοποιούν. Η δυνατή ψυχολογία χτίζεται γιατί όλοι μας έχουμε και το συναισθηματικό μας κομμάτι θέλω να πιστεύω λίγο πολύ. Όταν υπάρχουν λάθος συμβουλές πρέπει να είμαστε σε θέση να το συνειδητοποιήσουμε. Είτε γιατί ο φίλος μας δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες, είτε γιατί ενεργεί με πονηρό σκοπό και όχι για το καλό μας. 

Το να πεις σε κάποιον να χωρίσει είναι εύκολο αλλά μπορεί ο ίδιος να μην είναι έτοιμος και να χρειάζεται υποστήριξη. Όταν ας πούμε αντικειμενικά δεν υπάρχει πρόβλημα στη σχέση και σου λέει μια φίλη σου δεν είναι αυτός για σένα, σίγουρα μπορεί να υπάρχει και το αίσθημα της ζήλειας. Αλλά εάν η σχέση σου σε καταπιέζει και η φίλη σου ή ο φίλος σου σε συμβουλεύει οτι πρέπει να χωρίσεις εκεί πρέπει να το σκεφτείς. Δεν είναι εύκολο και οι συμβουλές πρέπει να δίνονται σωστά. 

Εγώ θα έλεγα οτι πρέπει να γνωρίζεται καλά τον άνθρωπο απο τον οποίο θα παίρνετε συμβουλές. Και να ξέρετε τί άνθρωπος είναι και πώς είναι η ζωή του, οι επιλογές του και οι πράξεις του απέναντί σας. Νομίζω αυτό είναι το μυστικό σε αυτό το κομμάτι. 

Leave a Reply