Όταν σε απολύουν απο τη Google και ιδρύεις το δικό σου ερευνητικό ινστιτούτο

Ο λόγος λοιπόν για την Timnit Gebru.

Πριν από έναν χρόνο, η Timnit Gebru εργαζόταν στην Google ως ερευνήτρια και μια ημέρα λοιπόν την απέλυσαν λόγω του οτι διαμαρυρήθηκε σε εσωτερική ομάδα της Google για το γεγονός ότι «φιμώνει τις φωνές των περιθωριοποιημένων».

Η ίδια το δημοσίευσε στο προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter και όχι μόνο αυτό. Έγινε viral και πολλοί την υποστήριξαν και στα σοσιαλ. Επίσης δημοσιεύτηκαν αρκετά αρνητικά σχόλια για την Google. Τελικά όπως θα δούμε στο τέλος ζήτησαν συγγνώμη απο την ίδια. Αυτός που έδωσε τη συγγνώμη ήταν ο Google’s chief executive Sundar Pichai.

Ίδρυσε το δικό της  ανεξάρτητο ερευνητικό ινστιτούτο που θα επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία πλήττει τους ανθρώπους που βρίσκονται στο περιθώριο που επηρεάζονται δυσανάλογα από τις συνέπειες των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.

Το ερευνητικό κέντρο ονομάζεται Distributed Artificial Intelligence Research Institute (DAIR). Σκοπός του είναι η καταγραφή των προβλημάτων και η ανάπτυξη οράματος ωστε οι  εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης να επηρεάζουν θετικά τις ίδιες ομάδες ανθρώπων.

Αυτό λοιπόν μάς δείχνει άσχετα με το τι κάνει η συγκεκριμένη ότι η απόλυση δεν είναι κάτι που πρέπει να μας σταματάει. Ακόμα και εάν είμαστε σε μια πολύ καλή δουλειά και έχουμε δώσει τον καλύτερό μας εαυτό, μπορεί κάποια στιγμή να μας απολύσουν. Αυτό είναι δεδομένο. Απο κει και πέρα εμείς διαλέγουμε το μονοπάτι που θα ακολουθήσουμε ανάλογα με αυτό που μας αρέσει να κάνουμε. Αποτελεί ένα παράδειγμα αισιοδοξίας και θετικής οπτικής για αυτό και το μοιραζόμαστε εδώ.


Discover more from

Subscribe to get the latest posts to your email.

Leave a Reply