Τα ακριβά ενοίκια και τα κοινόχρηστα που αυξάνονται

Πάμε σε αυτό το υπέροχο θέμα των ενοικίων και των κοινοχρήστων που πραγματικά εμάς τους νέους έχει βασανίσει πολύ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat στην Ελλάδα, η πλειονότητα των ενοικιαστών δαπανά πάνω από το 40% του εισοδήματος για την ανάγκη στέγασης, στοιχείο που συνάδει και με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, όταν στον υπόλοιπο κόσμο οι μισθωτές δεν δαπανούν περισσότερο από 30% τους εισοδήματος τους.Η αναθέρμανση δε στις τιμές αγοράς κατοικιών, οδηγεί τις νεότερες γενιές αναγκαστικά στην ενοικίαση, καθώς η απόκτηση ιδιόκτητου ακινήτου κρίνεται απαγορευτική. (Πηγή:news247.gr)

Τριάρια 50ετίας στο Παγκράτι ή την Καλλιθέα νοικιάζονται στα 800-1000 ευρώ, προκαλώντας αφενός το κοινό αίσθημα αλλά και την απελπισία των ενδιαφερόμενων.(Πηγή:news247.gr)

Δεν τίθεται κάν το ερώτημα της αγοράς σπιτιού, μιλάμε για μικρό διαμέρισμα. Μόνο εάν οι γονείς έχουν και πουλήσουν κανά χωράφι κτλ. Με 600-700 το μήνα δε μπορείς να κάνεις αποταμίευση. Εδώ δεν μπορείς να πληρώσεις ενοίκια, λογαριασμούς, τρόφιμα κτλ.

Πάμε στο ενοίκιο που κι αυτό θέλει αρκετή συζήτηση όταν δεν υπάρχει τίποτα άλλο.  Απο ατα 600-700 ευρώ τα περισσότερα πηγαίνουν σε ενοίκιο, κοινόχρηστα, και άλλους λογαριασμούς. Τί θα πάει στο supermarket και στα άλλα μικροέξοδα;

Mόνο απο γνωστό μπορείς να νοικιάσεις σπίτι σε λίγότερη τιμή, ειδάλλως μπορεί να πέσεις σε ό,τι τιμές θέλεις. Και πάλι και ο γνωστός πρέπει να είναι αρκετά γνωστός ή αρκετά καλά οικονομικά για να μπορεί να σου κατεβάσει την τιμή. Θυμάμαι πόσες φορές είχα αναζητήσει μια γκαρσονιέρα και έβλεπα πραγματικά κάτι τρώγλες 20 τμ για 300 ευρώ με το προσκέφαλο στο νεροχύτη.

Η ΔΕΗ εκεί που ερχόταν στα 50 πριν και 100 μετά, ήρθε 80 ευρώ με το ρεύμα να ανοίγεται μόνο για τα απαραίτητα. 

Πάμε τώρα για τα κοινόχρηστα. Εκεί γίνεται του κλέψαντος. Κάνατε το λάθος πέρσι να ανάψετε το καλοριφέρ;;;;; Φυσικό αέριο και όχι όλη μέρα, λίγες ώρες να ζεσταθείς. Ο λογαριασμός σε ένα σπίτι 40 τμ στο κέντρο έφτανε τα 200 ευρώ κάθε μήνα και μετά ήρθε ένας μήνας δώρο 180 ευρώ στον οποίο δεν το ανάψαμε καν και μας είπαν οτι ήταν ο μήνας απο πέρσι που δεν είχαμε νοικιάσει ο διαμέρισμα και ήταν του προηγούμενου. Όταν ζητήσαμε αποδείξεις κτλ καμία απάντηση. Και ξέρετε το θέμα είναι να τους πάς δικαστικά αλλά όταν δεν έχεις λεφτά, όταν είσαι πτώμα θες να τρέχεις, λες δεν το ξανα ανάβω και τελείωσε το θέμα. 

Έρχεται αυτός ο χειμώνας και λες δεν ανάβω τίποτα. Επειδή αυτοί το κατάλαβαν λοιπόν άρχισαν τα 40αρια και 70άρια τύπου φτιάξαμε τον έναν μήνα την κεραία, τον άλλον επισκευή στο ανσασέρ (αυτό με τα 40 ευρώ). Πείτε μου δεν είναι κλέψιμο;;;;

Σίγουρα εάν ήμασταν δικηγόροι ή είχαμε άκρες, θα μπορούσαμε να βρούμε τρόπο. Το καλοκαίρι λοιπόν πληρώναμε γύρω στα 28 ευρώ για 40 τμ. Τώρα επειδή κατάλαβαν οτι τους καταλάβαμε, για αυτό το ανεβάζουν κάθε τόσο, σου λεει αυτοί σίγουρα δε θα βάλουν καλοριφέρ. 

Πολλές φορές νιώθεις αβοήθητος σε αυτή τη λαίλαπα. Να τσακωθείς; Πολλοί το κάνουν, το έχουμε κάνει. Παρόλα αυτά παραθέτουμε τη νομοθεσία των κοινοχρήστων μπας και δούμε εάν θα βγάλουμε άκρη. Τουλάχιστον να γνωρίζουμε μερικά πράγματα. 

 


Discover more from

Subscribe to get the latest posts to your email.

Leave a Reply