MOBBING: ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ BULLYING ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ

Παρόλες τις προσπάθειες που γίνονται σε αυτή την κοινωνία για να εξαλειφθεί το mobbing, το οποίο είναι το λεγόμενο bullying στην αγορά εργασίας, αντί να μειώνεται αυξάνεται αλματωδώς. Με ανθρώπους οι οποίοι μη μπορώντας να αντιδράσουν και να κάνουν κάτι, γιατί ξέρετε;;; Οι δικηγόροι θέλουν λεφτά πρώτον και επίσης δεν ξέρεις τι άνθρωπος είναι αυτός που θα μηνύσεις.

Για να πάμε πρώτα στον ιδιωτικό τομέα να δούμε τι μηνύματα έχουμε λάβει κατά καιρούς. Άνθρωποι ταλαντούχοι που δουλεύουν για 3 και 60 κυριολεκτικά, πολλές φορές μαύρα και με υπερωρίες κτλ. Για να μην πω πώς συμπεριφέρονται οι HR managers στους ανθρώπους που ψάχνουν να δουλέψουν για να ζήσουν. Ως δούλους και οι περισσότεροι τους κάνουν και bullying.

Για να πάω σε ένα άλλο θέμα που πραγματικά υπάρχει και είναι ο τομέας του security. Μηνύματα από φύλακες και φυλάξεις σε εφοπλιστές με 600 ευρώ μισθό και χωρίς να πληρώνουν υπερωρίες, αργίες κτλ., με δωδεκάωρα και εξευτελιστικούς ανθρώπους. Το τι γίνεται από πίσω, ο Θεός και η ψυχή τους. Ό,τι μέρες και ώρες δουλέψουν οι άνθρωποι θα πάρουν τα ίδια λεφτά ως πλαφόν. Και κάποιοι φυσικά απο πίσω ανά κεφάλη βγάζουν κάτι εξτρά. Πολύ αηδιαστικά πράγματα και λέμε πού πάμε και γιατί γίνονται όλα τα κακά.

Σε δημόσιες υπηρεσίες που οι συμβάσεις είναι ορισμένου χρόνου και γίνονται τάχα μου δήθεν ανανεώσεις, που όμως σε τίποτα δεν συμφέρει τους εργαζόμενους; Εάν απολυθείς δεν παίρνεις αποζημίωση και φυσικά δεν έχεις ούτε δώρα ούτε τίποτα εφόσον είσαι ελεύθερος επαγγελματίας.

Και πρέπει για να κρατήσουν τη θέση τους να γίνονται δούλοι οποιουδήποτε προϊσταμένου με ψυχολογικά προβλήματα που έξω φαίνεται καθωσπρέπει για το θεαθήναι; Για να μην πω για τον ανταγωνισμό που υπάρχει μεταξύ τους όταν κάποιος κάνει καλά τη δουλειά του. Αυτοί που είναι μισθωτοί και μόνιμοι καλά κρατούν. Αυτοί που ψάχνουν δυστυχώς γίνονται υποχείρια και αυτό δεν μπορεί να το σώσει κανένας σύνδεσμος κατά του mobbing. Πού να απευθυνθείς και γιατί να το κυνηγήσεις; Να χάσεις τη δουλειά σου; Να σε συκοφαντήσουν; Να σου κάνουν κάθε λογής ψυχολογικό πόλεμο και στο τέλος εκεί που είσαι το θύμα να σε βγάλουν θύτη. Πού είναι εκεί το εργασιακό μπούλινγκ και για αυτούς που λένε ότι πρέπει να μιλάς; Όταν πρέπει να πληρώσεις για να φας, το νοίκι, τα κοινόχρηστα, να έχεις χίλια δυο προβλήματα και να έχεις κι αυτά.

Το άλλο; Οτι ξεσπούν σε σένα χωρίς να τους κάνεις τίποτα γιατί προφανώς έχουν δικά τους ψυχολογικά προβλήματα και τελικά καταλήγεις εσύ να αποκτάς και το φορτίο που κουβαλούν αυτοί; Και οι περισσότεροι το παίζουν και θύματα απο αυτά τα άτομα και σε ό,τι πάει στραβά το ρίχνουν σε ένα θύμα, επιρρίπτουν σε άλλους τις ευθύνες που οι ίδιοι πρέπει να πάρουν.

Οι απατεωνιές, η τόση αδικία στον every day person έρχεται σε αντίθεση με όλα αυτά και τους επιτυχημένους celebrities που βλέπουμε στο instagram και στο διαδίκτυο όπου όλα τα κάνουν προφανώς για το συμφέρον.

Υπάρχουν και ηθικοί άνθρωποι αλλά πολλοί λίγοι.

Παραθέτω τον ορισμό του mobbing σύμφωνα με τη βιβλιογραφία και τί δεν είναι mobbing. Να γνωρίζουμε τουλάχιστον αυτό.

Tί είναι το mobbing (Σπύρος Δρίβας, ειδικός γιατρός εργασίας, από την Ελευθεροτυπία)

H εσκεμμένη ηθική παρενόχληση στους χώρους εργασίας, με στόχο την αποπομπή του ατόμου ή μιας ομάδας ατόμων από το εργασιακό γίγνεσθαι, μπορεί να δώσει μέχρις ενός σημείου τον ορισμό του συνδρόμου mobbing. Επιστημονικά το σύνδρομο αυτό ορίζεται η άσκηση, στο πλαίσιο των σχέσεων μεταξύ συναδέλφων ή μεταξύ ανωτέρου και κατωτέρου στην ιεραρχία, μιας συστηματικής και διαρκούς επίθεσης σε βάρος ενός προκαθορισμένου θύματος, προκειμένου να ωθηθεί να εγκαταλείψει τη θέση εργασίας του.

Το φαινόμενο αυτό αναπτύχθηκε τα τελευταία 20 χρόνια στους εργασιακούς χώρους, το οποίο, αν και η πραγματική διάσταση του δεν είναι ακόμα γνωστή, αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Το 1900, ο ηθολόγος Konrad Lorenz το χρησιμοποιεί για να ερμηνεύσει την εχθρική συμπεριφορά της αγέλης έναντι των αδύνατων ζώων της ίδιας ράτσας. O Γερμανό5 ψυχολόγο5 Heinz Leyman, ίσως ένας από τους εγκυρότερους σύγχρονους μελετητές της ψυχολογίας της εργασίας, στη δεκαετία του ’80, απέδωσε τον όρο στην ανθρώπινη κοινωνία, περιγράφοντα5 το σύνολο των αρνητικών επιδράσεων στην υγεία, από την ηθική παρενόχληση στους εργασιακούς χώρους, ως «σύνδρομο mobbing». Οι διαστάσεις του φαινομένου δεν είναι δυνατόν να υποτιμηθούν. Οι πρώτες επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες δείχνουν ότι το mobbing προκαλεί καταστροφικά αποτελέσματα στη σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων και, κατ1 επέκταση, των οικογενειών τους. H προσβλητική μεταχείριση οδηγεί πολλούς εργαζόμενου σε μακροχρόνια απουσία από την εργασία, λόγω ανικανότητας προς εργασία, ή τους αναγκάζει να παραιτηθούν.

Το σύνδρομο mobbing εκδηλώνεται κυρίως με σοβαρές επιπτώσεις, που μπορεί να λάβουν τη μορφή αυξημένων δυσκολιών συνεργασίας, μειωμένης αντοχής στο άγχος, σωματικής δυσφορίας, καταχρήσεων και ψυχολογικών αντιδράσεων. Επίσης, μπορεί να επιφέρει στον εργαζόμενο δυσκολίες στον ύπνο, κατάθλιψη, ανάπτυξη διαφόρων μορφών μανίας, κάποιε5 φορές έντονη επιθετικότητα, σωματική κόπωση ή/και τάσεις αυτοκτονίας. Αν δεν σταματήσει η παρενόχληση, δεν ερευνηθούν οι αιτίες που την προκάλεσαν στον εργασιακό χώρο και δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, υπάρχει ο κίνδυνος υα προβλήματα να γίνουν τόσο σοβαρά ώστε να χρειαστεί μακροχρόνια ιατρική και ψυχοθεραπευτική φροντίδα από ειδικούς. Οι αρνητικές συνεπές για τις επιχειρήσεις, σε ό,τι αφορά την αποδοτικότητα και τις οικονομικές επιδόσεις είναι σημαντικές, καθώς παρατηρήθηκε ότι το επίπεδο απόδοσης ενός εργαζομένου μπορεί να σημειώσει πτώση κατά 80%, όσον αφορά τις ικανότητές του, τις αντιστάσεις του στο εργασιακό άγχος και την προσοχή του.

H ευρωπαϊκή έρευνα σχετικά με τις συνθήκες εργασίας, η οποία διενεργήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας, αναφέρει ότι το 8% των εργαζομένων της E.E. έχει δηλώσει ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών έχει υποστεί ηθική παρενόχληση στο χώρο εργασίας.

Η συμπεριφορά εκφοβισμού και παρενόχλησης δεν περιλαμβάνει:

• Την δυνατότητα έκφρασης διαφορετικών απόψεων.
• Την προσφορά εποικοδομητικής ανατροφοδότησης, καθοδήγηση ή συμβουλές σχετικά με τη συμπεριφορά που σχετίζεται με την εργασία.
• Την λογική δράση του εργοδότη ή του διευθυντή / manager σχετικά με τη διαχείριση και διεύθυνση των εργαζομένων (π.χ. διαχείριση της απόδοσης ενός εργαζομένου, λήψη εύλογων πειθαρχικών μέτρων, ανάθεση εργασίας).

Δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψουμε ποιος θα εκδηλώσει συμπεριφορά εκφοβισμού και ποιος θα είναι ο στόχος.

Ποια είναι τα παραδείγματα εκφοβισμού;

Ενώ ο εκφοβισμός είναι μια μορφή επιθετικότητας, οι ενέργειες μπορούν να είναι τόσο προφανείς όσο και λεπτές. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα ακόλουθα δεν είναι ένας κατάλογος ελέγχου, ούτε αναφέρονται όλες οι μορφές εκφοβισμού. Αυτός ο κατάλογος περιλαμβάνει ορισμένους τρόπους που μπορεί να συμβεί εκφοβισμός σε έναν εργασιακό χώρο.

Παραδείγματα εργασιακού εκφοβισμού:

• Αποκλείοντας ή απομονώνοντας κάποιον κοινωνικά.

• Εκφοβισμός ενός ατόμου.

• Υπονόμευση ή σκόπιμη παρεμπόδιση της εργασίας ενός ατόμου.

• Η σωματική κακοποίηση ή η απειλή κατάχρησης.

• Αφαίρεση τομέων ευθυνών χωρίς αιτία.

• Συνεχώς μεταβαλλόμενες οδηγίες εργασίας.

• Καθιέρωση αδύνατων προθεσμιών που θα προκαλέσουν την αποτυχία του ατόμου.

• Αποκλείοντας τις απαραίτητες πληροφορίες ή δίνοντας σκόπιμα τις λανθασμένες πληροφορίες.

• Κάνοντας αστεία που είναι «προφανώς προσβλητικά» προφορικά ή με email.

• Επηρεάζοντας την ιδιωτική ζωή ενός ατόμου, κατασκοπεύοντας ή παρακολουθώντας.

• Ανάθεση παράλογων καθηκόντων ή φόρτου εργασίας δυσμενών για ένα άτομο (με τρόπο που δημιουργεί περιττή πίεση).

• Δημιουργώντας ένα αίσθημα αναποτελεσματικότητας.

• Κρίση ενός ατόμου επίμονα ή συνεχώς.

• Αδικαιολόγητη τιμωρία.

• Αποκλεισμός από την επιλογή για εκπαίδευση, άδεια ή προαγωγή.

• Παραβίαση προσωπικών αντικειμένων ή εξοπλισμού εργασίας ενός ατόμου.

Bιβλιογραφία

Leave a Reply