Less is more ή πώς αφαιρώντας, προσθέτεις…

Είστε από εκείνους που αρέσκονται στο να μαζεύουν οτιδήποτε, από το πιο μικρό μέχρι το πιο σπουδαίο γιατί δε μπορούν να αποχωριστούν τίποτα στη ζωή αυτή ; Ή μήπως ανήκετε στην κατηγορία αυτών που ευχαριστιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα να οργανώνουν το «απόλυτο ξεσκαρτάρισμα»;; ..


Όπου και να ανήκετε, σίγουρα έχετε τους λόγους και τα κριτήρια που σας ωθούν στις εκάστοτε επιλογές. Είναι, όμως, εξίσου βέβαιο πως οι άνθρωποι που αποφασίζουν πιο εύκολα να απαλλαγούν από πράγματα που τους είναι πλέον περιττά, νιώθουν συχνά την ανακούφιση και την ελευθερία του να ζεις μόνο ανάμεσα σε όσα χρειάζεσαι. Σε μια εποχή που πολλοί παράγοντες μας ωθούν ενίοτε και στην υπερκατανάλωση, αποτελεί πρόκληση και πραγματική αντίσταση το να επιλέγεις όχι μόνο να μειώνεις τις καταναλωτικές σου ανάγκες αλλά και να ξεκαθαρίζεις το τοπίο γύρω σου από όσα κατά καιρούς έχεις επιλέξει να κρατήσεις ως ανάμνηση ή ως ένα συναισθηματικό δεσμό με κάτι/ κάποιον από το παρελθόν. Δε διαφωνεί κανείς στο πόσο σημαντικό είναι να κρατάμε ζωντανές τις εμπειρίες μας διότι αυτές είναι που μας καθορίζουν ως ανθρώπους και με γνώμονα αυτές προχωράμε μπροστά στη ζωή.


Αυτό που δεν είναι τόσο απαραίτητο, ωστόσο, είναι το να συσσωρεύουμε αντικείμενα επειδή δε μπορούμε να τα αποχωριστούμε. Νιώστε την ανακούφιση του να κρατήσετε, για παράδειγμα, στη ντουλάπα σας μόνο όσα πραγματικά φοράτε και χρειάζεστε. Κι ακόμη καλύτερα, νιώστε τη χαρά του να δωρίσετε όσα δε σας είναι πλέον απαραίτητα εκεί που εσείς κρίνετε ότι θα πιάσουν τόπο και θα πάρουν ίσως «καινούρια ζωή». One man’s trash is another man’s treasure λένε οι Άγγλοι και πόσο δίκιο έχουν, ειδικά αν σκεφτεί κανείς τους θησαυρούς που κυκλοφορούν στα παλαιοπωλεία στην πλατεία Αβησσυνίας. Δε χρειάζεται να κάνουμε το σπίτι μας, ένα τέτοιο.. ��


Αν το ξεκαθάρισμα σας πάει τελικά, επιχειρήστε το και σε τομείς που θα αποδειχθεί ακόμα πιο ευεργετικό: δε σας χρειάζονται 500 διαδικτυακοί φίλοι/ ακόλουθοι παραπάνω εκτός αν προωθείτε κάποιο προϊόν ή κάποια υπηρεσία.
Αν, επίσης, θεωρείτε ότι κάποιοι άνθρωποι γύρω σας, περιορίζουν την ελευθερία των πράξεων και της σκέψης σας, αν σας πιέζουν, αναρωτηθείτε γιατί φτάσατε ως εκεί και σκεφτείτε τη συνέχεια : το να κρατάμε ανθρώπους γύρω μας από ανασφάλεια ή από αδυναμία να εκφράσουμε το πραγματικό μας συναίσθημα, δεν είναι ούτε υγιές ούτε αληθινό.


Εντοπίστε τις πηγές εκείνες, υλικές και μη, που δεν αφήνουν το μυαλό ή το χώρο σας να «αναπνεύσουν». Ανοίξτε παράθυρα και ξεφορτωθείτε το παλιό, το άχρηστο, το περιττό, για να βρει χώρο το φρέσκο, το ζωντανό, το δημιουργικό να τρυπώσει και να κάνει το θαύμα του!

Leave a Reply