Τα κοινωνικά δίκτυα είναι αναπόσπαστο κομμάτι των δημοσίων σχέσεων. O τομέας των δημοσίων σχέσεων ολοένα και εξελίσσεται καθώς εξελίσσονται και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η ιδέα ότι ένα παράπονο πελάτη θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια πλήρη κρίση σημαίνει ότι τόσο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο και οι δημόσιες σχέσεις πρέπει να είναι έτοιμα να δράσουν με ένα σχέδιο κρίσης για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας κατάστασης.

Με την άνοδο του social media marketing, πολλοί απο τις δημόσιες σχέσεις προσέβλεπαν την ένωση και των δύο επειδή βασίζονται στην επικοινωνία. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπουν την ενίσχυση των δημοσίων σχέσεων, διευκολύνοντας το μήνυμα να φτάσει σε περισσότερους ανθρώπους πιο γρήγορα και με μεγαλύτερο αντίκτυπο.

Για παράδειγμα, όταν ένας οργανισμός έχει μια ανακοίνωση τύπου, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διευκολύνουν την χρήση των ειδήσεων και τη διάδοση τους σε διάφορα κοινά.

Πριν από την εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι δημόσιες σχέσεις απευθύνονταν σε ορισμένες ομάδες ανθρώπων, αλλά τώρα, διαθέτουν έναν πιο άμεσο τρόπο να προσεγγίσουν και να προσελκύσουν κοινό.

Οι δημόσιες σχέσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επέτρεψαν επίσης στις επιχειρήσεις να χτίσουν πιο προσωπικές σχέσεις με τους καταναλωτές.

Πλέον οι bloggers στην αρχή και οι influencers τώρα αποτελούν ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που εξελίσσεται όμως καθημερινά. Γιατί; Γιατί πλέον όλοι είναι εν δυνάμει influencers οπότε οι επωνυμίες πάντα εξελίσσονται για να μπορέσουν να προσελκύσουν υποψήφιους πελάτες.

Όταν στο tik tok γίνεται viral μια πούδρα στο πόσο καλή είναι η εφαρμογή της απο κάποια κοπέλα που έτυχε να το πάρει (χωρίς κατά ανάγκη να είναι πελάτισσα) τότε καταλαβαίνουμε την επίδραση που έχουν τα μέσα.

Με τα κοινωνικά δίκυτα να υπερισχύουν, πλέον τα δελτία τύπου στέλνονται και στα social media, τα λεγόμενα social media releases. Η διαφορά μεταξύ τους είναι το κοινό. Δηλαδή τα press releases (δελτία τύπου) είναι για τους δημοσιογράφους κτλ. Τα social media news releases είναι για το κοινό. Αυτό που αλλάζει λοιπόν είναι το κοινό και μερικές φορές ο στόχος και ο σκοπός. Πολλοί σε ένα social media news release (SMNR) αφήνουν και ένα link που ανατρέχει στο δελτίο τύπου για κάποιον που θέλει να δει περισσότερες πληροφορίες.

Τα κοινωνικά δίκτυα έκανα πιο προσιτή την επικοινωνία με τις εταιρείες, και γενικά η επικοινωνία έγινε πιο απλή. 

Απο τα αρνητικά που θα μπορούσαμε να πούμε για τα κοινωνικά δίκτυα είναι η κρίση που ενδεχομένως να είναι πιο εύκολη γιατί ένα αρνητικό σχόλιο μπορεί να χαλάσει ολόκληρη την εικόνα της εταιρείας και ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων πρέπει να είναι 24/7 διαθέσιμος για να μπορέσει να απαντήσει αμέσως και να αποτρέψει οποιαδήποτε κρίση. 

Ένα άλλο αρνητικό είναι οτι δεν υπάρχει διαχωρισμός στους social media managers και στους PR managers.

Ο υπεύθυνος PR δεν είναι ο επαγγελματίας που θα κάνει τις διαφημίσεις στα σοσιαλ, αν και πρέπει να γνωρίζει πώς γίνονται. Είναι εκείνος όμως που πρέπει να απαντάει καθώς γνωρίζει τις μεθόδους και τις τεχνικές της επικοινωνίας.

Επίσης ο PR manager πρέπει να χειρίζεται όλα τα κοινωνικά δίκτυα της εταιρείας σε σύνδεση με τον social media manager ο οποίος να έχει την ευθύνη των διαφημίσεων. 

Αυτά φυσικά είναι το τι πρέπει να ισχύει χωρίς να ακολουθούνται απο τις περισσότερες εταιρείες. Πολλές εταιρείες δε γνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ PR και Marketing. 

Leave a Reply