Ένας όρος που βλέπουμε αρκετά τον τελευταίο καιρό και μπερδεύεται αρκετά η σημασία του απο πολλούς. Gamification. Έχει σχέση με το gaming και τα games;
Games και gamification αποτελούν δύο διαφορετικούς όρους και δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Τα games όλοι τα ξέρουμε, είτε είναι παιχνίδια στον υπολογιστή ή αλλού. Το gamification είναι ένας νέος όρος που συναντάμε σε πολλούς τομείς και στην επικοινωνία.
O όρος gamification εμφανίστηκε απο τον Nick Pelling το 2002. Στον τομέα της εκπαίδευσης ο όρος αυτός χρησιμοποιήθηκε πιο πριν απο το 1980 απο τον Dmitri Mendeleev.
Gamification ονομάζεται η ενσωμάτωση μηχανισμών παιχνιδιού σε περιβάλλον μη παιχνιδιού. Είναι μια νέα τακτική που χρησιμοποιεί ουσιαστικά στοιχεία διασκεδαστικού παιχνιδιού για να κάνουν το engagement με τους χρήστες πιο διασκεδαστικό.
Είτε αφορά το χώρο της εκπαίδευσης είτε αφορά τεχνικές μάρκετινγκ που αποσκοπούν στην επιβράβευση των καταναλωτών.
Ποιά είναι η σημασία του gamification;
H σημασία του gammification είναι η επιβράβευση. Και αποτελείτε απο διαφορετικούς στόχους, θα το λέγαμε επίπεδα και όταν ο καταναλωτής έχει περάσει ένα επίπεδο παίρνει μια επιβράβευση που μπορεί να μεταφραστεί και ώς πόντους ως αναγνώριση της προσπάθειάς του. Αυτό έχει ως σκοπό την αφοσίωση των καταναλωτών-ακολούθων.

Τομείς του gamification
Σε ποιούς τομείς λοιπόν βλέπουμε το gamification; Το βλέπουμε αρχικά στην εκπαίδευση, στην επικοινωνία με τα κοινωνικά δίκτυα να είναι πρώτα στη χρήση του ακόμα και στον τραπεζικό κόσμο όπως τα yellows της Τράπεζας Πειραιώς. Επίσης το βλέπουμε και σε τακτικές της Dominos Pizza, Pizza Fan και άλλα.
Στον εργασιακό τομέα το βλέπουμε και στην Ελλάδα είτε πιο παραδοσιακά με την προαγωγή (όταν υπήρχε), με τα bonus (όταν υπάρχουν) και με διάφορες άλλες τεχνικές. Στην Αμερική πχ υπάρχει ο υπάλληλος του μήνα.
Συμπέρασμα
Συμπεραίνουμε λοιπόν πως η τάση αυτή έχει στοιχεία παιχνιδιού , παίρνει θα λέγαμε στοιχεία παιχνιδιού για να δίνει κίνητρο στους καταναλωτές και πελάτες με σκοπό την αφοσίωσή τους. Σίγουρα δε λείπουν και τα αρνητικά για αυτή τη στρατηγική καθώς πολλοί υποσηρίζουν πως ειδικά στο χώρο της εργασίας υπάρχει ένας αθέμιτος ανταγωνισμός και ένα άγχος καθώς και μια εκμετάλλευση των υπαλλήλων και όχι μόνο. Ακόμα και στα κοινωνικά δίκτυα βλέπουμε διάφορες επιβραβεύσεις με τα διάφορα giveaways που γίνονται σε υπερβολικό βαθμό.
Αυτός ο τρόπος θέλει ιδιαίτερη τεχνική για να πετύχει και να είναι σωστό. Για να μην υπάρχει εκμετάλλευση των καταναλωτών και των πελατών.