Οι start ups εξελίσσονται στην Ελλάδα, αναπτύσσονται δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.
Στο εξωτερικό έχουν πλέον χρόνια τώρα κερδίσει σημαντικό τμήμα της βιομηχανίας με start ups να γίνονται τεράστιες πολυεθνικές και να αναπτύσσονται ραγδαία.
Ένας λόγος φυσικά είναι η χρηματοδότηση. Χωρίς ένα budget ή μια χρηματοδότηση είναι αδύνατον να ξεκινήσει ή να εξελίχθεί μια start up. Πολλές φορές ακόμα και η χρηματοδότηση δεν αρκεί καθώς χρειάζεται ειδικές γνώσεις για να μπορέσεις να διαχειριστείες και να γνωρίζεις πώς πρέπει να κατανείμεις το ποσό αυτό και εάν αυτή σου η απόφαση είναι η σωστή.
Ποιός είναι ο ορισμός της start up; Ας ξεκινήσουμε απο τον ορισμό. Ο Steve Blank ο οποίος θεωρείται εξειδικευμένος στις νεοφυείς επιχειρήσεις (start ups) ορίζει τη start up ως έναν προσωρινό οργανισμό που σχηματίζεται για να αναζητήσει ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο. Με αυτό τον ορισμό καταλαβαίνουμε και τη διαφορά με τις κανονικές εταιρείες. Βέβαια οι διαφορές είναι αρκετές με τις εταιρείες, επιχειρήσεις, οργανισμούς αλλά μια απο τις διαφορές είναι αυτή.
Εάν σκεφτούμε απο την άλλη οτι και πολλές εταιρείες βρίσκονται στην αρχή αλλά δεν μπορούν να χαρακτρηριστούν start ups. Η start up έχει και την καινοτομία, αυτή είναι η άλλη διαφορά των start ups με τις επιχειρήσεις. Εισάγει ένα πρωτότυπο και προσκαλεί με αυτό τον τρόπο επενδυτές που στο τέλος θα εξαγοράσουν και την επιχείρηση. Αυτός είναι και ο τελικός πολλές φορές στόχος. Η εξαγορά. Η άλλη διαφορά έγκειται στο ανθρώπινο δυναμικό όπου οι άνθρωποι που εργάζονται στις start ups είναι νέοι με υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Κυρίως απο τους νέους ΄΄γεννήθηκε” η έννοια των start ups.
Δυστυχώς οι start ups έχουν τεράστια επικινδυνότητα καθώς 1 στις 10 επιβιώνει και αυτό επιβεβαιώνεται στατιστικά κατά τη διάρκεια του χρόνου. Πολλές start ups που προφανώς δεν χρηματοδοτήθηκαν ή δεν είχαν προσωπικά κεφάλαια δεν άντεξαν. Και γιατί χρειάζονται τόσα κεφάλαια; Γιατί οι περισσότερες start ups σχετίζονται με καινοτόμες τεχνολογίες. Επίσης η παρουσία τους. Ένα άλλο δείγμα των start ups είναι οτι δεν γνωρίζουν απο άλλες επιστήμες όπως δημόσιες σχέσεις, μάρκετινγκ κτλ.
Τί είναι η χρηματοδότηση;
Η χρηματοδότηση είναι το σύνολο των επιχορηγήσεων, των χρηματικών πόρων και των κεφαλαίων-επενδύσεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη μιας start up.
- Ιδιωτικούς και προσωπικούς πόρους (boostrapping)
- Ιδιωτική χρηματοδότηση απο κάποια εταιρεία, απο κάποιον επενδυτή(επιχειρηματικοί άγγελοι-venture capitals) ή απο το κράτος (επιχειρηματικοί άγγελοι : https://www.hvca.gr , https://equifund.gr, https://taneo.gr Venture Capitals http://www.heban.gr, https://www.adrionban.gr, http://www.businessangelsgreece.gr)
- Δημόσια Χρηματοδότηση απο το κράτος ως επιχορήγηση ή ως κρατική ενίσχυση πχ ΕΣΠΑ, ΠΕΠ, Αναπτυξιακό νόμο.
- Τα ποσά απο συμμετοχική χρηματοδότηση που κάποια χρόνια πριν αλλά και τώρα αποτελεί ένα τρόπο που χρησιμοποιείται περισσότερο στο εξωτερικό πχ απο πλατφόρμες crowdfunding πχ Kickstarter , Indiegogo
- Υπάρχουν και τα δάνεια που δίνουν κάποιες τράπεζες αλλά στοχεύουν στην επιστροφή τους όμως.
- Δωρεές απο ανθρώπους συγγενείς-φίλους, υποστηρικτές
- Συμμετοχή σε προγράμματα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας αλλά σε αυτά τα προγράμματα υπάρχει διαγωνισμός είτε κάποια κριτική επιτροπή. Επίσης υπάρχουν κάποια βήματα μέχρι το τελευταίο στάδιο.
Σε αυτή την περίπτωση θα δεις τι σε συμφέρει. Εάν είσαι φοιτητής, καλό είναι να μπεις σε ένα πρόγραμμα εάν έχει και εκμάθηση, σεμινάρια με πιστοποίηση και βεβαίωση παρακολούθησης για να σου χρησιμεύσουν είτε κάνεις εταιρεία, είτε όχι. Επίσης στα προγράμματα υπάρχει διαγωνισμός. Το θέμα είναι να υπάρχει συμβουλευτική απο επενδυτές που θα δουν την ιδέα σου και θα σου πουν τί γίνεται. Επιπρόσθετα εσένα σε ενδιαφέρουν οι επιχορηγήσεις και το θέμα είναι να υπάρχει κάποιος σε αυτά τα προγράμματα για να σε κατατοπίσει και να σου δείξει πώς να κάνεις αιτήσεις, και να σε ενημερώσει πότε βγαίνει η τάδε επιχορήγηση κτλ. Είτε είναι επιχορήγηση ΕΣΠΑ για start ups, είτε άλλη επιχορήγηση. Αυτούς που χρειάζεσαι να συμβουλευτείς και να έχεις είναι ο σύμβουλος επιχειρήσεων, ο σύμβουλος επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων, ο λογιστής και ο δικηγόρος. PERIOD! Ψάξε καλά εάν σε συμφέρει να μπεις σε ένα πρόγραμμα, τί θα πάρεις απο αυτό; Θα σε επικοινωνήσουν στα κανάλια τους, θα σου πάρουν συνέντευξη; Θα έχεις πιστοποιημένα σεμινάρια επικοινωνίας, μάρκετινγκ, επιχειρηματικότητας με βεβαίωσεις παρακολούθησης; Θα γνωρίσεις επενδυτές όχι στο τέλος αλλά στην αρχή να σε φέρουν πραγματικά σε επαφή; Δηλαδή να κλείνει ο κάθε επενδυτής ένα session με την ομάδα για συμβουλευτική και ερωτήσεις στον επενδυτή, όπως και με κάποιον άλλον σύμβουλο. Είναι πάρα πολλά και σημαντικά για εσένα, αλλιώς θα χάσεις το χρόνο σου.
Όλοι μπαίνουν σε τέτοιου είδους προγράμματα για το χρηματικό ποσό, οι περισσότεροι τουλάχιστον ή περιμένουν να μιλήσουν με κάποιον επενδυτή που τις περισσότερες φορές εκείνοι πρέπει να του μιλήσουν ή να είναι μια τέλεια ιδέα και οι ίδιοι οι επενδυτές να τους προσεγγίσουν. Αλλά βλέπουν οτι κατά τη διάρκεια δεν είναι έτσι τα πράγματα. Θέλει προσοχή λοιπόν και έρευνα στο πρόγραμμα και τι σε ενδιαφέρει εκείνη τι στιγμή. Μπορείς απλά να κάνεις αίτηση για να το βάλεις στο βιογραφικό σου, να πεις οτι έχεις ενταχθεί στο πρόγραμμα για επικοινωνιακούς λόγους. Καλό είναι αυτό στην αρχή εάν δεν ξέρεις ακόμα προς τα πού να στοχεύσεις.
- Τα λεγόμενα incubators και clusters
- Boostrapping με beta έκδοση στην αρχή εάν δεν υπάρχουν πόροι για customer traction
- Διάφορα ιδρύματα όπως το ίδρυμα Μποδοσάκη, Νιάρχου κ.ά
- ΟΑΕΔ προγράμματα που κατά καιρούς δημοσιεύονται
- Θερμοκοιτίδες και προγράμματα όπως Egg, Elevate Greece και Orange Grove, Corallia
Εκτός απο όλα τα παραπάνω το πιο σημαντικό είναι να ξέρεις τα λογιστικά και φορολογικά θέματα. Υπάρχουν κάποιες εταιρείες που σου προσφέρουν πακέτο λογιστικών θεμάτων, ευκαιρίες χρηματοδότησης, πνευματικών δικαιωμάτων και σε μαθαίνουν στον τρόπο με τον οποιο (ή κάνουν για σένα τις αιτήσεις στα προγράμματα). Υπάρχουν εταιρείες που τα κάνουν όλα αυτά μαζί (https://www.startyouup.gr/el/home). Μπορείς όμως να έχεις το λογιστή σου και αυτό που είναι απαραίτητο δεν είναι τα προγράμματα. Είναι ο σύμβουλος επιχειρήσεων. Αυτόν χρειάζεσαι. Στο λέω γιατί έχω δημιουργήσει start up και αυτός που θα σου δώσει πραγματική βοήθεια και να γνωρίζει είναι αυτός. Επίσης εκείνος θα σε συμβουλέψει, εσένα και την ομάδα σου να δεις εάν σε συμφέρει να μπεις σε ένα πρόγραμμα, να σε δικτυώσει με επενδυτές κατευθείαν, να δει σε τί στάδιο είσαι κτλ.
Το επόμενο βήμα όταν τα έχεις δει όλα τα παραπάνω είναι οι δημόσιες σχέσεις και μετά το marketing. Ναι στο λέω. Εάν δεν μάθεις εσύ ο ίδιος δημόσιες σχέσεις, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Οι δημόσιες σχέσεις θα σου δώσουν την μακροχρόνια πορεία και θα κάνουν γνωστή την start up σου. Μπορείς να παρακολουθήσεις σεμινάρια δημοσίων σχέσεων ακόμα και business communication. Ενδεικτικά σε ενημερώνω οτι το Life In Media προσφέρει σεμινάρια δημοσίων σχέσεων είτε σε course, είτε σε σεμινάριο. Επίσης ένα εμπεριστατωμένο σεμινάριο και αυτή τη στιγμή το καλύτερο, είναι το business communication του ΕΚΠΑ.
Πραγματικά ένας τομέας που χρειάζεται να ενημερωθείς. Το να κατοχυρώσεις τα πνευματικά σου δικαιώματα μπορείς να το κάνεις με πολλούς τρόπους. Είτε είναι ιδέα είτε κάποια πρωτοτυπία.
- Ένας τρόπος είναι να τοποθετήσεις σε ένα φάκελο όλα τα στοιχεία και να τα στείλεις στον εαυτό σου με σφραγίδα ταχυδρομείου. Όταν παραλάβεις το φάκελο, δε θα τον ανοίξεις, μόνο στο δικαστήριο.
- Εάν έχεις ήδη στο email σου και μπορείς να αποδείξεις με ημερομηνία αρχεία κτλ απο μόνο του αυτό είναι απόδειξη.
- Επίσης αυτό που πολλοί επιλέγουν είναι ο συμβολαιογράφος. Ενώπιον του συμβολαιογράφου γίνεται πράξη κατάθεσης του πνευματικού έργου και βεβαιώνει με σφραγίδα δημόσιας αρχής και χρονολογίας το έργο του δημιουργού σε μια ενδεχόμενη μελλοντική δικαστική διαμάχη
Ιστοσελίδες Πνευματικής Ιδιοκτησίας
https://europa.eu/youreurope/business/running-business/intellectual-property/copyright/index_el.htm
https://www.opi.gr/xronosimansi
https://www.timestamp.gr/el/information
https://www.lawspot.gr/nomika-blogs/eyaggelos_margaritis/katohyrosi-pneymatikis-idioktisias
1 Comment