Mina Murati: Επικεφαλής τεχνολογίας στο OPEN AI (Chat Gtp)

H Mina Murati είναι επικεφαλής τεχνολογίας στο OpenAI, επικεφαλής των ομάδων πίσω από το DALL-E, το οποίο χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσει έργα τέχνης με βάση προτροπές, και το ChatGPT, το εξαιρετικά δημοφιλές chatbot AI που μπορεί να απαντήσει σε περίπλοκες ερωτήσεις με τρομερή ανθρώπινη ικανότητα.

Το ChatGPT αιχμαλώτισε τη φαντασία του κοινού με την κυκλοφορία του στα τέλη Νοεμβρίου. Ενώ ορισμένα σχολεία το απαγορεύουν, η Microsoft ανακοίνωσε μια επένδυση 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην εταιρεία και η Google εξέδωσε έναν «κόκκινο κωδικό», ανησυχώντας ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να διαταράξει τις δραστηριότητες αναζήτησής της. «Όπως και με άλλες επαναστάσεις που περάσαμε, θα υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας και κάποιες θέσεις εργασίας θα χαθούν…» δήλωσε η Murati.
Το ChatGPT μέσα στον Ιανουάριο ξεπέρασε το Bitcoin μεταξύ δημοφιλών όρων αναζήτησης, σύμφωνα με το Google Trends. Όλη η προσοχή σημαίνει ότι η ιδιωτική startup με έδρα το Σαν Φρανσίσκο -με 375 υπαλλήλους και ελάχιστα έσοδα- έχει τώρα μια αποτίμηση περίπου 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 


Η Murati μίλησε στην TIME για τη μεγαλύτερη αδυναμία του ChatGPT, τις αναξιοποίητες δυνατότητες του λογισμικού και γιατί ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε προς τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης.
Για όποιον ακολουθεί το  OpenAI, τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν στην CTO της startup AI, Mira Murati. Το όνομα της Μουράτι φαίνεται να έχει ξεφύγει από την αφάνεια με πολλά ινδικά μέσα ενημέρωσης να έχουν πρωτοσέλιδα που υποστηρίζουν την καταγωγή της ως Ινδή. Ο Μουράτι όμως είναι αλβανικής καταγωγής,  γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Σαν Φρανσίσκο.

Η 35χρονη πήγε στο Dartmouth College για να τελειώσει το πτυχίο της. στη Μηχανολόγων Μηχανικών και μετά την πρακτική της ως θερινή αναλύτρια στην Goldman Sachs. Στη συνέχεια, η Murati συνέχισε να εργάζεται ως μηχανικός προηγμένων concepts στη γαλλική αεροδιαστημική εταιρεία «Zodiac Aerospace», μετά την οποία διορίστηκε ως ανώτερη διευθύντρια προϊόντων στην Tesla για το όχημά τους «Model X». Η εμπειρία της Murati τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στη μηχανική ήταν σαφώς χρήσιμη.

Μετά από αυτά, η Murati είχε μια διετή θητεία ως Αντιπρόεδρος Προϊόντος και Μηχανικής στην Leap Motion, μια εταιρεία λογισμικού και υλικού που κατασκευάζει ελεγκτές που επιτρέπουν στους χρήστες να χειρίζονται ψηφιακά αντικείμενα με τις κινήσεις των χεριών τους όταν συνδέονται με υπολογιστή ή Mac. Κατά την έναρξη της θητείας του Murati στη Leap Motion, η εταιρεία είχε λανσάρει νέο λογισμικό σχεδιασμένο για παρακολούθηση χεριών σε VR.

Το 2018, ο Murati εντάχθηκε στο OpenAI ως Αντιπρόεδρος Εφαρμοσμένης Τεχνητής Νοημοσύνης και Συνεργασιών. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, το OpenAI είχε ήδη επιταχύνει το ερευνητικό έργο και καταρτίζει μεγαλύτερους λογαριασμούς από αυτούς που θα μπορούσαν τελικά να χειριστούν. Το 2019, το OpenAI μετατράπηκε από έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό σε μια κερδοσκοπική οντότητα.



Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του στο περιοδικό Time, η Μουράτι ζήτησε ρύθμιση στην τεχνητή νοημοσύνη λέγοντας ότι δεν ήταν «πολύ νωρίς» για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να εμπλακούν στην τεχνητή νοημοσύνη. «Είναι σημαντικό για το OpenAI και εταιρείες σαν τη δική μας να το φέρουν αυτό στη συνείδηση ​​του κοινού με τρόπο ελεγχόμενο και υπεύθυνο. Αλλά είμαστε μια μικρή ομάδα ανθρώπων και χρειαζόμαστε έναν τόνο περισσότερης συμβολής σε αυτό το σύστημα και πολύ περισσότερη συμβολή που υπερβαίνει τις τεχνολογίες - σίγουρα ρυθμιστικές αρχές και κυβερνήσεις και όλοι οι άλλοι», εξήγησε.

Με πηγές από 

Times NowNews 

WomenAchiever

AnalyticsIndiamag

Leave a Reply