4+1 Tips για να τονώσεις την αυτοπεποίθηση σου

Απο την Αιμιλία Κούλη

«Η πιο σημαντική σχέση στη ζωή σας είναι η σχέση που έχετε με τον εαυτό σας. Επειδή ό,τι κι αν συμβαίνει, θα είστε πάντα μαζί» είπε η σχεδιάστρια μόδας Diane von Furstenberg. Μια πολύ ουσιώδης φράση η οποία εμπεριέχει ένα σημαντικό μήνυμα. Αν δεν είμαστε εμείς οι ίδιοι καλά με τον εαυτό μας, αν δεν ξέρουμε τι αξίζουμε και για το τι είμαστε ικανοί, κανείς εκεί έξω δεν θα το κάνει. Η πίστη στον εαυτό και στις δυνατότητες μας είναι αυτό που θα ενισχύσει την αυτοπεποίθηση αλλά και την αυτό-εκτίμηση που έχουμε και θα μας κάνει να πατάμε γερά στα πόδια μας. 

Υπάρχουν άνθρωποι που γεννήθηκαν με πολύ μεγάλη αυτοπεποίθηση, και η οποία τους συνοδεύει όλη τους την ζωή και κάποια πράγματα για αυτούς είναι πιο εύκολα από ότι για άλλους. Παραδείγματος χάριν, να μιλήσουν στο άτομο που τους ενδιαφέρει ή και ακόμα να φορέσουν ότι θέλουν χωρίς να τους απασχολεί η γνώμη τρίτων. Και από την άλλη, υπάρχουν και οι πιο «κλειστοί» χαρακτήρες που χρειάστηκε να δουλέψουν αυτό το κομμάτι του εαυτού τους. Ποιό είναι το κόστος της χαμηλής αυτοπεποίθησης όμως; Όταν δεν είμαστε σίγουροι για το επόμενο μας βήμα, όταν φοβόμαστε ή ακόμα και αν ντρεπόμαστε να κάνουμε κάτι το αποτέλεσμα είναι να χάνουμε εμπειρίες, ευκαιρίες αλλά και να επηρεάζεται αρνητικά η ψυχολογία μας. Μικρά καθημερινά πράγματα που μπορεί να βοηθήσουν να τα αποφύγουμε όλα αυτά είναι :

1.Κάντε γυμναστική

Έστω και μισή ώρα την ημέρα από οποιοδήποτε είδος γυμναστικής μας κάνει να νιώθουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και άνεση με το σώμα μας. Συμπερασματικά, κάνουμε κάτι εξ ολοκλήρου για τον εαυτό μας και προς όφελος μας.

2. Περισσότερα «ναι» απ’ ότι «όχι»

Σταματήστε τον εαυτό σας από το να δίνετε συνέχεια αρνητικές απαντήσεις και δεχτείτε να κάνετε καινούργια πράγματα. Πείτε «ναι θα το καταφέρω» και δείτε την κάθε μέρα σαν μια πρόκληση έτοιμη να την κερδίσετε. Carpe diem (=άδραξε την μέρα που είπε και ο Οράτιος σε ένα από τα ποιήματα του)

3. Θέστε στόχους

Η απορρύθμιση κάποιων στόχων, επιθυμιών και ονείρων θα σας κάνει να οργανωθείτε, να χρησιμοποιήσετε τα προτερήματα και τις δυνατότητες σας και εν τέλει να πετύχετε. Η εκπλήρωση κάθε στόχου θα αυξήσει την αυτοπεποίθηση και την αυτό εκτίμηση σας. Μικρά βήματα την φορά.

4. Μάθετε από τα λάθη

Η κάθε αποτυχία είναι ένα μάθημα για την επόμενη φορά. Έτσι πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα και να μην αφήνουμε τις καταστάσεις να μας παίρνουν από κάτω και να ρίχνουν το ηθικό μας. Κανείς δεν γεννήθηκε τέλειος και δεν πρέπει να μπαίνουμε την διαδικασία να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άλλους.

5. Χαμογελάστε ή κάντε ένα κομπλιμέντο στον εαυτό σας

Σταθείτε μπροστά στον καθρέφτη και πείτε ένα «μπράβο μου». Κανενός άλλου η επικρότηση δεν θα σας γεμίσει όπως η δικιά σας. Πείτε «είσαι πολύ όμορφη/ος σήμερα» και γεμίστε αυτοπεποίθηση να βγείτε έξω. Σημασία δεν έχει πως μας βλέπουν οι άλλοι, αλλά πως βλέπουμε εμείς τον εαυτό μας και πως νιώθουμε για αυτό.

Κλείνοντας το σημερινό άρθρο καλό είναι να μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν καλές και κακές μέρες.

Δεν γίνεται συνέχεια η διάθεση και η αυτοπεποίθηση να είναι στα ύψη. Γίνεται όμως να βοηθάμε τον εαυτό μας να παίρνει τα πάνω του και να θυμόμαστε τι αξίζουμε και πως ότι κάνουμε το κάνουμε για εμάς. Για κανέναν άλλον. Αν δεν αγαπήσουμε πρώτα εμείς τον εαυτό μας, πως θα μοιραστούμε την αγάπη μας με κάποιον άλλον;

Αιμιλία Κούλη

Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε οικονομικά. Μεγάλη φαν της ειλικρίνειας, του ηλιοβασιλέματος και της φωτογραφίας. Υιοθετεί τις τάσεις της μόδας αλλά πάντα με την δική της προσωπική πινελιά. Τα πάντα μπορούν να επιτευχθούν με ένα φρέντο εσπρέσο σκέτο και την συντροφιά ενός σκύλού. Το μότο της είναι “Be yourself, everyone else is already taken”

Leave a Reply