Τop 5 social media trends 2021

Το τοπίο των social media αλλάζει συνεχώς. Με την εμφάνιση ειδικά του TikTok, την εξάπλωση των influencers να παίρνουν ολοένα μερίδιο απο την διαφημιστική αγορά.

Απο την άλλη μεριά οι επιχειρήσεις βρέθηκαν αντιμέτωπες με ένα απρόβλεπτο γεγονός, αυτό της πανδημίας και αναρωτιούνται πολλές φορές τί να ποστάρουν στα μέσα και στα accounts τους. Δεν είναι και εύκολο. Όπως δεν είναι εύκολο σε κανέναν που δουλεύει και ψυχολογικά να δουλέψει αλλά και αυτοί που είναι ελεύθεροι επαγγελματίες να μείνουν στην διάδοση της δουλειάς τους, να ποστάρουν, να ψάξουν πελάτες τη στιγμή που όλος ο κόσμος είναι σε αμηχανία, σε φόβο και συνάνθρωποί μας έχουν χάσει τις δουλειές τους και βρίσκονται αντιμέτωποι ο καθένας με τα δικά του βάσανα.

Αυτό που οπωσδήποτε έφερε αλλαγή είναι η ψηφιοποίηση των παραγγελιών, η ανάδειξη των eshops, και τα messaging apps μέσα απο τα οποία οι άνθρωποι μιλούν καθημερινά με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Όχι μόνο αυτούς που βρίσκονται στο εξωτερικό αλλά και εδώ στην Ελλάδα. Με φίλους, με συγγενείς, με συναδέλφους και γενικά με όλους.

Αυτό που έγινε μεγάλο trend είναι το οnline shopping. Πραγματικά ΄΄έσπασαν” κάθε προηγούμενο οι πωλήσεις σε eshops πράγμα που έφερε τη σταδιακή μικρή διακοπή των παραγγελιών για 10 μέρες σε πολλά μαγαζιά όπως jumbo, hondos center και πολλά άλλα τις ημέρες των γιορτών. Αναρωτιέσαι λοιπόν πόσα χρήματ

Ίσως έφτασε η στιγμή που οι πραγματικές ανάγκες του κοινού είναι αυτές που θα καθορίζουν τις social media marketing στρατηγικές και τα tactics θα ακολουθούν. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το τοπίο στα social media θα αλλάζει διαρκώς…

Ποια είναι λοιπόν τα νέα trends για το 2021;

1. Social dialogue

Εδώ και χρόνια μιλάμε για το πώς τα πετυχημένα προϊόντα κατασκευάζονται, ενώ τα πετυχημένα brands χτίζονται μέσα από σχέσεις στη συνείδηση του κόσμου. Σύμφωνα με μελέτη του Talkwalker, το 2021 θα είναι η χρονιά που θα εξερευνήσουμε το conversational marketing. Με αυτή την προσέγγιση τα brands θα έχουν την ευκαιρία να προσαρμόζουν το μήνυμά τους στις ανάγκες του κοινού, ενώ και η τεχνολογία θα βοηθήσει μέσα από λογισμικά που βασίζονται σε τεχνητή νοημοσύνη ή chatbot που ανταποκρίνονται ανάλογα.

Social Media Tip: Ξεκινήστε άμεσα να χτίζετε σχέσεις με τα διάφορα κοινά σας στις πλατφόρμες μέσα από ουσιαστικό διάλογο και χτίστε μεθοδικά την περίφημη αλληλεπίδραση (engagement).

2. Social emotion

Τα social media φέτος είχαν πολύ συναίσθημα, γιατί οι άνθρωποι ταυτίστηκαν με κοινές εμπειρίες. Τα posts είχαν νοσταλγία γιατί πλημμύρισαν από throwbacks από παλιές χαρούμενες στιγμές. Τα pages ανταποκρίθηκαν στην ανάγκη για γέλιο και ανταλλάξαμε όλοι άπειρα αστεία memes. Το περιεχόμενο με συναίσθημα θα παραμείνει trend γιατί η ανάγκη για έκφραση είναι μεγαλύτερη από ποτέ. To nostalgia marketing εξάλλου εξηγείται και επιστημονικά, αλλά και με νούμερα: 9 στους 10 ανθρώπους παραδέχονται ότι νιώθουν νοσταλγία για το παρελθόν και το 47% παραδέχονται ότι αυτό συμβαίνει αρκετά συχνά.

Social Media Tip: Βάλτε τους ανθρώπους σας να πούνε το δικό τους quote και μην χρησιμοποιείτε άλλα αποφθέγματα που έχουν δημοσιευθεί χιλιάδες φορές. Χρησιμοποιήστε δικές σας φωτογραφίες και όχι image banks και μην φοβηθείτε να μοιραστείτε μια καλή στιγμή από το παρελθόν μέσα από τη Facebook Page σας ή να προσθέστε ένα αγαπημένο παλιό τραγούδι στην διαφημιστική σας καμπάνια.

3. Social gaming

Το social distancing απενοχοποίησε το social gaming που μεταμορφώθηκε από χάσιμο χρόνου σε κανονική διασκέδαση με γονική έγκριση. Online communities μεγάλωσαν γύρω από αυτό και τα brands που θα θελήσουν να πάρουν μέρος μόνο νικητές μπορούν να βγουν.

Social Media Tip: Μπείτε στη διαδικασία να δοκιμάσετε να παίξετε social games και σκεφτείτε αν στο δικό σας brand θα ταίριαζε ενδεχομένως ένα τέτοιο community.

4. Social consciousness

H Chiara Ferragni και ο Fedez μάζεψαν μέσα από τη δύναμή τους ως influencers περισσότερα από 3,3 εκατομμύρια ευρώ στη μάχη ενάντια στο coronavirus. Τα brands που ανταποκρίθηκαν με μικρότερες ή μεγαλύτερες καμπάνιες σε ζητήματα που ήρθαν στο φως από τις συνέπειες της πανδημίας βγήκαν κερδισμένα στα μάτια του κόσμου. Είδαμε viral όπως το σούπερ μάρκετ στην Κρήτη που έδωσε τους κωδικούς για δωρεάν WIFI στη μητέρα που χρειάστηκε πρόσβαση για την online εκπαίδευση των παιδιών της, μέχρι μεγαλύτερες ενέργειες οργανισμών για οικονομική ενίσχυση. Το κοινό πλέον αγοράζει από brands που έχουν συνείδηση.

Social Media Tip: Κάντε χώρο στο πλάνο σας για μια ενέργεια εταιρικής κοινωνικής ευθύνης όσο μικρή και αν είναι, που να ταιριάζει με τις αξίες σας.

5. Social Shopping (ναι αυτό ήταν και πέρυσι!)

Το trend αυτό ήρθε και θα παραμείνει, αλλά η φετινή έκπληξη ήταν μια αλλαγή στα κοινά που συνήθως σκεφτόμαστε όταν μιλάμε για social shopping: oι Boomers θα είναι key audience personas και για το 2021! Την περασμένη χρονιά, οι χρήστες ηλικίας 55-64 πέρασαν πολύ χρόνο στα social media, είδαν αμέτρητα digital video, κατέβασαν gaming apps, ενώ η έρευνα του Hootsuite έδειξε ότι το 70% ψώνισαν online. Μια επιπλέον ευκαιρία για τα brands είναι η απόφαση του Instagram να φέρει το Shop στο Explore Tab δείχνοντας πόσο βάρος δίνει στο social shopping.

Leave a Reply