Τα τελευταία χρόνια, το μεγαθήριο της Burberry έχει παραδειγματίσει όλες τις εταιρείες -μόδας και μη- σχετικά με τον τρόπο μάρκετινγκ και γενικά στρατηγικής.Εάν δεν ξέρετε πώς κινείται η Burberry το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να κάνετε ένα research καθώς και να διαβάσετε το άρθρο.
Η Burberry είναι η πρώτη εταιρεία μόδας , ο πρώτος οίκος μόδας που ξεκίνησε να υιοθετεί τα social media και τις bloggers ως μεθόδους advertising.
Με την Chiara Ferragni , τον Bryan Boy και άλλους bloggers-influencers να αποτελούν τα κεντρικά πρόσωπα.
H Βurberry όταν ήταν υπεύθυνη επικοινωνίας η Angela Ahrendts που τώρα είναι στην Apple,νομίζω εξέπληξε όλους, όπως πάντα άλλωστε αλλά πολύ περισσότερο με τα snapstories της , με το πόσο στρατηγικώς τοποθετημένα ήταν όλα και το πόσο όμορφα έδειχναν.
Σε έκαναν πραγματικά να θες να παρακολουθήσεις αυτό το show και να πεις πως παρόλο που δεν μπορώ, δεν έχω το budget να πάρω κάποια απο τα ρούχα αυτής της σεζόν, την αλήθεια θα την πω.
Είναι απο τις εταιρείες που πραγματικά ξεχωρίζουν τα 10 τελευταία χρόνια και ήταν σε κάποια περίοδο πιο μπροστά ακόμα και απο τον οίκο chanel.
H Angela Ahrendts έκανε ουσιαστικά ένα rebranding της Burberry αφοσιωμένο περισσότερο στις digital τεχνικές και πραγματικά πέτυχε.

Σύμφωνα με το centric digital, οι πολυτελείς οίκοι που χρησιμοποιούν digital τεχνικές που πλαισιώνουν τις καμπάνιες επικοινωνίας τους. Στο guardian και σε άλλα ΜΜΕ οι τεχνικές της Angela Ahredts αρχίζαν και ήταν έκδηλες. Μιλάνε όλοι για τη γυναίκα που άλλαξες την Burberry,


H καμπάνια Burberry Kisses αποτέλεσε μια απο τις πιο πετυχημένες καμπάνιες.
Απο το 2006 μέχρι το 2014 που πήρε στα χέρια της η Άντζελα την επικοινωνία του οίκου κατάλαβε πως η Burberry χρειάζεται ένα story και έτσι σιγά σιγά άρχισε να χρησιμοποιεί τα κοινωνικά δίκτυα, ακόμα και το snapchat με συγκεκριμένη στρατηγική. Η Burberry αποτέλεσαν παράδειγμα όχι μόνο για τους πολυτελείς οίκους στο πως να δημιουργούν επικοινωνιακές καμπάνιες αλλά και σε πολλά είδη επιχειρήσεων και brands άλλων τομέων (όχι δηλαδή στο χώρο της μόδας).
Την εποχή λοιπόν αυτή απο το 2006 μέχρι το 2014 ο οίκος Burberry πραγματικά αυξάνει πωλήσεις και αποτελεί κεντρική συζήτηση. Tα fashion shows του φαντασμαγορικά με ειδικό hashtag και stories σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα και snapchat. Ο Christopher Bailey αποτέλεσε έναν σχεδιαστή πρωτοπόρο και στην προώθηση και τη διαχείριση της επικοινωνίας του οίκου.




Μέχρι το 2015 ό,τι έκανε ο οίκος γινόταν viral και πραγματικά αποτελεί ένα πολύ καλό case study, δηλαδή αντικείμενο έρευνας για αυτούς που θέλουν να ασχοληθούν με την επικοινωνία.
Η συνεργασία με τη Sienna Miller για την καμπάνια ήταν μια απο τις καλύτερες όπως και με το γιο του David Beckham.







Ήταν ο πρώτος οίκος που έκανε τα show του σε livestreaming χρησιμοποιώντας όλα τα κοινωνικά δίκτυα και τις influencers-celebrites-opinion leaders να ποστάρουν live όλο το υλικό απο τα show, απο τις νεες συλλογές και απο όλες τις ενέργειές. Θυμάμαι οτι έστελνε τα δελτία τύπου σε όλες τις bloggers τότε σε όλο τον κόσμο ακόμα και σε αυτές που δεν ήταν στο μέγεθος της Chiara Ferragni. Αυτό αποτέλεσε και πάλι πολύ καλή κίνηση απο το brand. Όπως επίσης και οτι στο Press Office της εταιρείας δούλευαν κοπέλες που ήταν πολύ ευγενικές και πραγματικά όταν ανέβαζες τα δελτία τύπου σου έστελναν εκτός απο ευχαρηστήριο email αλλά και σε προσκλήσεις στα events κτλ. Γενικά η συμπεριφορά αυτών που δούλευαν τουλάχιστον τότε ήταν επαγγελματική και φοβερά καινοτόμα.
Μη βλέπετε οτι είναι μόδα, γιατί πολλοί επιχειρηματίες λένε μα αυτά γίνονται στο χώρο της μόδας μόνο, η Burberry είναι fashion brand. Αυτό είναι λάθος. Μιλάμε για επιτυχημένες τακτικές, για συνταγή. Την οποία μπορείς ερευνώντας το πώς έχει δουλέψει αλλού να την προσαρμόσει η κάθε εταιρεία στα μέτρα της βασιζόμενη στη λογική των ενεργειών αυτών.
Bibliography
https://www.voguebusiness.com/companies/angela-ahrendts-apple-retail-strategy
https://hbr.org/2013/01/burberrys-ceo-on-turning-an-aging-british-icon-into-a-global-luxury-brand