Ο λόγος για την Μέλανι Πέρκινς. Οι περισσότεροι απο εσάς θα έχουν χρησιμοποιήσει την εφαρμογή, την πλατφόρμα CANVA (www.canva.com) για να φτιάξουν κάτι για τη δουλειά τους ή κάτι για προσωπική χρήση.
Λίγοι ξέρουν όμως ποιός κρύβεται πίσω απο αυτή την επιτυχημένη εφαρμογή. Πώς ξεκίνησε και απο ποιόν.
Η Μέλανι Πέρκινς ξεκίνησε φτιάχνοντας την εφαρμογή CANVA. Ήθελε να φτιάξει μια εφαρμογή παρόμοια με το Photoshop αλλά όχι και τόσο πολύπλοκη.

Όλα ξεκίνησαν το 2007, όταν η Μέλανι ήταν απλά μια φοιτήτρια σε Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας. Λόγω οικονομικών δυσκολιών έβγαζε ένα εισόδημα μαθαίνοντας τους συμφοιητές της να χρησιμοποιούν το photoshop. Τότε δε φανταζόταν με τίποτα τη συνέχεια της ζωής της. Η αλήθεια είναι οτι παρατήρησε οτι οι περισσότεροι απο αυτούς πραγματικά δυσκολεύονταν στη χρήση του Photoshop. Αυτό λοιπόν της έδωσε το κίνητρο να φτιάξει ένα πρόγραμμα που θα έμοιαζε με το Photoshop αλλά θα ήταν πιο εύκολο στη χρήση του και σίγουρα πιο φθηνό. Έτσι λοιπόν παράτησε τις σπουδές της και προχώρησε στο σχεδιασμό αυτού του προϊόντος.

Ξεκίνησε με δάνειο 5000 αυστραλιανά δολάρια στο σαλόνι της μητέρας της όπου έγινε το γραφείο της και άνοιξε την εταιρεία της (με τον φίλο της και άντρα της μετέπειτα Obrecht) με όνομα Fusion Books. Ήταν ένα αρχικό πρόγραμμα αλλά δεν ήταν αυτό που είχε σχεδιάσει στο μυαλό της. Ήξερε οτι δεν είχε τα χρήματα για την εφαρμογή ούτε και την τεχνογνωσία για να φτιάξει ένα τέτοιο πρόγραμμα. Παρόλα αυτά συνέχισε με την Fusion Books και φαίνεται οτι τα κατάφερνε καλά καθώς έγινε η μεγαλύτερη εταιρεία στη χώρα και στον κλάδο της. Σε λίγο καιρό ήρθε η πρόταση απο το Innovator Awards το 2010 και εκεί λοιπόν γνώρισαν τον επενδυτή Bill Tai απο τη Silicon Valley. Αυτός λοιπόν αποτέλεσε το συνδετικό κρίκο της γνωριμίας με τον Cameron Adams που ήταν πρώην υπάλληλος της Google και θα μπορούσε κάλλιστα να τους βοηθήσει με το πρόγραμμα.
Έτσι ιδρύθηκε η start up με όνομα CANVA απο τον Adams, την Perkins και τον άντρα της πλέον Obrecht. Η εταιρεία κοστολογείται στα 6,3 δισεκατομμύρια. Η χρηματοδότηση όμως είναι δύσκολη υπόθεση και η Μέλανι ήξερε πως έπρεπε να δουλέψει σκληρά για να βρεί επενδυτή. Έτσι σκέφτηκε να πάει στο MaiTai, το θέρετρο του Bill Tai, οπού εκεί μαζεύονται οι επενδυτές και γνώρισε τους ηθοποιούς Owen Wilson και Woody Harrelson. Ενδιαφέρθηκαν και αυτοί για την ιδέα και επένδυσαν και οι ίδιοι!

Στην αρχή λοιπόν άρχισε να λειτουργεί η πλατφόρμα για ένα περιορισμένο αριθμό χρηστών καθώς (θα σας φανεί περίεργο) χρειάζονταν κι άλλοι επενδυτές. Στη συνέχεια υπήρχε δραματική αύξηση και ενδιαφέρον χρηστών για την πλατφόρμα ακόμα και στα κοινωνικά δίκτυα. Αυτό αποτέλεσε αυτό που θα αλλάξει την πορεία της Μέλανι. Γιατί; Γιατί άτομα και εταιρείες άρχισαν να ενδιαφέρονται σε κάτι που θα άλλαζε τις εικόνες τους και την παρουσία τους στο διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα (δηλαδή την ψηφιακή τους παρουσία). Και λόγω του οτι η πλατφόρμα ήταν και σχεδιασμένη άψογα, φθηνή και εύκολη στη χρήση, αυξήθηκε η δημοτικότητά της.
Εδώ να πούμε οτι η εφαρμογή/πλατφόρμα άρχισε ως δωρεάν και απλά πρόσφερε ένα συνδρομητικό πακέτο για πιο απαιτητικούς. Το 2014 είχε ξεπεράσει τους ένα εκατομμύριο χρήστες. Πλέον περισσότεροι επενδυτές ενδιαφέρονταν για να χρηματοδοτήσουν την πλατφόρμα και η ίδια η Πέρκινς δεν ήξερε με ποιόν να συνεργαστεί.
Το 2014 άνοιξε επίσης το πρώτο γραφείο στις Φιλιππίνες, στη Μανίλα και φέτος έχει πελάτη τα McDonalds και θα ανακοινωθεί το άνοιγμα των γραφείων στο Austin, στο Texas.
Βλέπουμε λοιπόν πώς μια ιδέα μπορεί να εξελιχθεί σε μια τόσο κερδοφόρα επιχείρηση με τους σωστούς επενδυτές. Οι ίδιοι η Πέρκινς και ο Όρμπρεχτ κρατάνε χαμηλούς τόνους καθώς ο ίδιος έκανε πρόταση γάμου το προηγούμενο καλοκαίρι στην 33χρονη Μέλανι με δαχτυλίδι αξίας 30 ευρώ.

Βλέπουμε λοιπόν, πως χρειάζεσαι επενδυτές για να φέρεις εις πέρας την ιδέα σου. Είναι πολύ σημαντικό γιατί εάν δεν έχεις το budget είτε απο κληρονομιά είτε απο την οικογένειά σου τελοσπάντων, είναι πραγματικά δύσκολο όσο καλή κι αν είναι η ιδέα. Μην έχουμε αυταπάτες.
Βλέπω όλα τα προγράμματα που πραγματικές ιδέες, καινοτόμες κι εδώ στην Ελλάδα αλλά δεν μπορούν να προχωρήσουν. Γιατί; Γιατί δεν έχουν το budget. Δεν υπάρχουν οι επενδυτές του εξωτερικού που θα ξέρουν οτι θα χρηματοδοτήσουν 10 -15 ιδέες και οι 2 ή οι 3 μπορεί να εκτοξευθούν. Είδαμε σε προηγούμενο άρθρο τον Ρικάρντο Ποζόλι και την Κιάρα Φεράνι οτι ακόμα και αυτοί παρόλο που ξεκίνησαν με λίγα, έπειτα υπήρχε επενδυτής για να μπορέσουν να προχωρήσουν. Ο επενδυτής στην ενδεχόμενη επιτυχία, παίρνει τα ποσοστά του ενώ τα δάνεια είναι δύσκολα γιατί δεν είναι επένδυση και πρέπει να τα επιστρέψεις. Για αυτό λοιπόν δεν είναι όλα εύκολα και θυμάμαι που με είχε ρωτήσει κάποια κυρία που είναι σε διαγωνισμούς, οργανώσεις που ψάχνουν ιδέες νέων παιδιών για mentoring κτλ κάτι ανάλογο και της απάντησα οτι ωραία είναι όλα αυτά και το mentoring και η χρήση business plan, marketing plan κτλ αλλά μια ιδέα θέλει επενδυτές. Θέλει απο πίσω χρήματα για να προχωρήσει. Μην τα ωραιοποιούμε και τα ρίχνουμε στις ιδέες και στα business plans. Η ιδέα στην αρχή βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και προφανώς δε θα είναι σε τέλεια μορφή. Αλλά εξελίσσεται και μπορεί να φτάσει με τα κατάλληλα χρήματα πολύ ψηλά. Υπάρχουν και παραδείγματα ανθρώπων που απο κληρονομιά έφτιαξαν εταιρείες και διάφορα πράγματα. Θέλω να πω πως όταν έχεις το απαιτούμενο budget εξελίσσεις και δημιουργείς.
Είναι σημαντικό να στηρίζουμε και τους μεμονομένους ανθρώπους, απλούς, καθημερινούς και ειδικά νέους σε νέα εγχειρήματα και όχι μεγάλες εταιρείες που απο πίσω έχουν όλα αυτά που θα εξασφαλίσουν τη σίγουρη επιτυχία όλων αυτών που κάνουν.
Sources
https://www.theceomagazine.com/business/coverstory/canva-melanie-perkins/
https://www.forbes.com/sites/alexkonrad/2019/12/11/inside-canva-profitable-3-billion-startup-phenom/