Case Study:Το SWOT analysis για την εταιρεία Apple στην αγορά της Ελλάδας

Απο την Ειρήνη Παντελαίου

SWOT analysis:

Είναι μια τεχνική στρατηγικού σχεδιασμού που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση των SWOT μιας εταιρείας ή ενός οργανισμού.

Το SWOT analysis αφορά και περιγράφει τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία μιας εταιρείας ή ενός οργανισμόύ καθώς και τις ευκαιρίες αλλά και τις απειλές που δέχεται. Είναι απαραίτητο για τη δημιουργία μιας ισχυρής στρατηγικής που ξεχωρίζει έτσι από τους ανταγωνιστές και οδηγεί σε μια μακροπρόθεσμη επιτυχία.

Ο βασικός σκοπός είναι να εξετάσει τους εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες που βοηθούν την εταιρεία ή την εμποδίζουν στην επίτευξη κάθε ενός από τους στόχους της.

Τα Strengths και τα Weaknesses θεωρούνται εσωτερικοί παράγοντες για τους οποίους έχουμε κάποιο μετρό ελέγχου και μπορούμε να αλλάξουμε και να τα εξετάσουμε σχετικά πιο γρήγορα.

Τα Opportunities και τα Threats θωρούνται εξωτερικοί παράγοντες για τους οποίους ουσιαστικά δεν έχουμε κανέναν έλεγχο αλλά πρέπει να τους ξέρουμε και να προσαρμοζόμαστε και να τους εκμεταλλευόμαστε όσο πιο πολύ γίνεται θετικά.

Βλέπουμε όλους τους θετικούς – αρνητικούς παράγοντες εντός και εκτος της εταιρείας που επηρεάζουν την επιτυχία και μπορεί να φέρει την οποιαδήποτε αποτυχία.

Τα Strengths και τα Opportunities είναι θετικοί παράγοντες που είναι προς όφελος της εταιρείας και βοηθούν και ενισχύουν τη επιτυχία της.

Τα Weaknesses και τα Threats είναι αρνητικοί παράγοντες που είναι κατά της εταιρείας και μπορεί να συμβάλλουν και σε κάποια αποτυχία, οπότε πρέπει εφόσον υπάρχουν να προσπαθούμε να τα βελτιώσουμε και να αλλάξουμε γυρίζοντας τα υπέρ μας.

Apple:   

Apple

                                                                                  

Η Apple είναι μια από τις κορυφαίες εταιρίες στον κόσμο που μας προσφέρουν ισχυρά τεχνολογικά προϊόντα με εξαιρετικές υπηρεσίες. Έχει έδρα το Cupertino της Καλιφόρνιας, η Apple Inc ιδρύθηκε από τον Steve Jobs το 1976. Από την ίδρυση της, η εταιρεία έχει αναπτυχτεί εκπληκτικά όσον αφορά το μέγεθος της αλλά και τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τις.

S για Strengths

Δυνάμεις της Apple:

 • Δυνατό brand name:  Η Apple είναι μια από τις πιο ισχυρές μάρκες παγκοσμίως και αποτελεί έναν τεχνολογικό κολλοσό με πιστό πελατολόγιο.
 • Καλή εξυπηρέτηση πελατών: Οι υπάλληλοι της Apple είναι πάντα έτοιμοι να εξυπηρετήσουν όποιον χρειάζεται είτε σε μαγαζιά της εταιρείας είτε μέσω των εφαρμογών για service και εξυπηρέτηση είτε μέσω τηλεφώνου είτε online.
 • Συνεχή έρευνα και ανάπτυξη: Ξεκινά προσεκτική μελέτη και διεξάγεται περαιτέρω έρευνα για να κατανοήσει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των πελατών της αλλά και για την συνεχή εξέλιξη των προϊόντων και των υπηρεσιών της.
 • Εκτεταμένο δίκτυο διανομής: Η Apple διαθέτει επαφές σε παγκόσμιες αγορές σε πάρα πολλές χώρες και αυτό της αυξάνει την φήμη και το κύρος της ως μάρκα. Στην Ελλάδα διαθέτει μαγαζιά σε πολλές πόλεις και στα καλύτερα σημεία τους όπου υπάρχει διαρκή κινητικότητα και οι τοποθεσίες είναι βολικές καλύπτοντας όλες τις ανάγκες με αμεσότητα, αποτελεσματικότητα και ταχύτητα.
 •  Παγκόσμιο brand: Είναι μια από τις μάρκες που έχουν κατακτήσει τον πλανήτη και έχει τεράστια αναγνωσιμότητα ως μάρκα παντού. Βρίσκεται  σε πάνω από 50 χώρες, μια από αυτές και στην Ελλάδα που έχει καταστήματα σε πολλές πόλεις της. (Στην Ελλάδα αντιπροσωπεύεται από την εταιρεία iSquare θυγατρικές της Quest Holdings.)
 • Κορυφαία τεχνολογία: Έχει δικό της λογισμικό IOS. Η Apple ήταν η πρώτη που παρουσίασε μερικά από τα πιο καινοτόμα προϊόντα που άλλαξαν τον κόσμο (iPhone, iPads)καθώς και κάποιες εφαρμογές (Apple books, Apple podcast, iTunes U, iMovies). Η Apple είναι ακόμα αποφασισμένη να κατασκευάσει τις καλύτερες και πιο ικανές συσκευές τεχνολογίας.
 • Πιστούς και φανατικούς πελάτες:  Η Apple είναι μια από τις πιο αξιόπιστες εταιρείες όσον αφορά εξατομικευμένους προηγμένους υπολογιστές και συσκευές έξυπνης τεχνολογίας. Έχει εκατομμύρια πιστούς πελάτες με σταθερή αύξηση.
 • Συνεχής σχεδιασμός νέων προϊόντων: Η Apple δίνει αφοσίωση στα σχέδια των νέων προϊόντων της. Επεκτείνοντας συνεχώς τη γκάμα των προϊόντων της και σχεδιάζοντας πρωτοποριακές συλλογές, παρουσιάζει πάντα κάτι νέο, δημιουργώντας τις νέες τάσεις της μόδας.
 • Υψηλή ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών: Κάθε δημιουργία που φέρει το όνομα APPLE, πληροί τις υψηλότερες ποιοτικές προδιαγραφές της αγοράς. Τα προϊόντα της είναι κατασκευασμένα από τις καλύτερες πρώτες ύλες και σχεδιασμένα έτσι ώστε να προσφέρουν απόλυτη άνεση και άψογη εφαρμογή.
 • Εξυπηρετικό και ειδικευμένο προσωπικό: Με βασικό πλεονέκτημα τη βαθιά γνώση των αναγκών και των προτιμήσεων του καταναλωτή, χάρη στο ικανότατο και άρτια στελεχωμένο τμήμα marketing που διαθέτει, η APPLE υπογράφει μόνο επιτυχίες. Οι ερευνητές, οι προγραμματιστές και οι ειδικοί της Apple είναι μια ομάδα επαγγελματιών υψηλής ειδίκευσης που έχουν πολυετή εμπειρία στο μαρκάρισμα των καταναλωτικών προϊόντων.
 • Δικό της IT/Software: Το iOS (προηγουμένως iPhone OS) είναι ένα λογισμικό για κινητά το οποίο αναπτύχθηκε και διανέμεται από την Apple Inc. Παρουσιάστηκε το 2007 για το iPhone, ενώ υποστηρίζει και άλλες συσκευές της Apple όπως το iPod touch, το iPad και το Apple TV.
 • Καλή φήμη: Τα μοντέλα APPLE, τιμούν με τον καλύτερο τρόπο την «κοντινή σχέση» και την «άμεση επαφή» που έχουν με τον καταναλωτή, πράγμα που οι ίδιοι οι καταναλωτές αναγνωρίζουν, χαρίζοντας στα προϊόντα APPLE την πρώτη θέση στις προτιμήσεις τους και δημιουργώντας της μια από τις καλύτερες και πιο ισχυρές φήμες.                                                                                                                                                                   

W για Weaknesses

Αδυναμίες της Apple:

 • Θάνατος του Steve Jobs: Ο Steve Jobs, αποδείχθηκε ζωτικής σημασίας συστατικό για την Apple. Κατά την διάρκεια της απουσίας του, η εταιρεία διάνυσε την πιο ταραχώδη περίοδο στην ιστορία της. Αμέσως μετά την επιστροφή του στην εταιρεία όμως, θα εστιάσει σε νέες ιδέες για προϊόντα και με αυτό τον τρόπο θα παραδώσει εφτά συνεχόμενα τρίμηνα αυξημένων και πολύ θετικών κερδών στους μετόχους. Αλλά αυτή η επιθετική κίνηση να φέρει καινοτόμα οράματα για την ζωή, ήταν αισθητά οδυνηρή, ειδικά από τους μετόχους, κατά την διάρκεια της αναχώρησης του για λόγους υγείας. Η προφανής έλλειψη του προγραμματισμού διαδοχής του σε συνδυασμό με μια σφοδρή επιθυμία για μια θέση στα φώτα της δημοσιότητας, τοποθετούν μια ενιαία συνείδηση για την Apple, στα μάτια των καταναλωτών και των μετόχων.
 • Οι φορτιστές τους χαλάνε γρήγορα: Παρατηρείται το φαινόμενο ότι όλοι οι φορτιστές των ηλεκτρονικών προϊόντων της Apple χαλάνε πολύ γρήγορα και στο βύσμα αλλά και στο κομμάτι του αντάπτορα που μπαίνει στις ηλεκτρονικές συσκευές. Αυτό για μια εταιρεία σαν την Apple σαφώς και είναι ένα μεγάλο μειονέκτημα ειδικά αφού έχει αναφερθεί από όλους τους χρήστες των προϊόντων και εκείνοι δεν διορθώνουν το λάθος.
 • Λογισμικά με ημερομηνία λήξης: Ειδικά στα τηλέφωνα αλλά όχι μονό φαίνεται ότι η Apple πουλάει συσκευές που τα λογισμικά τους πριν από την πώληση έχουν συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης του λογισμικού τους. Αυτό συνεπάγεται με το ότι όσο καλή και προσεκτική χρήση και να κάνει και κάποιος η συσκευή του θα χαλάσει γιατί θα καταρρεύσει το σύστημα και θα αναγκαστεί να πάρει κάποια άλλη. Υπάρχουν εκατομμύρια παραδείγματα χρηστών που το ισχυρίζονται και που απογοητεύονται από την αγαπημένη τους εταιρεία για αυτόν τον λόγο.
 • Εξαιρετικά υψηλές τιμές: Τα προϊόντα της Apple μπορούν να θεωρηθούν πολυτέλεια λόγω των premium τιμών τους. Τα προϊόντα διατίθενται για καταναλωτές μεσαίου και υψηλού εισοδήματος. Οι καταναλωτές χαμηλού εισοδήματος δεν μπορούν απλώς να αγοράσουν προϊόντα Apple.
 • Όχι σημαντικές διαφορές μεταξύ αρκετών μοντέλων: Υπάρχουν αρκετά μοντέλα τα οποία μεταξύ τους μπορεί να έχουν ακόμη και μια μονό μικρή διαφορά αλλά η Apple τα διαφημίζει ως τα νέα μοντέλα χωρίς να αναφέρει ότι είναι μια απλή εξέλιξη σε ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό και ακόμα και για αυτήν την μια μικρή διαφορά η τιμή αλλάζει προς τα πάνω σημαντικά.
 • Άμα πάρεις μια Apple συσκευή σε δεσμεύσει για πάντα να αγοράζεις από αυτή: Το Apple ID κρατάει όλα τα δεδομένα που βάζεις στο κινητό σου όπως φωτογραφίες, βίντεο, μηνύματα, τηλέφωνα, αρχεία κλπ χωρίς να σε αφήσει να τα αποθηκεύσεις κάποιου άλλου που δεν έχει λογισμικό IOS οπότε όλα σου τα δεδομένα τα κρατάει και έτσι σε κρατάει <<φυλακισμένο>> μονό σε εκείνη χωρίς να σου δίνει την δυνατότητα να αγοράσεις συσκευές άλλων εταιρειών ακόμα και αν θες είναι μια δύσκολη κίνηση.
 • Άμα πάρεις μια συσκευή εξαρτάσαι και από τα αλλά προϊόντα του brand: Οποιαδήποτε συσκευή της Apple δεν σου επιτρέπει να συνδεθείς σε άλλο λογισμικό οπότε πρέπει όλες σου οι ηλεκτρονικές συσκευές να είναι της εταιρείας γιατί αλλιώς π.χ. άμα έχεις κινητό Apple αλλά Samsung TV και θες να μεταφέρεις την εικόνα του κινητού σου στην τηλεόραση δεν μπορείς λόγω του ότι το λογισμικό IOS δεν σου δίνει τέτοιες δυνατότητες άρα όλα, τηλεοράσεις, ακουστικά, tablet, laptop πρέπει να είναι Apple. 
 • Το λογισμικό της δεν συνδέεται με αλλά λογισμικά ή άλλες συσκευές άλλων brand: Από το Windows Phone της Microsoft και το Android της Google, η Apple δεν δίνει την άδεια για την εγκατάσταση του λογισμικού iOS σε συσκευές που δεν είναι κατασκευής Apple.                                                                                                                  

Ο για Opportunities

Ευκαιρίες της Apple:

 • Καλύτερη ανάπτυξη σε χώρες Ινδία και Κίνα: Η Κίνα και η Ινδία, άλλωστε, αποτελούν τις δύο βασικές αγορές στις οποίες στοχεύει η Apple για να αυξήσει τις πωλήσεις της. Είναι χώρες με μεγάλο αριθμό πληθυσμού, που άμα κάτι πετύχει είναι σίγουρο λόγω πληθυσμού ότι θα έχει μεγάλα περιθώρια κέρδους. Δυο από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές στον κόσμο, θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες για την εταιρεία, ιδιαίτερα καθώς αναμένεται συνολικά η πτώση των πωλήσεων iPhone. Σχεδόν το ένα τέταρτο των συνολικών εσόδων της Apple προέρχεται από την Κίνα.
 • Δημιουργία  προϊόντων λευκών συσκευών: Μεγάλοι ανταγωνιστές της Apple όπως η Samsung έχουν προϊόντα λευκών ειδών όπως είναι τα ψυγεία, τα πλυντήρια, οι φούρνοι, οι αποροφητήρες, τα στεγνωτήρια ρούχων, το microwave και οι αυτόματες εστίες. Έτσι θα εξελίξει την γκάμα την προϊόντων της σε συσκευές σπιτιού και θα μπορούσε να ξεπεράσει και τους ανταγωνιστές της άμα τα έκανε με πολύ εξελιγμένες τεχνολογικές μορφές και άρα πιο αποτελεσματικά.
 • Δημιουργία δικού της ηλεκτρονικού τσιγάρου: Η Apple θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την νέα τάση των ανθρώπων να αγοράζουν και να δοκιμάζουν εναλλακτικές μορφές τσιγάρου και να δημιουργούσε το δικό της και να ήταν ή όπως της iqos ή όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ή το logic.
 • Να φτιάξει τεχνολογικά πρόσθετα μέλη για ανθρώπους με αναπηρίες: Περνώντας και ένα κοινωνικό μήνυμα με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να κάνει κάτι πολύ πρωτοποριακό και πρώτη από όλους να φτιάξει πρόσθετα μέλη για ανθρώπους που έχουν κάποιου είδους αναπηρία. Να ήταν εξελιγμένης τεχνολογίας και με την βοήθεια γιατρών και ειδικών πάνω σε αυτό τον τομέα να έφτιαχναν μέλη με όσο πιο φυσιολογικές δυνατότητες γινόταν που να δώσουν σε αυτούς τους ανθρώπους  χαρά και ελπίδα για το μέλος του σώματος τους που τους λείπει ή δυσλειτουργεί.
 • Nα φτιάξει δικά της electric cars: Θα μπορούσε να συνδυάσει όλα τα χαρακτηριστικά ενός τέλειου αμαξιού με ένα τεχνολογικά υπερσύγχρονου αμαξιού. Να είναι το πρώτο αμάξι που θα έχει δυο τέτοιων ειδών προδιαγραφές και που θα είναι και πιο φιλικό προς το περιβάλλον.
 • Να εδραιώσει και να κάνει social business plan για τα ελληνικά social της Apple: Τα social της Apple της Ελλάδας εύκολα θα λέγαμε πως είναι ανύπαρκτα και αυτά που υπάρχουν υπολειτουργούν. Με την εδραίωση τους θα υπάρχει μεγαλύτερη αλληλεπίδραση και επαφή με πελάτες και όχι μονό που θα μπορούν με ένα κλικ να ενημερώνονται, να ψυχαγωγούνται και ίσως ακόμα και να κερδίζουν πράγματα. Έτσι ο κόσμος θα ξέρει συνεχώς όλο και πιο πολλά για εμάς και τις κινήσεις μας.                                                                                                                    

T για Threats

Απειλές της Apple:

 • Μεγάλοι και ισχυροί ανταγωνιστές: Συνεχώς υπάρχει αύξηση του ανταγωνισμού και η μάχη είναι καθημερινή με μεγάλους, ισχυρούς και ισάξιους αντίπαλους. Παρόλο που η Apple ως μάρκα έχει σταθεροποιηθεί, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει απειλές από ανταγωνιστές. Με την πρόοδο της τεχνολογίας, μάρκες όπως η Samsung, η Huawei, η  OPPO, η Xiaomi,  η Google και η Dell προσφέρουν στην Apple σκληρό ανταγωνισμό. Καθώς ο ανταγωνισμός εντείνεται, η Apple πρέπει είτε να εισαγάγει νέες τεχνολογίες είτε να αναθεωρήσει την τιμολογιακή της πολιτική για να παραμείνει μπροστά από τον ανταγωνισμό της.
 • Αβέβαιες οικονομικές συνθήκες: Η οικονομική κρίση και οι απότομες αλλαγές στην οικονομία επηρεάζουν αρνητικά κάθε επιχείρηση άρα και την Apple.
 • Δικαστικές υποθέσεις πολλών εκατομμυρίων: Σε μια αγορά που στην κυριολεξία αλλάζει με την ταχύτητα της σκέψης, οι παραβάσεις των πνευματικών δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Όσο τα λειτουργικά συστήματα και τα πακέτα υποστηρικτικού λογισμικού, συνεχίζουν να συγκλίνουν και να παραμένουν σχετικά εύκολο να μιμηθούν, και στο παρόν αλλά και στο μέλλον θα έχουμε αναπόφευκτες αγωγές. Η Apple καταγράφει κόντρα για την διεκδίκηση του iTunes, η οποία παραμένει άλυτη. Και επίσης έχει πολλά δικαστήρια για τις υποθέσεις λογισμικών με ημερομηνία λήξης γιατί θεωρείται εξαπάτηση τψν καταναλωτών της.
 • Η εξάρτηση από συγκεκριμένους προμηθευτές: Είναι δεσμευμένη και εξαρτάται από συγκεκριμένους προμηθευτές από τους οποίους ακόμα και να θέλει να αποκοπεί θα τις πάρει πολλά χρόνια και θα πρέπει να γίνει σταδιακά γιατί άμα κάτι πάει λάθος η εταιρεία θα δεχτεί σοβαρό πλήγμα τόσο στο οικονομικό τομέα όσο και στον τεχνολογικό τομέα.
 • Πιθανή αύξηση της φορολογίας: Βάση κάθε χώρας και της οικονομικής κατάστασης της ή βάση των πολιτικών της η φορολογία μπορεί να αλλάξει και μαζί της να αλλάξουν προς αρνητική κατεύθυνση και αλλά πράγματα όπως είναι τα γενικότερα οικονομικά της εταιρείας, η πτώση των μετοχών της στο χρηματιστήριο, η κακή φήμη στο κοινό που μπορεί να αφορά διάφορα χρέη ή υποχρεώσεις της εταιρείας απέναντι στο δημόσιο και οι έντονες αντιπαραθέσεις με άτομα των Μ.Μ.Ε. και πολιτικούς.
 • Νέοι ανταγωνιστές: οι νέες εταιρείες που μπορούν να μπουν στην αγορά ξαφνικά και βάση κάποιων συνθηκών να πάρουν μεγάλο μερίδιο αγοράς που σχεδόν θα το κλέψουν από την Apple και άρα και τα κέρδη.
 • Ανταγωνιστικές τιμές: Η Apple έχει premium τιμές σε όλα τα προϊόντα της και το κοινό που απευθύνεται έχει μεσαίο και υψηλό εισόδημα. Άλλες ανταγωνιστικές εταιρείες έχουν προϊόντα σε πληθώρα τιμών και έτσι απευθύνεται σε όλα τα εισοδήματα.
 • Κορονοιός: Η Apple εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα για την αλυσίδα παραγωγής και εφοδιασμού της. Επιπλέον, περίπου το 17% των 260 δισεκατομμυρίων δολαρίων του προέρχεται από την Κίνα. Το ξέσπασμα του κορανοϊού έχει επηρεάσει σημαντικά και ενδέχεται να συνεχίσει να διαταράσσει περίπου το 32% των ετήσιων εσόδων της Apple κατά τη χρήση 2020.

References

Apple Inc.’s Website

Apple Inc., (2013). Form 10-K. Cupertino, CA, United States of America: Apple Inc

Emma Hope, Apple SWOT Analysis. Retrieved from https://gobigassignmenthelp.com/blog/apple-swot-analysis/

Geoff Fripp, Example SWOT for Apple Retrieved from https://www.marketingstudyguide.com/example-swot-for-apple/

Είμαι η Ειρήνη Παντελαίου, κατάγομαι από την Πάτμο και την Λέρο αγαπάω και τα δυο νησιά το καθένα για διαφορετικούς λόγους, αλλά η Πάτμος είναι σίγουρα ο μεγάλος μου έρωτας, είναι ένας αριστοκρατικός παράδεισος με μοναδικά χαρακτηριστικά.

Σπουδάζω στο ANT1 MediaLab Επικοινωνία και Δημόσιες Σχέσεις και στο μέλλον θελω να δουλέψω σε αυτόν τον τομέα κυρίως στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης που με έκαναν να θελω να ασχοληθώ και με αυτό. Έτσι θα μπορέσω να τους δω μέσω μιας άλλης οπτικής πλευράς καθώς έχω δουλέψει σε αυτούς τα τελευταία χρόνια σε διαφορετικές θέσεις εργασίας.

Leave a Reply