Σημασία έχει η δύναμη, όχι η νίκη..

Απο την Κατερίνα Τσιχλή

Από μικρά παιδιά, ακούμε διαρκώς γύρω μας ή προσπαθούν να μας μάθουν το πώς να κερδίζουμε εδώ, το πώς να είμαστε οι καλύτεροι εκεί, το πόσο απαραίτητο είναι το να βγαίνουμε πάντα νικητές..


Μεγαλώνοντας, ζώντας, μέσα από τις συναναστροφές μας με τους άλλους ανθρώπους, μέσα από τις σχέσεις μας, φιλικές ή επαγγελματικές, διαπιστώνουμε ότι τελικά σημασία δεν έχει να είσαι πάντα ο νικητής αλλά ο δυνατός. Αυτός που, είτε εκπληρώσει το στόχο του είτε όχι, θα ξέρει ότι έχει κερδίσει διότι επιστράτευσε όλες του τις δυνάμεις και έδωσε τον καλύτερό του εαυτό.


Ένα από τα σπουδαιότερα προσόντα που θα έπρεπε να καλλιεργείται στην οικογένεια, στο σχολείο, να το αναζητά και να το επιβραβεύει η κοινωνία, γενικότερα, είναι το χτίσιμο μιας αυτόνομης προσωπικότητας. Ο κόσμος μας έχει ανάγκη από ανθρώπους που δε δημιουργούν ή χρήζουν εξαρτήσεων, που δε χρειάζονται κάθε λογής «δεκανίκια» για να σταθούν στα πόδια τους, να προχωρήσουν μπροστά, να δώσουν τον αγώνα τους ασχέτως έκβασης. Ο δυνατός άνθρωπος είναι αυτός που μιλάει πάντα με την ψυχή του, που δε χρειάζεται να προσποιηθεί, που δεν τον εμποδίζουν κακές προαιρέσεις ή συκοφαντίες να προχωρήσει μπροστά με την αξία του. Δε χρειάζεται να φτάσεις ψηλά για να αποδείξεις την αξία σου. Το να χρησιμοποιείς το μυαλό και να εμπιστεύεσαι το ένστικτό σου είναι, τις περισσότερες φορές, αρκετά για να ξέρεις ότι η δύναμη σου μετράει. Εκείνη η δύναμη που χρειάζεσαι για να θέτεις νέους στόχους, για να κάνεις όνειρα, να κάνεις φίλους, να κρατάς αποστάσεις από ό,τι και όσους σε αναγκάζουν να μην είσαι ο εαυτός σου.


Ο δυνατός άνθρωπος δε θέλει να εξαρτάται από κανέναν ούτε να εξαρτώνται οι άλλοι από αυτόν: όχι από εγωισμό αλλά από αυτάρκεια και αξιοπρέπεια. Είμαι δυνατός σημαίνει αναγνωρίζω τις αδυναμίες μου και προσπαθώ να τις βελτιώσω ή όσο μπορώ, να μην τις αφήνω να αλλοιώνουν τη συμπεριφορά και τις πράξεις μου. Δυνατός δεν είναι ο άτρωτος, είναι αυτός που δεν κλείνει τα μάτια στα ελαττώματα και τις ανασφάλειές του αλλά ούτε και τα προβάλλει στους άλλους ανθρώπους για να τα εξωραΐσει.


Κάθε φορά που θα αποδέχεσαι αλλά και θα υπερβαίνεις τον εαυτό σου με πυξίδες την αγάπη και τη δημιουργία, θα έχεις σίγουρα βγει νικητής. Διότι σημασία δεν έχει τόσο το να θες τη νίκη: αυτό το θέλουν όλοι. Σημασία έχει το να προετοιμάζεσαι σωστά για αυτήν.

Ονομάζομαι Κατερίνα Τσιχλή και χαίρομαι να ανακαλύπτω ή να δημιουργώ το καινούριο: σε μένα και γύρω μου. Κάποτε ήθελα να γίνω δικαστικός αλλά ευτυχώς η ζωή ήξερε καλύτερα και με έκανε αυτό για το οποίο ήρθα σε αυτήν : παιδαγωγό. Αγαπώ να διδάσκω και να διδάσκομαι, να μαγειρεύω, να κολυμπώ (στη θάλασσα και τα βιβλία), να ταξιδεύω (σε αεροπλάνα και στις μουσικές), να γράφω ( σε ημερολόγιο και σε υπολογιστή). Δε μπορώ χωρίς φως, τους ανθρώπους μου, τα σημειωματάρια και λουλούδια στο βάζο. Πιστεύω ότι ο κόσμος μας χρειάζεται πιο πολλούς ανθρώπους με προσωπικότητα και παιδεία. Τα πτυχία (μόνο) δεν κάνουν τον άνθρωπο.

Leave a Reply