Μεταπτυχιακo: Διαβατήριο για δουλειά

Το μεταπτυχιακό ανοίγει τον δρόμο στην αγορά εργασίας. Αυτό καταδεικνύει η έκθεση για την ανώτατη εκπαίδευση που δημοσιοποίησαν αργά χθες το βράδυ το υπουργείο Παιδείας και η αρμόδια εθνική αρχή.

Ενδεικτικά, ο κάτοχος του μεταπτυχιακού τίτλου αυξάνει κατά 11% τις πιθανότητες να βρει δουλειά σε σχέση με εκείνον που έχει προπτυχιακό τίτλο σπουδών. Ακόμα περισσότερο, ο κάτοχος διδακτορικού τίτλου έχει κατά 17% μεγαλύτερες πιθανότητες να βρει δουλειά σε σχέση με τον κάτοχο ενός μόνο πτυχίου. Η Ελλάδα πάντως βρίσκεται στις πρώτες θέσεις του ΟΟΣΑ με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας. Συγκεκριμένα, στην ηλικία 25-39 είναι δεύτερη με ποσοστό 16,8% έναντι 17,9% που καταγράφεται στη Βόρεια Μακεδονία.

 

Η έκθεση, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά από τη νέα Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), καταδεικνύει τα γνωστά προβλήματα των ελληνικών ΑΕΙ. Προκύπτει ενδεικτικά ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά φοιτητών σε σχέση με τον πληθυσμό της. Το 43% των ατόμων 25 με 34 έχει πτυχίο ΑΕΙ, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. είναι 40%. Επιπλέον, στην Ελλάδα παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην αποφοίτηση. Τέλος, η χώρα διαθέτει τη μεγαλύτερη αναλογία φοιτητών ανά διδάσκοντα, απέχοντας από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο κατά 30 μονάδες.

Η ελληνική αναλογία είναι 44,4 και η ευρωπαϊκή 13,2.

source: https://www.kathimerini.gr/

Leave a Reply