Normcore :H έλευση της αντι-μόδας

Μία τεράστια αλλαγή γίνεται όσοναφορά στην μόδα τα τελευταία χρόνια. Η άντι-μόδα κάνει την εμφάνισή της μέσα στον κυκεώνα της ψηφιοποίησης και της εξέλιξης της τεχνολογίας.Μία τεράστια αλλαγή γίνεται όσοναφορά στην μόδα τα τελευταία χρόνια. Η άντι-μόδα κάνει την εμφάνισή της μέσα στον κυκεώνα της ψηφιοποίησης και της εξέλιξης της τεχνολογίας.

Τι σημαίνει η λέξη Normcore, από πού ξεκίνησε ;

Η λέξη αυτή γεννήθηκε από το trendagency που ονομάζεται K-Hole το οποίο δημιούργησε τη λέξη αυτή πέρυσι τον Οκτώβριο .Πέρα όμως από την ορολογία , η αρχική σημασία της έννοιας normcore στηρίζεται στην επιθυμία της ένταξης ενός ατόμου σε μια ομάδα και όχι στο να ξεχωρίσει .

Την έννοια αυτή μπορούμε να την εξετάσουμε ως κίνημα της μόδας (2014) αλλά και ως κοινωνικοπολιτιστική έννοια (2013) . Η ομάδα K-HOLE ισχυρίζεται ότι η έννοια αυτή έχει παρεξηγηθεί από τον τύπο . Ο συνιδρυτής της K-HOLE, EmilySegal είπε χαρακτηριστικά ότι πλέον έχει γίνει πολύ κουραστικό να προσπαθεί ο καθένας να φαίνεται διαφορετικός .

Φαίνεται ότι έχουν αλλάξει τα πράγματα. Αυτή τη στιγμή, εκεί που έλεγες ότι δε θες να είσαι στη μόδα , δε σου αρέσει η μόδα , αυτή τη στιγμή η ίδια η μόδα αυτοαναιρείται .

Γίνεται της μόδας …η αντι-μόδα!

Χαρακτηριστικά που φέρανε την τάση αυτή αποτελούν τα παρακάτω. Η επίδειξη της μόδας του οίκου Chanel πριν μερικά χρόνια η οποία έλαβε μέρος σε ένα super-lux supermarket. Αυτό μάλλον δεν περιμέναμε ποτέ να το δούμε . Μετέφερε μια πολύ διάσημη και πολυτελής επωνυμία σε κάτι το normal σε κάτι το καθημερινό , σαν να απομυθοποιεί την αίγλη της .

Διάσημες όπως οι αδερφές Όλσεν να φοράνε τα Birkenstock και με κάλτσα , κάτι που αν ήταν πριν από κάποια χρόνια μάλλον θα το κοροιδεύαμε. Βλέπαμε τους τουρίστες να φοράνε εκείνα τα πέδιλα και εγώ προσωπικά τα κορόιδευα . Δε θα φανταζόμουν τον εαυτό μου ποτέ να φορέσω τέτοια παπούτσια και δη με κάλτσες !Τα stan smith της adidas έχουν κάνει το γύρο του κόσμου μέσω της διάδοσής τους και της δημοσιοποίησής τους από bloggers, δημοσιογράφους , celebrities.

Ποιά είναι τα στοιχεία που διέπουν την τάση αυτή στην καθημερινότητά μας;

Τα αθλητικά παπούτσια στο look είναι πολύ της (αντι-)μόδας τώρα και έχουν υιοθετηθεί από πολύ κόσμο . Έχει πάρει τέτοια διάσταση η λέξη normcore που ακόμα και η GoogleChrome δημιούργησε ένα theextension NoMore #NORMCORE (όχι άλλο normcore)

Όπως μεταφορικά το θέτει η K-Hole είναι σα να ζεις στη Νέα Υόρκη με πολυτέλεια και να πας να ζήσεις σε ένα χωριό μαζι με όλα τα φολκλορικά στοιχεία.

K-Hole’s diagram of how mass indie and normcore intersectK-Hole and Box 1824

 

Η μοντέρνα ψηφιακή τεχνολογία( Twitter, Facebook, selfie culture) μας επιτρέπει να έχουμε μεγάλη αναγνωρισιμότητα διαμέσω των κοινωνικών δικτύων . Βλέπουμε τον εαυτό μας έξω από τον εαυτό μας , είμαστε σαν celebrities .

Tελικά το Normcore απορρίπτει τη μόδα; Τα ρούχα που αντιστοιχούν στην έννοια αυτή μπορούμε να πούμε πως συμπεριλαμβάνουν τα jeans πάνω απο τη μέση , τα αθλητικά , τα άκομψα παπούτσια , τα παπούτσια τύπου birkenstocks , τα κάπρι παντελόνια και οι backpack bags .

Μιλάμε για μια αλλαγή στη μόδα που οι geeks πλέον στις ταινίες τύπου mean girls γίνονται leaders.

Και η τάση αυτή συνεχίζεται και εξαπλώνεται ραγδαία απο τα μέσα του 2014 μέχρι και τώρα.

Βιβλιογραφία

Hafsa Lodi (2017) Is normcore the new luxury?August 2017 Retrieved from http://www.thenational.ae/lifestyle/fashion/is-normcore-the-new-luxury-1.618672

Richard Benson (2914) Normcore: how a spoof marketing term grew into a fashion phenomenon Retrieved from http://www.theguardian.com/fashion/2014/dec/17/normcore-spoof-marketing-term-fashion-phenomenon

LINDSAY PARKS (2018) What is normcore? Retrieved from  https://www. vocal.media/styled/what-is-normcore

MAX GROBE (2020) What is normcore and and what is now? Retrieved from https://www.highsnobiety.com/p/what-is-normcore/

Leave a Reply