Riccardo Pozzoli – Ο άνθρωπος πίσω απο το Theblondesalad

Δεν ξέρω ποιος τίτλος θα ταίριαζε περισσότερο για τον Ricccardo Pozzoli, ο άνθρωπος πίσω απο την επιτυχία του πιο διάσημου blog theblondesalad; Ο άνθρωπος που έφερε την αλλαγή στα blogs και στις εταιρείες απο τον τομέα της μόδας σε όλους τους τομείς; Ο άνθρωπος που έφερε την αλλαγή στην ψηφιακή εποχή και όχι μόνο απο την πλευρά των bloggers και μετέπειτα influencers αλλά και απο τη μεριά των εταιρειών. Γιατί ο ίδιος ήταν που έδειχνε τους τρόπους του πώς οι εταιρείες μπορούν να συνεργαστούν με τις bloggers/influencers.

Μέσα απο τον τομέα της μόδας άλλαξαν όλοι οι τομείς. Οι εταιρείες άρχισαν να χρησιμοποιούν σιγά σιγά τα κοινωνικά δίκτυα που πριν δε χρησιμοποιούσαν. Τα κοινωνικά δίκτυα χρησιμοποιήθηκαν πρώτα απο τις bloggers το 2008-2009 και πιο μετά. Το instagram χρησιμοποιήθηκε πρώτα απο τις bloggers και μετέπειτα οι εταιρείες άρχισαν να χρησιμοποιούν τα κοινωνικά μέσα ως εικόνα και προώθηση των υπηρεσιών/προϊόντων τους.

Ποιός είναι όμως ο Riccardo Pozzoli;

Ο Ρικάρντο αποφοίτησε απο το Πανεπιστήμιο Bocconi όπου σπούδασε οικονομικά και κατά τη διάρκεια αυτών των τριών ετών προγράμματος συνειδητοποίησε ότι τον ενδιέφερε περισσότερο η εμπορική πλευρά του επιχειρηματικού κόσμου. Στη συνέχεια αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του ξεκινώντας ένα μάστερ στο ίδιο πανεπιστήμιο σχετικά με το μάρκετινγκ. Όλα τα μαθήματα διδάσκονταν στα Αγγλικά. Όπως υποστηρίζει και ο ίδιος σε συνέντευξή του στο U-start.biz :”Ήταν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εμπειρία σε ένα διεγερτικό και διεθνές περιβάλλον όπου έχω την ευκαιρία να διαβάσω διάφορες μελέτες περιπτώσεων, οι περισσότερες από τις οποίες αφορούν τη μόδα. Εδώ συνειδητοποίησα ότι με ενδιέφερε η δυναμική της βιομηχανίας μόδας και πολυτελείας και ότι ήταν ο τομέας στον οποίο ήθελα να εργαστώ.”

Και τώρα προχώράμε να δούμε πού ξεκίνησαν όλα σχετικά με τη δημιουργία της επιχειρηματικής τους ιδέας.

Το φθινόπωρο του 2009 πήγε στο Σικάγο για πρακτική άσκηση και όταν έφτασε εκεί ανακάλυψε οτι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ειδικά τα blogs έπαιζαν σημαντικό ρόλο στις επιχειρήσεις των ΗΠΑ. Έτσι ένα πρωί, κατά τη διάρκεια μιας skype κλήσης με την Chiara Ferragni αποφάσισαν να δημιουργήσουν μαζί το προσωπικό blog της Κιάρας. Η Κιάρα ήδη ήταν παθιασμένη με τη φωτογραφία και τη μόδα, είχε ήδη προφίλ στις τότε πλατφόρμες.

Αγόρασε τη διεύθυνση theblondesalad.com και στις 12 Οκτωβρίου 2009 ξεκίνησε ως blogger. Το 2010 επέστρεψε πίσω στην Ιταλία όπου και τελείωσε το μεταπτυχιακό του και άρχισε να δουλεύει μαζί με την Κιάρα και το blog.

Αυτό που έκανε μετέπειτα ο ίδιος για να φτάσει σιγά σιγά η blondesalad να έχει τέτοια επιτυχία, ήταν να πηγαίνει στις εταιρείες και να τους εξηγεί το πώς μπορούν να συνεργαστούν με το blog. Πώς μπορούν δηλαδή όι εταιρείες και ποιά είναι αυτά που μπορούν να εκμεταλλευτούν και να αποκομίσουν απο τη συνεργασία αυτή. Έβλεπε μπροστά κι αυτό είναι σίγουρο. Και αυτό δεν το έκανε μόνο μέσα στη χώρα του αλλά και διεθνώς. Οι εταιρείες τότε δεν ήξεραν (καλά ούτε και τώρα πολλές απο αυτές) και δεν ξέρουν πώς μπορούν να συνεργαστούν με bloggers και influencers. Μόνο γνωρίζουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να συνεργασούν με διασημότητες παντός είδους. Ο Pozzoli ήταν ο πρώτος που έκανε ένα blog επιχειρήση, ”δίδαξε” στις εταιρείες πώς μπορούν να συνεργαστούν με bloggers. Toυς εξήγησε συγκεκριμένα ότι χρειάζονται ανθρώπους της διπλανής πόρτας οι οποίοι θα μοιράζονταν τις εμπειρίες τους μέσω των κοινωνικών δικτύων τους και μέσω των blogs τους.

Θα μου πείτε έμεινε μόνο στην Κιάρα; Όχι! Μέσα απο την παρέα τους, που έγιναν ομάδα, δημιούργησαν πολλοί blogs και έκανε monetize που λέμε και τα άλλα blogs. Δημιούργησε μια ομάδα την tbs crew η οποία εκτός απο τις εργασίες του blog ήταν και agency! Έτσι ξεκίνησαν και έγινε η επιτυχία που γνωρίζουμε.

Η πρώτη συνεργασία τους ήταν με την εταιρεία Yamamay που μπορείτε να δείτε το βίντεο και κάποιες απο τις υπόλοιπες.

(Σε αυτό το ποστ θα μιλήσουμε για το Ρικάρντο χωρίς να απαξιώσουμε την προσφορά της Κιάρας. Για αυτό δεν μιλάμε για την Κιάρα. Η Κιάρα έχει αποδείξει στο δικό της κομμάτι πλέον τα ταλέντα της και την πρόοδό της.)

Έπειτα άνοιξαν και το e-commerce κομμάτι με το eshop που έφτιαξαν, με τα παπούτσια και αυτό άρχισε να παίρνει διαστάσεις καθώς οι διαφημίσεις και τα βίντεο που δημιουργούσαν ήταν πραγματικά ευφάνταστα και κάτι διαφορετικό. Δεν ήταν τόσο στημένα, είχαν ζωή, είχαν πάθος.

Μετά το χωρισμό του με την Κιάρα παρέμεινε για κάποιο καιρό πίσω απο την TBS Crew μέχρι να αποχωρήσει πλήρως. Τώρα ο Ρικάρντο είναι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας με πολλές start ups και consultant-σύμβουλος δηλαδή που βοηθάει υποσχόμενα πρότζεκτς και start ups να φτάσουν στην επιτυχία.

Αυτό που υποστηρίζει ο ίδιος και έχει δηλώσει σε πρόσφατες συνεντεύξεις του είναι το παρακάτω. Παλαιότερα η δημοφιλία μιας influencer-blogger στηριζόταν σε αρθμούς και likes στο instagram. Τώρα αυτό έχει τελειώσει. Το παγκόσμιο μάρκετ έχει ωριμάσει πια. Οι χρήστες επιθυμούν την ποιοτική ψυχαγωγία και τα ποιοτικά μηνύματα απο τους followers και τους αριθμούς. Ο κόσμος επιθυμεί πλέον είναι η αλληλεπίδραση. Ακολουθούν influencers που δημιουργούν όμορφα και ευφάνταστα storytelling και είναι αυθεντικοί.

Για να αρχίσει κάποιος τώρα είναι αρκετά δύσκολο όπως ο ίδιος υποστηρίζει. Πρέπει να έχει κάτι να δώσει, όχι μόνο φωτογραφίες.

Συνεργάζεται με το επιτυχημένο startup Depop. Ο ιδιοκτήτης του Depop είναι φίλος του Ρικάρντο και πλέον συνεργάζεται ως σύμβουλος όπως και σε πολλά άλλα πρότζεκτς. Εάν δείτε στην ιστοσελίδα του τα βίντεο και τις συνεργασίες με την τωρινή γυναίκα του πλέον, μοιάζουν στο σκεπτικό με αυτά που έκανε με την Κιάρα, σε διαφορετική κατάσταση βέβαια. Γιατί και ο ίδιος πλέον είναι ένας influencer.

Επίσης ασχολείται με διάφορα πρότζεκτς που το καθένα απο αυτά έχει μια ξεχωριστή νότα όπως η συνεργασία του με την conde nast academy, όπου διδάσκει κάποια μαθήματα σχετικά με την επιχειρηματικότητα και τα κοινωνικά δίκτυα. Κάνει podcasts, γράφει βιβλία, επενδύει σε διάφορες start ups και γενικά δημιουργεί.

Σίγουρα διανύουμε δύσκολους καιρούς όπου δεν ξέρεις τι πλέον θα γίνει παγκόσμια την επόμενη μέρα. Παρόλα αυτά, ελπίζουμε και οι εταιρείες στην Ελλάδα σε όλους τους τομείς όχι μόνο στη μόδα να συνειδητοποιήσουν οτι ένας που είναι blogger/influecer μπορεί να αποδειχτεί μεγάλο χαρτί για να δουλέψει ως pr/social media manager στην εταιρεία διότι θα προωθεί πρώτα όλα και στα δικά του μέσα.

Η κάθε εταιρεία μπορεί να μην απασχολεί full time αλλά part time bloggers/influencers για τα κοινωνικά τους δίκτυα όποτε αυτό θα οδηγήσει σίγουρα σε επιτυχία. Και η εταιρεία που θα κάνει την αρχή, θα αποτελέσει καινοτομία.

Επιπρόσθετα, ένα ακόμα που θέλω να προσθέσω σε αυτό το μακροσκελές δημοσιογραφικο-ερευνητικό άρθρο είναι οτι ακούω πολλές εταιρείες που δεν βρίσκονται στον τομέα της μόδας να σκέφτονται πως μπορεί ένας που έχει δουλέψει ως social media manager ή pr ή κάτι ανάλογο σχεδόν μόνο στον τομέα της μόδας, ή του προσωπικού blog μπορεί να το κάνει και σε άλλους τομείς. Μα απο κεί ξεκινούν όλα. Έτσι ξεκίνησαν οι ίδιες οι εταιρείες να χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα.

Ο Ρικάρντο με την Κιάρα συνεργάστηκαν με αυτοκινητοβιομηχανίες, με οικιακά είδη, με εταιρείες ειδών τροφίμων, με ό,τιδήποτε έχει να κάνει με την καθημερινή ζωή μας.

Για αυτό και το blog της Κιάρας με τον Ρικάρντο έγινε αντικείμενο έρευνας στη σχολή του Χάρβαρντ με τον ίδιο να ομιλεί για το πρότζεκτ αυτό και να συμβουλεύει τους φοιτητές της σχολής.

https://www.hbs.edu/faculty/Pages/item.aspx?num=48520

https://www.tribedynamics.com/blog/earned-podcast-ep12-riccardo-pozzoli-the-blonde-salad-chiara-ferragni

How Do You Start From Scratch After A Success Or Failure?

http://www.riccardopozzoli.com

http://www.ceotodaymagazine.com

Leave a Reply