SOCIAL MEDIA: Who Rules the World

Οι περισσότεροι απο εμάς όταν σηκωνόμαστε το πρωί ένα απο τα πρώτα πράγματα που κάνουμε είναι να ανοίξουμε το κινητό μας. Πραγματικά λόγω της δουλειάς αυτό γίνεται χωρίς να το καταλάβω. Δεν ξέρω για εσάς αλλά έτσι δυστυχώς έχουμε γίνει.

To 2002 σύμφωνα με το Pew Research Center , το 61% ενημερωνόταν απο τα παραδοσιακά μέσα, απο τις εφημερίδες. Συγκρίνοντάς το με σήμερα που η πλειονότητα λαμβάνει και ενημερώνεται μέσω τυ διαδικτύου. Eπίσης στον επαγγελματικό χώρο, οι εταιρείες πριν την έλευση των κοινωνικών δικτύων λειτουργούσαν πολύ διαφορετικά στηρίζοντας τις τακτικές τους στα παραδοσιακά μέσα όπως εφημερίδες, περιοδικά και τηλεόραση. Το 2019 93 δις δολλάρια ξοδεύτηκαν περίπου σε διαφημίσεις στα social media. Ένας τεράστιος αριθμός και βέβαια δε σταμάτάει.

Όταν λοιπόν κάνω scrolling στα σοσιαλ, έχω προσέξειοτι το κάθε app παρέχει το περιεχόμενο με το δικό του τρόπο. Και εδώ κολλάει η φράση το μέσο είναι το μήνυμα. Και όσοι έχουν παρακολουθήσει τα courses και ειδικά το PR PLAN COURSE, ξέρουν για ποιό πράγμα μιλάω. Δεν είναι το μήνυμα το μέσο αλλά το μέσο είναι το μήνυμα. Το μήνυμα διαμορώνεται γύρω απο το μέσο που διοχετεύεται.

Με τα social media να κυριαρχούν πλέον είναι σημαντικό στους pr practitioners να καταλάβουν, να μάθουν ποιές είναι οι συγκεκριμένες πλατφόρμες που πρέπει να επιλέγουν για να διοχετεύουν περιεχόμενο.

Πάμε να κάνουμε μια γενική περιγραφή των πιο διάσημων μέσων και των στοιχείων του.

Facebook: The King

Το Facebook αποτελεί τη μεγαλύτερη πλατφόρμα κοινωνικού δικτύου με πάνω απο 2.8 δισ. ενεργούς χρήστες. Απο την ίδρυσή του το 2004 που εξυπηρετούσε μια φοιτητική λύση και επικοινωνία μέχρι σήμερα που έχει γίνει το σημείο αναφοράς και επικοινωνίας εκατομμυρίων και δις. ανθρώπων. Μαζί με τα facebook pages και το facebook ad campaigns(business manager), commerce manager κτλ, το facebook έχει γίνει η βάση της διαφήμισης και του μάρκετινγκ. Μετά την αγορά και την ενσωμάτωση του instagram, έχει αλλάξει πολλά και προχώρησε πιο πέρα στις επαγγελματικές δυνατότητες.

Instagram: The Queen

Το instagram αποτελεί τη βασίλισσα των κοινωνικών δικτύων θα λέγαμε. Αποτελεί την πλατφόρμα δημοσίευσης φωτογραφιών κυρίως γιατί έτσι ξεκίνησε και πλέον παρέχει αρκετές δυνατότητες όπως stories, reels, story highlights και την ενσωμάτωση καταστήματος και προϊόντων. Όλες αυτές οι δυναότητες έχουν κεντρίσει τις influencers και τα brands να τα χρησιμοποιούν περισσότερο καθώς σου δίνει και τις δυνατότητες instagram business /creator account.

Twitter: Keep it casual

Το twitter είναι περισσότερο γνωστό ως πολιτικο-κοινωνικό δίκτυο με οργανικό περιεχόμενο. Έχει ένα character limit και βασίζεται στα hashtags. Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν το twitter για να ενημερώνονται στα γρήγορα του τι γίνεται στον κόσμο. Το hahstag αποτελεί μια ομάδα και μια σύνδεση των ατόμων. Μπορείς επίσης να κοιτάξεις νέα απο το χώρο του PR στα PR Daily, PRSA and Bulldog Reporter.

TikTok: The new kid in town

Το TikTok αποτελεί μια πλατφόρμα video που έχει πραγματικά κερδίσει το διαδίκτυο.

Δημιουργήθηκε το 2016, όμως οι περισσότεροι και ειδικά στην Ελλάδα το γνωρίσαμε μέσα στην καραντίνα όπου εκεί διαδόθηκε περισσότερο. Η πρωταρχική του λειτουργεία που είχε σχεδιαστεί είναι για να γίνεi dancing app. Παρόλα αυτά πλέον και οι εταιρείες το χρησιμοποιούν για τη διαφήμιση των προϊόντων τους. Τον τελευταίο καιρό παρέχει τη δυνατότητα διαφημίσεων οπότε αυτό θα προσελκύσει περισσότερο τις επιχειρήσεις και θα αυξήσει και την επαγγελματική προοπτική του μέσου.

Το κοινό του TikTok είναι περισσότερο νεανικό αλλά έχει και μεγαλύτερο κοινό που το χρησιμοποιούν. Είναι για ψυχαγωγικό περιεχόμενο κυρίως και έχει εξαπλωθεί και το ενημερωτικό-εκπαιδευτικό περιεχόμενο καθώς πολλοί και εγώ βλέπω να έχω μάθει αρκετά απο το tiktok, είτε αυτά είναι lifstyle tips ή άλλα tips της καθημερινότητάς μας.

Εν τέλει, τα κοινωνικά δίκτυα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Πλέον δεν μιλάμε μόνο για μια εικόνα, γράφεις κάτι και το ποστάρεις. Τώρα, τα κοινωνικά δίκτυα αποτελούν την ευκαιρία να ξεκινήσεις την καριέρα σου, να μπορείς να δημιουργήσεις, να ενημερωθείς. Απο τη μεριά των εταιρειών, οι εταιρείες έχουν στήσει διαφημιστικές τεχνικές για να μπορέσουν να προσελκύσουν τους πελάτες τους και να κλείσουν συνεργασίες. Άρα δεν είναι μόνο βγάζω μια φωτογραφία, γράφω κάτι και το ποστάρω.

Σίγουρα όμως τα μέσα αυτά δίνουν αρκετές δυνατότητες. Εμείς πρέπει να τα αξιοποιήσουμε με το σωστό τρόπο τις λειτουργίες αυτές.

Πηγή φωτογραφιών: unsplash

Βιβλιογραφία

https://wearesocial.com/blog/2020/01/digital-2020-3-8-billion-people-use-social-media

Leave a Reply