Η ψυχολογία της μόδας !

Διέπεται και επηρεάζεται η μόδα απο την ψυχολογία ; Υπάρχουν φορές που ένα ρούχο ανέβασε την αυτοπεποίθησή σας; Σάς εδωσε ενέργεια , σάς έκανε να αισθάνεστε όμορφα; Όλα αυτά καθορίζουν την ψυχολογία μας σε σχέση με τα ρούχα και την εξωτερική μας εμφάνιση.

Ο Ανατόλ Φρανς , Γάλλος μυθιστοριογράφος και κριτικός, χαρακτηριστικά είχε πει οτι αν ήταν δυνατόν να διάλεγε ένα βιβλίο 100 χρόνια μετά το θάνατό του θα διάλεγε ένα περιοδικό μόδας για να μάθει περισσότερα για την κοινωνία.

Διακρίνουμε μια εκκεντρικότητα στην άποψή του όμως δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός οτι η μόδα έχει άρρηκτη σχέση με την ίδια την κοινωνία. Πολλές φορές βλέποντας μια φωτογραφία με ένα συγκεκριμένο ντύσιμο καταλαβαίνουμε στιγμιαία σε ποιά εποχή αναφέρεται. Η μόδα αποτελεί αντανάκλαση της κοινωνίας,μετφέροντας κοινωνικά μηνυματα συγκεκριμένης χρονικής περιόδου.

Ο ρόλος της μόδας έχει διττό χαρακτήρα. Απο τη μια αποτελεί μια πράξη ανάγκης –πρέπει να ντυθούμε για να βγούμε έξω και να καλύψουμε το σώμα μας – και απο την άλλη ενσαρκώνει την ματαιοδοξία και τον καταναλωτισμό. Το ντύσιμό μας, μαρτυρά πολλά στοιχεία όχι μόνο του χαρακτήρα μας αλλά και της συναισθηματικής μας κατάστασης. Τα διαφορετικά στυλ που υπάρχουν όπως grunge , punk , bohemian , hippie έχουν ταυτιστεί με ιδεολογικά κινήματα σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους . Το ντύσιμο δείχνει ποιός είσαι όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε εάν σκεφτούμε συγκεκριμένα επαγγέλματα.

Η εξωτερική εμφάνιση ενός ατόμου δίνει πληροφορίες όπως η καταγωγή του, το επάγγελμά του, η οικονομική του κατάσταση και η κοινωνική του θέση. Το ντύσιμο θεωρείται τρόπος έκφρασης του εαυτού μας. Διαφορετικά θα ντυθούμε σε μια επαγγελματική συνέντευξη και διαφορετικά σε μια βραδυνή έξοδο.

Τα ρούχα, επίσης , λειτουργούν και σαν εργαλεία και χρησιμοποιούνται διαφορετικά από τα δύο φύλα όπως πχ .με το να γίνουν μέσο ερωτικής επικοινωνίας. Υπάρχουν ρούχα τα οποία είναι ικανά να εξάψουν την φαντασία των αντρών (J.K. Flugel, 1930). Σημαντικό αποτελεί το γεγονός οτι η ενδυμασία αποτελεί κώδικα επικοινωνίας των ανθρώπων. Δε σας έχει συμβεί να αισθάνεστε πιο βολικά με αθρώπους που ντύνονται το ίδιο με εσάς και πιο άβολα με ανθρώπους που είναι διαφορετικοι; (Malcom Barnard ,1996). Αυτό συμβαίνει γιατί η ενδυμασία αποκαλύπτει πολλά για το χαρακτήρα. Πολλές φορές διακρίνουμε μια τάση ειδικά στα παιδιά στο σχολείο που προσπαθούν να ντυθούν με κάποιο συγκεκριμένο τρόπο για να είναι πιο αρεστά σε μια συγκεκριμένη παρέα.

Πολλές φορές οι άνθρωποι βασίζονται πάνω στις εναλλαγές του ντυσίματος για να αποκρύψουν την αληθινή τους προσωπικότητα και να υποδυθούν περσόνες στην καθημερινή τους συνδιάλλεξη με άλλους ανθρώπους. Αυτό πάλι δείχνει πολλά για την ψυχολογία τους , ίσως μια άμυνα για να μην πληγωθούν. Υπάρχουν κι άλλοι που φορούν κάθε μέρα μαύρα , που έχουν γρουσούζικα ρούχα , που έχουν τα πιο τυχερά τους ρούχα, που τα ρούχα τους έχουν ταυτιστεί με ωραία ή με άσχημα πράγματα και τα κρατάνε ως ανάμνηση.

Σύμφωνα με διάσημους σχεδιαστές μόδας , η εντύπωση ενός ρούχου κρατάει 5-10 λεπτά !

Τα ρούχα μπορεί να επηρεάσουν την ψυχολογία μας . Εάν παρατηρήσουμε, διαφορετικά θα ντυθούμε όταν είμαστε χαρούμενοι και διαφορετικά όταν αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα ή δεν έχουμε καλή διάθεση.Παρατηρήστε τους ανθρώπους που περπατάνε στο δρόμο , που κάθονται στις καφετέριες, στα εστιατόρια, θα μπορέσετε να ξεκλειδώσετε το χαρακτήρα τους ή να μεταφράσετε τη διάθεσή τους ή ακόμα να βρείτε στοιχεία της κοινωνικής τους κατάστασης;

Θα μπορέσετε να καταλάβετε τί είδους άνθρωποι είναι ; Μερικές φορές φυσικά υπάρχει και η υπερβολή σχετικά με τη μόδα και μπορείς εύκολα να το καταλάβεις με βάση πάλι την εμφάνιση και το είδος των ρούχων.

Η μόδα είναι μόδα , δηλαδή κατι το αποδεκτό απο πολλούς αλλά είναι και ο τρόπος που σκεπτόμαστε. Είμαστε αποδεκτοί εάν σκεπτόμαστε όπως οι άλλοι. Ένας ηθοποιός κάποτε δεν είχε το ρουχο της παράστασης και δεν μπορούσε να επικεντρωθεί στο ρόλο του και να τον υποδηθεί σωστά ! Φανταστείτε λοιπόν πόσο τον επηρέασε.

Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να τους προσέξεις και για αυτό διαλέγουν ένα συγκεκριμένο ντύσιμο και υπάρχουν και άνθρωποι που δε θέλουν να προκαλούν και αυτό φαίνεται. Το θέμα είναι να μην ξεφεύγουμε και να μην κάνουμε υπερβολές σχετικά με το ντύσιμο.

Η απλότητα είναι το κλειδί και για μια όμορφη εμφάνιση αλλά και για την εναρμόνιση του χαρακτήρα μας καθώς δείχνει έναν άνθρωπο μετρημένο που έχει βάλει σε τάξη τη ζωή του.

Συνοψίζοντας , η ενδυμασία αποτελεί ένα είδος κώδικα επικοινωνίας και συμβόλων, μια μορφή τέχνης και μια σιωπηρή γλώσσα που φανερώνει πολλαπλά χαρακτηριστικά για το άτομο και για την κοινωνία γενικότερα.

Ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός όπως και τα ρούχα του . Γιατί δεν είναι τα ρούχα που φοράει αλλά το κλειδί είναι στο πώς τα συνδυάζει . Εκει βασίζεται η ψυχολογία της μόδας . Αυτό μαρτυρά πολλά για το χαρακτήρα του!

Leave a Reply