Βγαίνοντας από το comfort zone μας

Απο την Αιμιλία Κούλη

Μήπως η αφορμή που έψαχνες να δοκιμάσεις νέα πράγματα και να αφήσεις στην άκρη όσα σε κάνουν να νιώθεις ασφάλεια και σταθερότητα είναι η λήξη του λοκντάουν; Δραστηριότητες ανοίγουν, νέες θέσεις εργασίας δημιουργούνται και ίσως όλα όσα έψαχνες είναι εκεί έξω.

Τι είναι όμως το comfort zone ή η ζώνη άνεσης μας; Κάνουμε λόγο λοιπόν για την ψυχολογική ή νοητή κατάσταση, σύμφωνα με την οποία το άτομο αισθάνεται οικεία σε δεδομένο περιβάλλον και το διαχειρίζεται άνετα, με χαμηλά επίπεδα άγχους και έντασης.


Σε όλους αρέσει να κάνουν πράγματα που γνωρίζουν πώς να τα κάνουν και δεν τους δημιουργούν άγχος.

Όμως για να μπορέσει κανείς να αναπτυχθεί είτε επαγγελματικά είτε να διευρύνει τους ορίζοντες του θα πρέπει να κάνει ένα βήμα παραπέρα. Στην προσπάθεια αυτή πρέπει να σεβόμαστε τα προσωπικά μας όρια και να γίνονται μικρές προσπάθειες κάθε φορά. Πιο συγκεκριμένα:

  1. Μην σκέφτεσαι το αν
    Ο ανθρώπινος νους τείνει τις περισσότερες φορές να σκέφτεται την χειρότερή τροπή που μπορούν να πάρουν οι καταστάσεις. Η αμφιβολία για μια κίνηση και η σκέψη της αποτυχίας οδηγεί σε φόβο, πανικό και τελικά σε παραίτηση. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να σκεφτούμε αισιόδοξα και να ρωτήσουμε τον εαυτό μας «και αν τα καταφέρω;». Εξ’ άλλου, αν αποτύχεις σε κάτι θα πάρεις ένα μάθημα για την επόμενη φορά και με το να μην προσπαθείς για κάτι είναι ήττα από μόνο του.
  2. Αποδέξου ότι κάτι σε κάνει να νιώθεις άβολα ή σε φοβίζει
    Η κατανόηση και η αποδοχή για κάτι που μας δυσκολεύει είναι η καλύτερη αρχή που μπορούμε να κάνουμε. Άπαξ και στοχοποιήσουμε αυτό που μας κάνει να νιώθουμε άβολα μπορούμε να το περιορίσουμε και να το ελέγξουμε καλύτερα. Η ερώτηση που πρέπει κάνουμε στον εαυτό μας είναι «Αξίζει να νιώσω άβολα για λίγες στιγμές και να καταφέρω κάτι για εμένα ή να μην μάθω ποτέ κάτι καινούργιο;»
  3. Δοκίμασε κάτι καινούργιο
    Η συνήθεια είναι μια λέξη που συντροφεύει το comfort zone. Για να πάμε πιο μπροστά καλό είναι να δοκιμάζουμε πράγματα τα οποία μας γεμίζουν εμπειρίες και έτσι μπορούμε να σχηματίσουμε άποψη για περισσότερα θέματα. Βάζοντας προκλήσεις στον εαυτό μας, η αυτό-βελτίωση είναι πιο εύκολη. Ξεκινώντας με το πιο απλό, όπως να μιλήσουμε σε ξένο κόσμο για πρώτη φορά ή να πάρουμε κάποιο ρίσκο στον χώρο εργασίας μας το οποίο θα αυξήσει τα επίπεδα άγχους είναι κάποιες από τις προσπάθειες που μπορεί να κάνει κάποιος για να βγει από το comfort zone του. Να θυμόμαστε ότι η αυτοπεποίθηση χτίζεται σιγά σιγά και να μην ωθούμε τον εαυτό μας στα άκρα.

Αιμιλία Κούλη


Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε οικονομικά. Μεγάλη φαν της ειλικρίνειας, του ηλιοβασιλέματος και της φωτογραφίας. Υιοθετεί τις τάσεις της μόδας αλλά πάντα με την δική της προσωπική πινελιά. Τα πάντα μπορούν να επιτευχθούν με ένα φρέντο εσπρέσο σκέτο και την συντροφιά ενός σκύλού. Το μότο της είναι “Be yourself, everyone else is already taken”


Discover more from

Subscribe to get the latest posts to your email.

Leave a Reply