Είσαι σίγουρος ότι έχεις γνώση του τι είναι το PR, το marketing, social media κτλ;

Πολλοί θεωρούν ότι γνωρίζουν, άλλοι τα μπερδεύουν άλλοι νομίζουν ότι δεν τα χρειάζονται καν για την επιχείρησή τους.

Άλλοι εμπιστεύονται μη επαγγελματίες με σκοπό να έχουν διαμορφώσει τη λανθασμένη εικόνα ή να έχουν ”καεί” κατά κάποιο τρόπο και άλλοι ψάχνουν για μαγικά φίλτρα της μιας βραδιάς.

Λοιπόν πάμε να ξεκαθαρίσουμε τι είναι όλα αυτά και γιατί είναι απαραίτητα για μια επιχείρηση εάν σε ενδιαφέρει η επιχείρησή σου ή το personal brand σου. Χωρίς αυτά και με βεβιασμένες κινήσεις μπορεί να έχεις μια επιτυχία μιας περιόδου και στην πρώτη αναταραχή ή στην πρώτη επιτυχία δε θα μπορείς να αντεπεξέλθεις.

PR

To PR δεν είναι μάρκετινγκ! Συνδέονται αλλά δεν είναι τα ίδια. Το PR είναι μια εντελώς παρεξηγημένη έννοια και πολλοί ακόμα και επιστήμονες την μπερδεύουν με το μάρκετινγκ. Δεν είναι μάρκετινγκ. Συνδέεται με κάποιες έννοιες του μάρκετινγκ αλλά ως ένα σημείο. Δεν είναι εκδηλώσεις, δεν είναι γνωριμίες, δεν είναι πόρτα/υποδοχή σε κλαμπ/μπαρ κτλ. Αυτό πλέον πρέπει να σταματήσει γιατί δηλώνει την άγνοια και την αμάθεια των επιχειρηματιών.

PR vs Marketing

Το PR συνδέεται με το μάρκετινγκ όπου υπάρχει η σύνδεση με ρίζα την επιστήμη της επικοινωνίας. Το PR έχει ρίζα την επιστήμη της επικοινωνίας για αυτό διδάσκεται και μαζί με τη δημοσιογραφία. Πάλι άλλο το ένα άλλο το άλλο αλλά οι γνώσεις που πρέπει να έχει ένας PR pro είναι και δημοσιογραφικές. Το marketing έχει ρίζα την επιστήμη της οικονομίας/στατιστικής/διοίκησης επιχειρήσεων. Η βάση του PR είναι το στρατηγικό πλάνο επικοινωνίας. Όμως υπάρχει και το ολοκληρωμένο πλάνο επικοινωνίας μάρκετινγκ όπου συνδέεται το μάρκετινγκ με το PR. Μια άλλη διαφορά του μάρκετινγκ και του PR είναι ότι το PR στηρίζεται στην οργανική στρατηγική διαχείριση όλων των εργαλείων περισσότερο (και των κοινωνικών δικτύων), ενώ το μάρκετιντκ περιέχει το digital marketing/social media marketing δηλαδή τις διαφημίσεις με κάθε μορφή.

Tα social media, influencer marketing, email marketing είναι εργαλεία του μάρκετινγκ και του PR. Χρησιμοποιούνται διαφορετικά απο το μάρκετινγκ και διαφορετικά απο το PR. Είπαμε κάποιος μπορεί να επιλέξει να χρησιμοποιήσει το ολοκληρωμένο πλάνο επικοινωνίας μάρκετινγκ και να επιλέξει να κάνει και οργανική και επι πληρωμή διαχείριση εργαλείων.

Τί λάθος κάνουν οι διαχειριστές κοινωνικών δικτύων;

Οι διαχειριστές κοινωνικών δικτύων, social media managers κτλ κάνουν το εξής λάθος. Διαχειρίζονται τα κοινωνικά δίκτυα μονομερώς χωρίς να γνωρίζουν φυσικά από πλάνο επικοινωνίας και πλάνο μάρκετινγκ. Και αυτό γίνεται γιατί πρώτον οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων δεν έχουν γνώση και επιθυμούν μια γρήγορη διαχείριση. Έτσι ξεκινούν και διαχειρίζονται με βάση τα σοσιαλ και όχι με βάση το πλάνο επικοινωνίας της κάθε επιχείρησης. Δεν μπορεί να διαχειρστείς τα σοσιαλ χωρίς να γνωρίζεις το πλάνο επικοινωνίας ή το ολοκληρωμένο πλάνο επικοινωνίας μάρκετινγκ. Πώς θα τα διαχειρστείς; Πού είναι οι σκοποί, οι στόχοι, η καμπάνια; έχεις δεί τα εταιρικά στοιχεία, έχεις κάνει positioning, benchmarking, ανάλυση κοινού κτλ; Έχεις βρει το μήνυμα της καμπάνιας; Καταλαβαίνετε λοιπόν οτι αυτό πάει κουτουρού…για να χρησιμοποιήσω μια λέξη της αργκώ.

Οι επιχειρηματίες επιθυμούν εδώ και τώρα αποτελέσματα, σου λέει τι να κάνω πλάνο επικοινωνίας να πληρώσω τόσα λέφτά; Και δυστυχώς πολλοί φυσικά επειδή είτε δεν γνωρίζουν από PR/Marketing και έχουν παρακολουθήσει τα σεμινάρια που είναι για το digital marketing που δεν είναι εμπεριστατωμένα με τη σωστή εκπαίδευση για αυτό υπάρχει πλέον αυτή η ημιμάθεια. Στο εξωτερικό είναι τόσο διαδεδομένο το PR περισσότερο από το μάρκετινγκ και υπάρχει και εξειδίκευση ειδικά για το PR και άλλη για το μάρκετινγκ. Σε διαφορετικά πανεπιστήμια.

Γιατί είναι σημαντικά για την επιχείρησή σου;

Το PR και το μάρκετινγκ είναι εξίσου σημαντικά για οποιαδήποτε επιχείρηση/οργανισμό ή personal brand. Χωρίς αυτά δεν έχει λόγο ύπαρξης και αυτό γιατί όσο και καλό να είναι χωρίς το μάρκετινγκ και ειδικά το PR δε θα υπάρχει μέλλον.

Το PR είναι σημαντικό γιατί

  • Αυξάνει την αναγνωρισιμότητα της επιχείρησης οργανισμού/personal brand
  • Αυξάνει τη φήμη
  • Εδραιώνει και δημιουργεί τα εταιρικά στοιχεία κτλ
  • Αποτρέπει κρίσεις και δημιουργεί τη σωστή εικόνα και ταυτότητα
  • Εδραιώνει τις σχέσεις του κοινού με την επιχείρηση. Χτίζει σχέσεις και τις εδραιώνει.
  • Είναι μακροπρόθεσμο και δημιουργεί το branding (apple δε στηρίζεται στο μάρκετινγ, ούτε η Louis Vuitton κτλ…)

Το μάρκετινγκ είναι σημαντικό γιατί

  • Έχει άμεσο στόχο το κέρδος
  • Ανάλυση αγοράς
  • Οικονομικά στοιχεία
  • Διαφήμιση και σωστή στρατηγική
  • Είναι βραχυπρόθεσμο, έχει δηλαδή βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα λόγω της διαφήμισης αλλά η χρήση του είναι μακροπρόθεσμη. πχ πρέπει πάντα να κάνεις διαφημίσεις με ένα budget για να πάρεις τα διπλά πίσω. Απλά τα πράγματα.

Discover more from

Subscribe to get the latest posts to your email.

4 Comments

  1. Ευχαριστούμε πολύ δεν το ήξερα ομολογώ! Συγχαρητήρια για τις γνώσεις που μας παρέχετε!

  2. User Avatar
    Author

    Τί εννοείς ότι τα βγάζω από το μυαλό μου ανώνυμε; Αυτό θα ακούσουμε κιόλας. Φυσικά και υπάρχει βιβλιογραφία. Αυτά είναι τα βασικά ξέρεις, εάν δεν ξέρουμε τα βασικά άστο Αλλά δε θα σε πάω μακριά. Πώς φαίνεται ότι η ημιμάθεια καλύτερα η αμάθεια υπάρχει. Κάνε μια έρευνα στο google να δεις τις διαφορές μεταξύ PR και μάρκετινγκ και μετά πήγαινε και στη βιβλιογραφία.

  3. Τι λες έχεις βιβλιογραφία για αυτά που λες; Άκου είναι διαφορετικά! Τι θα ακουσουμε!

  4. Για αυτό έχουμε γεμίσει γνώστες παντού και δεν ξέρουμε που θα βρούμε κανονικούς επαγγελματίες.

Leave a Reply