Η Nokia προχώρησε σε rebranding μετά από 45 χρόνια

Η Nokia κάνει rebranding μετά από 45 χρόνια και άλλαξε και το λογότυπο της. Αυτή την επωνυμία όσοι είμαστε μεγαλύτεροι την αγαπάμε ιδιαίτερα καθώς τα πρώτα μας κινητά για τους περισσότερους ήταν Nokia.

Για το  rebranding έχουμε μιλήσει, έχουμε διδάξει αρκετές φορές μέσα στο Life In Media, στα σεμινάρια μας και ειδικά στο PR Seminar Masterclass και στο PR plan course.

Επίσης έχουμε αναφερθεί πολλές φορές σε άρθρα μας, σε βίντεο σε όλες τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για τη δύσκολία του rebranding, και πόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει εάν δεν παρθούν τα κατάλληλα μέτρα.

Τί έκανε η Nokia;

Η Nokia ήταν μια εταιρεία τηλεφωνίας η οποία κατασκεύαζε κινητά και έγινε γνωστή μέσα από τα κινητά της δεκαετίας του 2000.

Με το rebranding, επιχειρεί να παρουσιάσει τον εαυτό της ως μια τεχνολογική φίρμα πλέον και όχι ως μια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, και έτσι παρουσιάζεται εκ νέου με αλλαγή του λογότυπου.

Με το προηγούμενο λογότυπο έγινε γνωστή και έχτισε μια αυτοκρατορία. Το προηγούμενο λογότυπο σχεδιάστηκε το 1979 και είχε αυτό το σήμα κατατεθέν που ήταν το βαθύ μπλε χρώμα. Τα χρώματα στο λογότυπο έχουν μεγάλη σημασία και το έχουμε πει ξανά εδώ. Όπως είδατε στην εικόνα του νέου λογότυπου αφαιρέθηκαν κάποια πράγματα στα γράμματα για να δώσουν μια πιο εκσυγχρονισμένη εμφάνιση. Το γράμμα Ο άλλαξε σχήμα έγινε από στρογγυλεμένο τετράγωνο σε κυκλικό σχήμα.

Το rebranding δε σημαίνει μόνο αλλαγή του λογότυπου καθώς σημαίνει για την εταιρεία επαναπροσδιορισμό της στη σύγχρονη πραγματικότητα. Και εκτός από το λογότυπο υπάρχει και συγκεκριμένη εταιρική στρατηγική.

Ουσιαστικά η εταιρεία δε θέλει πλέον να είναι συνδεδεμένη με την κινητή τηλεφωνία οπότε αποφάσισε να κάνει  rebranding. Το θέμα είναι με τι θα ασχοληθεί για να δούμε εάν έχει προοπτικές αυτό το rebranding και ειδικά τη συγκεκριμένη περίοδο που υπάρχουν τόσες άλλες τεχνολογικές εταιρείες και ο περισσότερος κόσμος έχει προσδιορίσει μετά από τόσα χρόνια το όνομα της με την κινητή τηλεφωνία. Δεν ξέρω πόσο εφικτό πλέον είναι αυτό γιατί δεν είναι μια εταιρεία με 5 χρόνια παρουσίας και μια επιτυχία. Είναι μια εταιρεία που ουσιαστικά ήταν πολλά χρόνια στην τεχνολογία αλλά δεν μπόρεσε μετέπειτα να εξελιχθεί.

Γιατί το κοινό πρέπει και να την ξαναθυμηθεί αλλά και να την επαναπροσδιορίσει ως άλλη εταιρεία πλέον που κάνει κάτι άλλο. Πολύ δύσκολο. Όμως εάν έπρεπε να συνεχίσει έπρεπε να κάνει κάτι δραστικό, μια επικοινωνιακή καμπάνια, ένα προϊόν που θα έφερνε την εταιρεία σιγά σιγά σε κάποια πορεία, με σύγχρονες στρατηγικές επικοινωνίας, με influencer marketing, στους νέους περισσότερο και να κάνει συνεργασίες με παρόχους κινητής τηλεφωνίας.

Στην περίπτωση της Nokia αυτή τη στιγμή είναι όλα δύσκολα. Και αυτό που κάνει αυτή τη στιγμή. Η γνώμη μου ήταν να διατηρήσει το παλιό της λογότυπο, εκείνο που ήξερε ο περισσότερος κόσμος και σε αυτό που ήταν γνωστή και να αρχίσει να κάνει ένα πλάνο επικοινωνίας αποτελεσματικό με συγκεκριμένους στόχους και κοινό. Γιατί φανταστείτε το κοινό της Νόκια πριν από κάποια χρόνια ποιο ήταν και τώρα όλοι εκείνοι είναι από 30-60. Άρα εάν προσδιορίσει τους νέους πλέον πρέπει να κάνει κάτι δραστικό επικοινωνιακό όχι μάρκετινγκ. Μόνο αυτό θα τη σώσει.

Σύμφωνα με φήμες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, η εταιρεία θα συνεχίσει το λογότυπο της σε δράσεις που έκανε παλαιότερα και το νέο λιγότερο θα το χρησιμοποιήσει στις νέες της ενέργειες. Αυτό όμως είναι κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί.


Discover more from

Subscribe to get the latest posts to your email.

Leave a Reply