Οι δημόσιες σχέσεις δεν είναι μάρκετινγκ

Χρόνια ολόκληρα παρεξηγείται η τέχνη αλλά και η επιστήμη των δημοσίων σχέσεων.

Πολλά έχουν ειπωθεί για τις δημόσιες σχέσεις από πολλούς. Τη σημασία των δημοσίων σχέσεων ακόμα δεν την αναγνωρίζουν και δεν την γνωρίζουν πολλοί.

Ο περισσότερος κόσμος όταν λέει δημόσιες σχέσεις εννοεί ακόμα πόρτα σε μπαρ, κλαμπ ή γνωριμίες, ή είμαι μόνο επικοινωνιακός ή πηγαίνω σε πάρτυ-εκδηλώσεις ή ό,τι άλλο έχει ειπωθεί κατά καιρούς. Το χειρότερο που έχει ειπωθεί είναι η ταύτιση με το μάρκετινγκ.

Οι δημόσιες σχέσεις δεν είναι μάρκετινγκ. Δεν ταυτίζονται οι δημόσιες σχέσεις με το μάρκετινγκ και δεν είναι ταυτόσημες έννοιες.

Αυτό προσπαθούμε να αναδείξουμε μέσα από την ύπαρξη του LIFE IN MEDIA. Να αναδείξουμε τη σημασία των δημοσίων σχέσεων για τις επιχειρήσεις, τα personal brands, τους οργανισμούς κτλ. Και να προσδώσουμε την ακαδημαική-επιστημονική γνώση και μόρφωση για ιδιώτες-επαγγελματίες-επιχειρήσεις.

Οι δημόσιες σχέσεις έχουν να κάνουν με την ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, είναι επικοινωνία. Άρα χρειάζεται να έχει σπουδάσει κάποιος Επικοινωνία για να μπορεί να είναι επικοινωνιολόγος. Γιατί η επικοινωνία στην επιχείρηση, στο brand όποιο κι αν είναι αυτό είτε personal brand είτε επιχείρηση χωρίζεται σε εξωτερική επικοινωνία και εσωτερική επικοινωνία.

Οι δημόσιες σχέσεις έχουν κάποιους σκοπούς που είναι

-Η αύξηση της αναγνωρισιμότητας μιας επιχείρησης, ενός personal brand, ενός οργανισμου κτλ.

-Η δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης με τα target audiences, stakeholders αλλά και με τα δυνητικά κοινά

-Η δημιουργία ενός σωστού και αποτελεσματικού πλάνου κρίσης για όλες τις πιθανές κρίσεις.

Προσοχή σε αυτούς που προσφέρουν ημιμάθεια. Και λέω προσοχή γιατί πολλοί τα μπλέκουν. Όπως ο επικοινωνιολόγος είναι γνώστης των αρχών του μάρκετινγκ αλλά δεν είναι γνώστης των οικονομικών και άλλων προχωρημένων σταδίων του μάρκετινγκ έτσι και ο μάρκετερ δεν μπορεί να αντιληφθεί πλήρως τον επικοινωνιολόγο. Ο επικοινωνιολόγος μπορεί να γνωρίζει από όλα τα εργαλεία ή διαφημίσεις αλλά ο μάρκετερ (εκείνος που έχει σπουδάσει μάρκετινγκ ή πρώτο πτυχίο οικονομικά/διοίκηση επιχειρήσεων και έπειτα μεταπτυχιακό στο μάρκετινγκ).Προσοχή λοιπόν μεγάλη σε αυτό το διαχωρισμό. Στο εξωτερικό υπάρχουν διαφορετικά τμήματα για μάρκετινγκ και δημόσιες σχέσεις.

Ο τρόπος λοιπόν που αντιλαμβάνονται όλα τα εργαλεία όπως τα κοινωνικά δίκτυα ο επικοινωνιολόγος και ο μάρκετερ είναι διαφορετικός. Ο επικοινωνιολόγος αντιλαμβάνεται τα κοινωνικά δίκτυα αλλά και όλα τα εργαλεία ως εργαλεία και μέσα επικοινωνίας. Ο μάρκετερ αντιλαμβάνεται τα εργαλεία ως μέσα διαφήμισης, πώλησης κτλ. Το digital marketing είναι κομμάτι του μάρκετινγκ και όχι των Δήμοσίων Σχέσεων. Όποιος εξειδικεύεται σε μια ειδικότητα, εξειδικεύεται σε αυτήν.

Επίσης, αυτό που είναι ίδιο και στα δυο και στο μάρκετινγκ και στις δημόσιες σχέσεις είναι ότι τα κοινωνικά δίκτυα δε γίνονται μονομερώς. Δηλαδή δεν μπορεί κάποιος να διαχειρίζεται τα κοινωνικά δίκτυα χωρίς να έχουν βάση ένα πλάνο επικοινωνίας ή ένα ολοκληρωμένο πλάνο επικοινωνίας μάρκετινγκ. Που σημαίνει ότι η στρατηγική των κοινωνικών δικτύων αποτελεί υποστρατηγική μέσα σε ένα στρατηγικό πλάνο επικοινωνίας ή ένα ολοκληρωμένο πλάνο επικοινωνίας μάρκετινγκ. Αυτό που γίνεται εδώ και χρόνια και πολλοί μονομερώς προσφέρουν αυτές τις υπηρεσίες χωρίς γνώσεις δημοσίων σχέσεων ή μάρκετινγκ είναι λάθος. Το ίδιο γίνεται και στα άλλα εργαλεία όπως email marketing, influencer marketing κτλ. Ιδανικά ο επαγγελματίας των κοινωνικών δικτύων πρέπει να έχει πτυχίο και μετπατυχιακό εδειδίκευσης σε μια απο τις δυο επιστήμες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν οι πολλές δυσάρεστες καταστάσεις που γίνονται.

Το να γίνει ένα πλάνο επικοινωνίας δεν είναι διόλου εύκολο το ίδιο και ένα πλάνο κρίσης. Μπορεί όμως κάποιος να αποκτήσει μια πρώτη γεύση φθηνότερα από το να απευθυνθεί σε ένα agency ή σε έναν επαγγελματία με το επιμορφωτικό πρόγραμμα ασύγχρονης εκπαίδευσης που διαθέτουμε.

Ta personal brands

Τώρα που υπάρχουν και τα personal brands στο προσκήνιο και αναζητούν τους δικούς τους διαχειριστές, χωρίς ούτε και αυτοί να ξέρουν τι σημαίνει μάρκετινγκ ή δημόσιες σχέσεις και προσπαθούν στο εύκολο κέρδος ή στην εύκολη δημοσιότητα, υπάρχουν όλο και περισσότερα προβλήματα.

Τα personal brands δηλαδή οι προσωπικές επωνυμίες, ο καθένας μας που επιθυμεί να διαμορφώσει αυτό που κάνει και να το προχωρήσει προσλαμβάνει ανθρώπους που τους βλέπει από τα κοινωνικά δίκτυα επειδή έχουν 100000 ή περισσότερους ακόλουθους. Αυτό δεν είναι δείγμα επιτυχίας. Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Οι καθηγητές Πανεπιστημίου δεν έχουν τόσους ακόλουθους, και μάλιστα έχουν πάρα πολλές γνώσεις, εμπειρία.

To θέμα των επαγγελματικών σεμιναρίων

Το άλλο ζήτημα είναι τα επιμορφωτικά σεμινάρια. Τα επαγγελματικά σεμινάρια δε σου προσδίδουν τίποτα από μια πιστοποίηση η οποία στην ουσία αποτελεί μια ένδειξη για τον επαγγελματικό τομέα-τον ιδιωτικό τομέα που είναι στη δικαιοδοσία των εργοδοτών εάν θα τη μετρήσουν. Τα σεμινάρια που γίνονται από δημόσια πανεπιστήμια που έχουν το κύρος και κάποια από αυτά μοριοδοτούνται κιόλας σε όσους ενδιαφέρονται για το δημόσιο ή εργάζονται σε αυτό (καθώς πολλές θέσεις ζητάνε πιστοποιήσεις σεμιναριακές) δεν έχουν καμία σχέση με τα επαγγελματικά σεμινάρια που θα πάρετε από το Life In Media ή απο όπου αλλού.

Το Life In Media

Η διαφορά του Life In Media είναι οτι η εκπαιδεύτρια, ιδρύτρια του Life In Media είναι ήδη διδάσκουσα σε Elearning Δημοσίων Πανεπιστημίων και υποψήφια διδάκτωρ γεγονός που την κάνει να ξεχωρίζει απο τα άλλα επαγγελματικά σεμινάρια. Η επόμενη διαφορά είναι οτι το Life In Media έχει επιστημονικό σκοπό και βάση. Και αποτελεί κομμάτι της ακαδημαικής υπόστασης της διδάσκουσας.

Όσο για τη βιβλιογραφία υπάρχουν αρκετές βιβλιογραφικές μελέτες για όλα αυτά. Μπορείτε να κάνετε τη δική σας έρευνα στο google scholars και σε όλα τα επιστημονικά journals.

Για όλα αυτά και για περισσότερα ακόμα θα μιλήσουμε στην ημερίδα, την πρώτη ημερίδα του Life In Media στις 15 Ιουνίου


Discover more from

Subscribe to get the latest posts to your email.

Leave a Reply