Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις: Tips επιτυχίας

Αρκετές είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που υπάρχουν στην Ελλάδα και λόγω των συνθηκών που υπάρχουν δυστυχώς αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα.

Μερικές δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες κυρίως με την ψηφιοποίηση των καταστημάτων τους και με την μετατροπή των υπηρεσιών τους στο διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα.

Πώς λοιπόν μπορούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να κάνουν εύκολα αυτή τη μετάβαση και με ποιούς τρόπους.

Πρώτα απο όλα πρέπει να κατανοήσει η εταιρεία οτι χρειάζεται νέες μεθόδους και να προσπαθήσει να βρει κάποιον να συνεργαστεί έστω και part time για διαχείριση των μέσων δικτύωσης για αρθρογραφία και ό,τι άλλο χρειάζεται για την καλύτερη εικόνα της εταιρείας. Η συνεργασία με τις διαφημιστικές για τις μικρομεσαίες εππιχειρήσεις είναι άπιαστη οικονομικά και δε θα το συνιστούσα καθώς και ένας άνθρωπος που γνωρίζει τη δουλειά μπορεί να την κάνει χωρίς πολλά χρήματα.

Κατανοώντας τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρει η κάθε εταιρεία καθώς και το κοινό στο οποίο απευθύνεται πρέπει να ορίσει τους στόχους μακροχρόνιους και βραχυπρόθεσμους με βάση της SMART στρατηγικής. Η στρατηγική SMART μεταφράζεται σε στόχους συγκεκριμένους (specific), μετρήσιμους (measurable), εφικτούς (attainable), σχετικούς (relevant) και χρονικά προσδιορισμένους (time-based).

Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει μια μικρή επιχείρηση είναι τα κοινωνικά της δίκτυα και η διαχείρισή τους. Πώς ξεκινάς απο το μηδέν. Απο το μηδέν δεν μπορείς να ανέβεις στους χιλιάδες followers και δεν είναι και το ζητούμενο αυτό. Ξεκινάς με το περιβάλλον σου. Εκεί είναι η λύση. Ξεκινάς με φίλους, συγγενείς και γνωστούς και μετέπειτα προχωράς και πιο πέρα. Μέχρι να προχωρήσεις και πιο πέρα θα έχεις ήδη ένα ικανοποιητικό αριθμό κοινού στα κοινωνικά σου δίκτυα.

Μετά μπορείς να ξεκινήσεις τις διαφημίσεις. Αλλά προσοχή, αφού έχεις κάποιο κοινό. Μην πας και κανεις διαφήμιση απο την αρχή γιατί αυτοί θα είναι παγωμένοι χρήστες. Δηλαδή δε θα είναι πελάτες.

Εάν δεν έχεις καθόλου την όρεξη να στείλεις σε κανέναν φίλο και συγγενή (γιατί και αυτό είναι λογικό) και δε θέλεις να ξέρει κανείς τι κάνεις, τότε προσπαθείς μέσω άλλων τρόπων όπως αναγκαστικά και διαφημίσεων για να δημιουργήσεις το κοινό σου.

Το πρώτο βήμα σε αυτή την περίπτωση είναι να απευθυνθείς στους ήδη υπάρχοντες πελάτες. Εάν τώρα ανοίγεις πρώτη φορά εκεί είναι λίγο δύσκολα τα πράγματα καθώς εάν δε θέλεις τίποτα απο τα παραπάνω πρέπει να δεις άλλες μεθόδους που είναι μέσα και η διαφήμιση.

Στη συνέχεια τί κάνεις; Δημιουργείς μια ιστοσελίδα, ένα blog, ένα eshop που μέσα θα έχεις ενσωματώσει και ένα blog για να μπορέσεις να δώσεις περιεχόμενο! Το περιεχόμενο μπορεί να είναι ποικίλο. Είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος να μεταφέρεις τα προϊόντα σου στους δυνητικούς σου πελάτες.

Το blog αποτελεί μια μορφή περιεχομένου που κεντρίζει τους αναγνώστες απο το να έχεις στεγνά παρουσιάσει τα προϊόντα σου. Ειδικά εάν πουλάς ρούχα ή παπούτσια ακόμα και τεχνολογικό περιεχόμενο(τεχολογικά προϊόντα) είναι απο τα πιο βοηθητικά εργαλεία.

Τα κοινωνικά δίκτυα αποτελούν την εικόνα όλων των επιχειρήσεων. Καθώς απο εκεί θα σε βρει ο πελάτης και όχι μόνο. Έτσι θα αυξήσεις και τη δημοφιλία σου, την αναγνωρισιμότητά σου. Έτσι θα μεταφέρεις την ταυτότητά σου και τις αξίες σου ως επιχείρηση.

Απο την εμπειρία μας καλό θα είναι να υπάρχει κάποιος freelancer που θα διαχειρίζεται τα κοινωνικά δίκτυα καθώς είναι πιο εύκολο και πιο οικονομικό. Είναι δύσκολο κάποιος να τα αναλάβει όλα απο την αρχή καθώς θα πρέπει να πληρώνεται περισσότερο χωρίς ακόμα να έχουν μπει οι κατάλληλες βάσεις ειδικά εάν η επιχείρηση είναι μικρή και δεν έχει ακόμα κοινωνικά δίκτυα ή eshop ή ό,τιδήποτε άλλο.

E-mail

Ένα χρήσιμο εργαλείο είναι τα emails. Τα emails αποτελούν εύκολη πρόσβαση σε πελάτες και προωθούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες εύκολα και γρήγορα. Αυτό όμως δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως ο μόνος τρόπος διότι είναι απρόσωπο. Οι ενημερώσεις, τα newsletters, πρωθητικά δελτία, αναμενόμενες εκπτώσεις είναι κάποια απο αυτά που μπορείς να προσθέσεις στα emails.

Μια σωστή επιχείρηση λοιπόν ειδικά μικρή πρέπει να δημιουργήσει δικτύωση. Πολλές φορές να κάνει και ένα rebranding ειδικά εάν είναι παραδοσιακή. Πρέπει να εξελιχθεί. Προσοχή όμως, την ποιότητά της, την ποιότητα των προϊόντων την κρατάει και την εξελίσσει.

Εάν είστε μικρή επιχείρηση ή είστε αναγνώστης και έχετε απορία ή θέλετε κάποια βοήθεια/ερώτηση μπορείτε να μας στείλετε στο info@lifeinmediamagazine.com και θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε δωρεάν.

Leave a Reply