Από την πραγματική ζωή στα φίλτρα του Instagram

Τα τελευταία χρόνια είναι γεγονός πως παρατηρείται εντυπωσιακή ανάπτυξη στον κλάδο των social media και ειδικά της εφαρμογής του instagram, με τους χρήστες όλων των ηλικιών να αυξάνονται ανά εκατοντάδες καθημερινά. Τι είναι αυτό όμως που τραβάει τον κόσμο σε αυτή την πλατφόρμα;

Η δημοσιοποίηση εικόνων και βίντεο ατόμων που σου αρέσει να παρακολουθείς και σε εμπνέουν λοιπόν. Και κάπου σε αυτό το σημείο έρχονται τα «φίλτρα του instagram». Η ανάγκη που έχει δημιουργηθεί στους χρήστες για την προβολή του «τέλειου εαυτού» τους προκαλεί προβλήματα στην κανονική τους ζωή. Αντί λοιπόν να παίρνουμε ιδέες για δημιουργία περιεχομένου, καταλήξαμε να αντιγράφουμε και να προσποιούμαστε κάτι δεν είμαστε.

Τα πρότυπα για γυναίκες και άντρες που άρχισαν να παίρνουν μεγάλη δημοσιότητα, προώθησαν το «ιδανικό» σώμα και πρόσωπο χωρίς σημάδια, παραπάνω κιλά, ραγάδες, τρίχες και οτιδήποτε άλλο φυσιολογικό καιγέμισαν την πλατφόρμα με ψεύτικές εικόνες. Παρατηρείται λοιπόν, χρήστες και των δύο φύλων που εξαιτίας του bodyshaming προσέχουν σε υπερβολικό βαθμό πως θα φανεί το σώμα τους στα μάτια των ακολούθων τους. Σειρά παίρνουν οι φωτογραφίες προσώπου που δέχονται τόση επεξεργασία για να προβληθεί τελικά το «τέλειο» αποτέλεσμα..μεγάλα μάτια και χείλη, αψεγάδιαστο δέρμα, πυκνά μαλλιά και μούσια και έντονα ζυγωματικά είναι μερικά από εκείνα που πλέον οι περισσότεροι προσπαθούν να επιτύχουν με την χρήση φίλτρων.


Σε τέτοιου είδους πλατφόρμες, ο σκοπός είναι ο κάθε ένας να προβάλει τον εαυτό του έτσι όπως ακριβώς είναι και όχι η δημιουργία ανασφάλειας για την εικόνα, το σώμα μας αλλά και εμάς τους ίδιους σαν προσωπικότητες. Στην πλειοψηφία δεν αρέσει να παρομοιάζεται με άλλους, το διαφορετικό είναι αυτό που κάνει την διαφορά. Για αυτό λοιπόν, η επόμενη φωτογραφία που θα ανεβάσουμε στο instagram ας απεικονίζει τον εαυτό μας όπως θέλουμε να τον βλέπουμε εμείς και όχι όπως θέλουμε να μας βλέπουν οι άλλοι.

Να είμαστε περήφανοι για τις «ατέλειες» και οτιδήποτε «διαφορετικό» έχουμε πάνω μας, γιατί αυτά μας έκαναν αυτό που είμαστε σήμερα. Να τα προβάλουμε με θάρρος και αυτοπεποίθηση γιατί δεν είμαστε οι μοναδικοί που τα έχουμε. Εν τέλει, είναι χειρότερο να μην αναγνωρίσουμε κάποιον στην πραγματική ζωή από ότι τον έχουμε δει στα social media, παρά να μην αρέσει η φωτογραφία μας σε μερικά άτομα.

Ακολουθούν μερικά hashtags που μπορείτε να ακολουθήσετε το instagram σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα: #filterdrop #bodypositivity #nofilterchallenge #realskin #stopbodyshaming

Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε οικονομικά. Μεγάλη φαν της ειλικρίνειας, του ηλιοβασιλέματος και της φωτογραφίας. Υιοθετεί τις τάσεις της μόδας αλλά πάντα με την δική της προσωπική πινελιά.  Τα πάντα μπορούν να επιτευχθούν με ένα φρέντο εσπρέσο σκέτο και την συντροφιά ενός σκύλού. Το μότο της είναι “Be yourself, everyone else is already taken”


Discover more from

Subscribe to get the latest posts to your email.

Leave a Reply