Ο ρόλος και η επιστήμη των δημοσίων σχέσεων είναι απαραίτητη για την προώθηση της πολιτικής επικοινωνίας.

Η πολιτική επικοινωνία βασίζεται στην επιστήμη των δημοσίων σχέσεων. Και για όσους δε γνωρίζουν τι είναι δημόσιες σχέσεις, δεν είναι γνωριμίες, δεν είναι εκδηλώσεις, δεν είναι πάρτυ κτλ. Ο χώρος του PR και της επικοινωνίας στοχεύει στην αύξηση της αναγνωρισιμότητας μέσω των τεχνικών των δημοσίων σχέσεων, στο χτίσιμο της εμπιστοσύνης του κοινού με τον πολιτικό, στην αποφυγή κρίσεων και στη δημιουργία personal brand.

[pp-restrict-content …]
Content to restrict will go here
[/pp-restrict-content]

Η πολιτική επικοινωνία έχει αλλάξει με την έλευση του Διαδικτύου και των κοινωνικών δικτύων. Απο την εποχή του Obama, ο οποίος χρησιμοποίησε πρώτος τα κοινωνικά δίκτυα στις προεκλογικές του καμπάνιες μέχρι τη σύγχρονη εποχή και τις τελευταίες προεκλογικές αναμετρήσεις.

Όμως παρακολουθείται και αύξηση ανάγκης για επικοινωνιολόγους και στις δημοτικές εκλογές, με αρκετούς δημοτικούς συμβούλους να αναζητούν τους τρόπους προώθησής τους για την αύξηση της αναγνωρισιμότητας τους. Και όχι μόνο οι δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και οι υποψήφιοι δήμαρχοι κάθε περιοχής.

Η πολιτική επικοινωνία ισοδυναμεί με το χτίσιμο μιας προσωπικής επωνυμίας για οποιονδήποτε επιθυμεί να εισχωρήσει στα κοινά.

Ποια είναι όμως η σωστή επικοινωνία για τους δημοτικούς συμβούλους οι οποίοι προσβλέπουν στην ενασχόληση με τα κοινά του εκάστοτε δήμου; Και ποια των υποψηφίων δημάρχων οι οποίοι προσβλέπουν όχι μόνο στην ενασχόληση με τα κοινά αλλά και στην καλυτέρευση του εκάστοτε δήμου με έργα τα οποία θα προσδώσουν σημασία τη δική του πορεία και θα τον ξεχωρίσουν.

Δημοτικός Σύμβουλος και προώθηση

Οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί και κάτοικος ενός δήμου μπορεί να γίνει δημοτικός σύμβουλος και να προωθήσει το σύνδεσμο στον οποίο μπαίνει καθώς και να στηρίξει τον υποψήφιο δήμαρχο. Ένα όμως είναι σίγουρο ότι θα στηρίξει και τον εαυτό του, και το επάγγελμα του μέσα από την προώθηση του στα κοινά.

  1. Εξαρτάται με το πώς είναι η διαδικτυακή του παρουσία τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή
  2. Πρέπει να αναδείξει την υποψηφιότητα του αλλά μέσα στο επάγγελμα που κάνει. Γιατί αυτό που ενδιαφέρει τους πολίτες είναι να δουν τι επαγγέλλονται, με τι ασχολούνται οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι του εκάστοτε υποψηφίου δημάρχου. Είναι σημαντικό να υπάρχει ένα βιογραφικό, ή να συνδυάζεται η εργασία του με την υποψηφιότητα του.
  3. Εκτός από τη δημιουργία λογαριασμών, πρέπει να προσέξει το όνομα χρήστη που βάζει δεν πρέπει να έχει το υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος ή υποψήφιος δήμαρχος κτλ. Είναι ένα λάθος που το βλέπω συνέχεια να γίνεται. Θα μου πείτε, θα το αλλάξει, ναι αλλά δεν είναι το ίδιο και μετά από κάποιο χρονικό περιθώριο μπορεί να το αλλάξει που του δίνει το δικαίωμα η πλατφόρμα. Θα το βάλει στο bio, στην cover pic σε άλλα σημεία μαζί με το επάγγελμά του αλλά όχι στο username. Φανταστείτε να βγεί όντως και μετά να μην μπορεί να το αλλάξει, να μην του δίνει το δικαίωμα η πλατφόρμα ή οποιοδήποτε άλλο εμπόδιο. Αλλά εκτός απο τα τεχνικά εμπόδια, δεν είναι σωστό επαγγελματικά.
  4. Η ερώτηση του πώς μπορεί να ξεκινήσει είναι με μια απάντηση δημιουργία Personal Brand. Για αυτό έχουμε εμείς εδώ στο Life In Media το course και το σεμινάριο που γίνεται εκμάθηση συγκεκριμένη και περιλαμβάνει και την πολιτική επικοινωνία. Επίσης, έχουμε και το Επιμορφωτικό Σεμινάριο Δημόσιες Σχέσεις Δημιουργία Επικοινωνιακού Πλάνου που εάν το παρακολουθήσε θα λάβει όλες τις τεχνικές, τις γνώσεις και όλη την απαραίτητη καθοδήγηση.
  5. Ο κάθε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος πρέπει να στηρίζει και τον υποψήφιο δήμαρχο, όχι να δείχνει μόνο τον εαυτό του, οπότε χρειάζεται μια φωτογραφία μαζί με τον υποψήφιο δήμαρχο στις σελίδες, βίντεο και γενικά αλληλεπίδραση σε όλα.
  6. Στις περιοχές που υπάρχουν αρκετές υποψηφιότητες πρέπει να επιβλέπουν όλοι και τους ανταγωνιστές. Δηλαδή με ένα Benchmarking μπορούν μέχρι να κερδίσουν τις εκλογές.
  7. Βίντεο με το να μιλάει στο κοινό

Υποψήφιος Δήμαρχσς και προώθηση

Όλα τα παραπάνω πολλαπλασιάζονται σε ποσότητα και ποιότητα για κάποιον πολίτη που επιθυμεί να βάλει υποψηφιότητα για δήμαρχος ενός δήμου. Ο ρόλος σημαντικός, και οι ευθύνες αρκετές. Αυτό που πρέπει να προσέχουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι είναι ο τόπος τους. Αυτό είναι το προϊόν τους. Όσο καλύτερα το προωθείς και δίνεις λύσεις, τόσες πιθανότητες έχεις για την υποψηφιότητα.

Πώς μπορεί να ξεκινήσει;

  1. Δημιουργία Personal Brand ολοκληρωμένου. Όλα αυτά που ειπώθηκαν για τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους αλλά αυξημένα.
  2. Η βάση πλέον είναι μια δυνατή, δυναμική διαδυκτιακή παρουσία που θα αυξήσει την υποψηφιότητα και στους νέους. Πλέον οι νέοι είναι αυτοί που έχουν τα ηνία της επόμενης γενιάς και αυτοί που χρειάζονται και την αυθεντικότητα, την αμεσότητα κτλ.
  3. Βίντεο με προώθηση των τοπίων, του δήμου γενικά και των στόχων του δημάρχου
  4. Φυσικά επιλογή αναφοράς και στο επάγγελμα του. Σε όλες τις υποψηφιότητες πρέπει να γίνεται αναφορά στο επάγγελμα των υποψηφίων ή με το τί ασχολείται ο πολίτης που επιλέγει να ασχοληθεί με τα κοινά
  5. Αλληλεπίδραση, αμεσότητα, σοβαρότητα
  6. Λογαριασμός σε όλες τις πλατφόρμες.
  7. Ένας που έχει χτίσει το personal brand του ήδη είναι λίγο πιο μπροστά απο τους άλλους. Οπότε μια καλη ανάλυση benchmarking για όσους γνωρίζουν, θα σώσει και θα ενδυναμώσει την κατάσταση.
  8. Η ερώτηση του πώς μπορεί να ξεκινήσει είναι με μια απάντηση δημιουργία Personal Brand. Για αυτό έχουμε εμείς εδώ στο Life In Media το course και το σεμινάριο που γίνεται εκμάθηση συγκεκριμένη και περιλαμβάνει και την πολιτική επικοινωνία. Επίσης, έχουμε και το Επιμορφωτικό Σεμινάριο Δημόσιες Σχέσεις Δημιουργία Επικοινωνιακού Πλάνου που εάν το παρακολουθήσε θα λάβει όλες τις τεχνικές, τις γνώσεις και όλη την απαραίτητη καθοδήγηση.

Ένα από τα λάθη που κάνουν πολλοί είναι να μη δημιουργούν το προσωπικό τους brand και να περιμένουν μέχρι τελευταίας στιγμής για να δημιουργήσουν μια σελίδα που μαζί με το όνομα τους δίπλα θα έχει και το υποψήφιος τάδε. Το μεγαλύτερο λάθος κατά τη γνώμη μας που μπορεί να κάνει ένας υποψήφιος σε οποιαδήποτε κατάσταση στις δημοτικές εκλογές.

Επίσης σχετικά με τις διαφημίσεις ένα άλλο λάθος γίνεται όταν υπάρχουν άμεσες πολιτικές διαφημίσεις που χρειάζονται ταυτοποιήσεις και του διαφημιστή αλλά και του διαφημιζόμενου. Πρέπει λοιπόν για όλους αυτούς τους λόγους, να υπάρχει ένας χρόνος πριν τουλάχιστον για το χτίσιμο personal brand.

Επικοινωνήστε με το Life In Media εάν κι εσείς επιθυμείτε να κάνετε τα σωστά βήματα αλλά και να χτίσετε απο τωρα τα θεμέλια στο info@lifeinmediamagazine.com


Discover more from

Subscribe to get the latest posts to your email.

Leave a Reply