Ποιος κατέχει τους αναγνώστες: Οι πλατφόρμες ή οι εκδότες;

Έπεσα σε ένα ερευνητικό άρθρο που είχε δημοσιευθεί το 2016 από το Πανεπιστήμιο Columbia Journalism Review σχετικά με τη σχέση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με τις δικές τους πλατφόρμες και τη διαδικτυακή δημοσιογραφία.

Η σχέση μεταξύ ειδησεογραφικών οργανισμών και εταιρειών πλατφόρμας έχει γίνει πολύ πιο στενή πολύ πιο γρήγορα από ό,τι είχε προβλέψει κανείς. Η αυξανόμενη επιρροή εταιρειών που κατέχουν τα κοινωνικά δίκτυα και τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης τείνουν να διαμορφώνουν κάθε πτυχή της παραγωγής ειδήσεων, της διανομής και της δημιουργίας εσόδων.

Εταιρείες όπως το Facebook, η Apple, το Twitter και η Google έχουν μετατοπιστεί από τη σχέση τους με τη δημοσιογραφία σε κυρίαρχες δυνάμεις στο οικοσύστημα των ειδήσεων. Ενθαρρύνοντας τους εκδότες ειδήσεων να δημοσιεύουν απευθείας σε νέα κανάλια, όπως το Facebook Instant Articles και το Snapchat Discover, οι εταιρείες τεχνολογίας είναι πλέον συμμετέχουν ενεργά σε κάθε πτυχή της δημοσιογραφίας.


Το Columbia και συγκεκριμένα οι ερευνητές του τομέα της Δημοσιογραφίας πραγματοποίησαν μια έρευνα το 2016 που θα λέγαμε έχει και σήμερα ισχύ, και η οποία στοχεύει στην αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο τα δημοσιογραφικά κέντρα προσαρμόζονται στην αυξανόμενη επιρροή των εταιρειών τεχνολογίας.

Οι εκδότες, βιώνουν μια ταχύτερη από την αναμενόμενη μετατόπιση της διανομής προς τις πλατφόρμες και δημοσιεύουν έναν συνεχώς αυξανόμενο όγκο ιστοριών απευθείας σε πολλές διαφορετικές πλατφόρμες, αλλά με ελάχιστη ακόμη εικόνα για το ποια μπορεί να είναι τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Πολλές πλατφόρμες απαιτούν ακόμη και από τους εκδότες να της πληρώσουν ένα ποσοστό των εσόδων από διαφημίσεις σε αντάλλαγμα για τη χρήση της πλατφόρμας.

Ορισμένα μικρότερα και τοπικά δημοσιογραφικά μέσα αισθάνονται ότι μένουν έξω, ενώ οι μεγαλύτεροι ή «πιο ψηφιακοί» εκδότες φαίνεται να λαμβάνουν ένα μεγαλύτερο μερίδιο ή πιο εύκολο μερίδιο θα λέγαμε.


Οι ανησυχίες των εκδοτών περιλαμβάνουν την έλλειψη δεδομένων, την απώλεια ελέγχου, την αβεβαιότητα της οικονομικής απόδοσης και την πιθανή ασάφεια της επωνυμίας τους σε ένα κατανεμημένο περιβάλλον.


Το ερώτημα σε ποιον ανήκει ο χρήστης υπογραμμίζει τη μεγαλύτερη ένταση στην καρδιά της σχέσης μεταξύ εκδοτών και πλατφορμών. Είναι ένας αναγνώστης των New York Times στο Facebook αναγνώστης των New York Times ή ένας χρήστης του Facebook που διαβάζει τους New York Times;

Subscribe to get access

Read more of this content when you subscribe today.



Discover more from

Subscribe to get the latest posts to your email.

Leave a Reply