Twitter: Το νέο λογότυπο και το rebranding

Ο Έλον Μάσκ ανακοίνωσε την αλλαγή του λογότυπου στο twitter ως ένα από αυτά που θα περιλαμβάνει το rebranding που στοχεύει να δημιουργήσει στο ισχυρό κοινωνικό δίκτυο.

Έκανε λοιπόν δημοσκόπηση στους ακόλουθους τους σχετικά με ποιό λογότυπο θα τους άρεσε περισσότερο.

Το χάσταγκ #GoodbyeTwitter (Αντίο, τούιτερ) έγινε άμεσα τρεντ καθώς αρκετοί χρήστες δεν ενθουσιάστηκαν με την αλλαγή επικρίνοντας το νέο logo.

Τα σχόλια και οι γνώμες διίστανται στα κοινωνικά δίκτυα με άλλους να στηρίζουν την ενέργεια του ιδιοκτήτη του μέσου καθώς και άλλους να μην αισθάνονται ότι η αλλαγή θα φέρει την επιτυχία.

Αντικειμενικά η αλλαγή στο λογότυπο του twitter μετά από τόσα χρόνια και μετά από την ισχυροποίηση του ως ένα από τα πιο δυνατά μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι επικίνδυνο. Το rebranding με αλλαγή του λογότυπου αποτελεί ούτως η άλλως επικίνδυνη στρατηγική, και οι πιθανότητες είναι 50-50.

Η γνώμη μου σε αυτό είναι ότι είναι επικίνδυνο με βάση αυτό το λογότυπου που έχει εμφανιστεί αυτή τη στιγμή. Παρόλα αυτά, είναι νωρίς να βγάλουμε συμπεράσματα για αυτό και σίγουρα θα δείξει ο χρόνος.

Η αλήθεια όμως είναι άλλη. Το twitter κάτι χρειαζόταν ούτως η άλλως. Έπρεπε να γίνει κάτι, γιατί δεν πήγαινε άλλο.

Όταν είχε δημιουργηθεί το twitter, πολλοί άνθρωποι από όλα τα πεδία το χρησιμοποιούσαν για περιεχόμενο, για προώθηση και επαγγελματικά. Αυτή τη στιγμή δηλαδή τα τελευταία χρόνια το twitter αποτελεί το μέσο κυρίως για πολιτικοοικονομικό-κοινωνικά θέματα καθώς και θέματα που έχουν να κάνουν με την είδηση της στιγμής. Πολλοί χρήστες ενημερώνονται στιγμιαία για διάφορα θέματα και το επιλέγουν για αυτό το λόγο. Άλλοι το επιλέγουν για σχολιασμό επικαιρότητας κυρίως πολιτικής.

Σε άλλα θέματα που αφορούν την αύξηση της αναγνωρισιμότητας μιας επιχείρησης, ενός personal brand δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί μεμονομένα καθώς δεν υπάρχει το οργανικό περιεχόμενο και ούτε οι ενέργειες των χρηστών.

Επίσης, πολλοί χρήστες φοβούνται στο να εκφράσουν σχόλιο στο twitter λόγω της σφοδρότητας των bots ή χρηστών που μπορεί να τους στοχοποιήσουν με σχόλια λίγο πιο άσχημα. Και δε βρίσκουν το λόγο δηλαδή στο τέλος να το κάνουν αυτό.

Άρα τα κίνητρα των ανθρώπων στη χρήση της πλατφόρμας αυτής έχουν μειωθεί. Και δεν είναι όπως του instagram ή του Facebook. Που και τα υπόλοιπα έχουν αλλάξει καθώς έχει μειωθεί το οργανικό περιεχόμενο αλλά ακόμα υπάρχει το κίνητρο από τους χρήστες και από τους επαγγελματίες.

Νομίζω ότι ο Elon προσπαθεί να φέρει αυτή την αλλαγή, δηλαδή να κάνει και το twitter μια πλατφόρμα όπως τα υπόλοιπα και να κινητοποιήσει τους χρήστες. Όμως λόγω διάφορων παλαιότερων ενεργειών του υπάρχει μείωση στο ενδιαφέρον και κριτική από πολλούς.

Παρόλα αυτά, δεν έχω αισιόδοξες βλέψεις για το rebranding με αλλαγή του λογότυπου που ουσιαστικά το καθιέρωσε το twitter. Τώρα ίσως θέλει να αλλάξει όλο το concept, γιατί εκτός απο το λογότυπο αλλάζει πλέον και το όνομα.


Discover more from

Subscribe to get the latest posts to your email.

Leave a Reply